Majowa Piekarnia. Zaproszenie!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Komu majowy chleb, komu?!…
Moi Drodzy, czas na naszą Piekarnię.
Przepis został wybrany przez Elę z bloga W poszukiwaniu Slowlife.
Ela piecze niezwykłe chleby i robi fantastyczne sery!
A na nasze majowe pieczenie zaproponowała Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną z bloga Trufla.
Jak napisała mi Ela, chleb jest bardzo aromatyczny i mocno gryczany w smaku.
Macie wybór, bo chleb można upiec na zakwasie i na drożdżach – wersja drożdżowa u Trufli.
Zapraszamy!

Kiedy pieczemy?
W weekend 15, 16, 17 maja

Kiedy publikujemy?
We wtorek 19 maja o 20.00

Kto chce aby jego wpis znalazł się na liście piekących, proszę o podanie linku w komentarzu pod moim postem.
Listę piekących zamieszczam najpóźniej na drugi dzień po publikacji.

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
podaję za Elą

Zaczyn:

2 łyżki zakwasu żytniego
210 g wody
165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)

Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.

Ciasto właściwe:

1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy
cały zaczyn
160 g letniej wody
1/4 łyżeczki drożdży instant – pominęłam, jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki płynnego miodu
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)

Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty.

Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami (ja wysypałam ziarnami słonecznika), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut w 190 st. C. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.

I niech nam się upiecze!

* Autorką zdjęcia chleba jest Ela

 

37 thoughts on “Majowa Piekarnia. Zaproszenie!

  1. Aniu, z nieba mi spadasz, bo stoi orkiszowa 2000 i czeka na natchnienie. Oczywiście piekę 🙂

    • Post Author Amber

      Aniu,
      ja po prostu wiem kiedy zaprosić!
      Cieszę się ogromnie!

  2. Piekę w 100%:) …. lubię takie zdrowe chlebki:)

  3. Ja też, ja też chcę upiec ten chlebek:-)

  4. Oczywiście piekę!! Chlebek idealny! 🙂

  5. Kaszy gryczanej nie lubię, ale w takim zestawieniu może być ok;-) A czy kasza może być niepalona, bo taką akurat mam;-)?

    • Post Author Amber

      Marzena,
      może być niepalona.
      Może w chlebie będzie Ci jednak smakowała.
      Lub Twoim Domownikom…

  6. Ja oczywiście piekę 🙂 Pozdrawiam

  7. Chlebek wygląda bardzo smacznie. Nigdy nie piekłyśmy takie chlebka, zawsze bezglutenowe składające się głównie z kasz. Kiedyś (jeśli w końcu znajdzie się czas) upieczemy taki dla reszty rodzinki 🙂

  8. Oooo, bardzo ciekawy chleb. Oczywiście piekę. Kaszę bardzo lubię 🙂

  9. Mam nadzieję, że uda mi się upiec. Chciałabym wersję zakwasową, ale nie wiem jak będzie z dostępem do kuchni. Remont trwa na dobre i chociaż niestety kuchnia nie jest celem, to korzystanie z niej jest mocno ograniczone 🙁

    • Post Author Amber

      Agnieszko,
      na pewno się uda!
      Ten chleb nie wymaga dużo pracy.
      Trzymam kciuki.

  10. Kuszący!
    postaram się zdążyć na 19.05 🙂

  11. Ja też oczywiście piekę! Inaczej być nie może:-).

  12. Właśnie wróciłam i chętnie go upiekę. Piekłam już chleb z kaszą gryczaną ale z dodatkiem białej mąki a ciekawi mnie połączenie z mąką orkiszową….

  13. Nie odmówię sobie chleba z jedna z moich ulubionych kasz. Piekę i ja.

  14. Tym razem i ja dołączę do pieczenia 😀 Zawsze interesował mnie smak chleba z dodatkiem kaszy gryczanej 😀 W dodatku jest na mące orkiszowej 😀 No nie ma co się zastanawiać 😀

  15. Mój upieczony 😉 Do zobaczenia we wtorek!

    • Post Author Amber

      Dorota,
      dziękuję ,że piekłaś.
      Widziałam Twój piękny chlebek!
      Niestety, komentarza dodać nie mogę…

  16. Aniu przepraszam za opóźnienie, ale byłam na spotkaniu odnośnie wiatraków i nie miałam jak opublikować o 20:(. Oto moj chlebuś http://smakmojegodomu.blox.pl/2015/05/Chleb-orkiszowy-z-kasza-gryczana.html

Comments are closed.