Inka w kuchni. Warsztaty z Sebastianem Olmą

kawa-inka-11
 

Kulinarne nowINKI, – popd takim hasłem odbyły się kulinarne warsztaty z Sebastianem Olmą.
Szef kuchni przygotował kilka przepisów  na wykorzystanie kawy Inki w kuchni.
Było to bardzo ciekawe doświadczenie, bo udało się odkryć nowe i niecodzienne połączenia smakowe z kawą Inką.

W czasie warsztatów przygotowaliśmy cztery dania:

* Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami
* Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym
* Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym
* Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo -kardamonowym.

 

kawa-inka-14
 

Mój zespół twórczo pracował przy kremie z pieczonej dyni.

Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami

Składniki na 5 porcji:
dynia 2 kg
sól, pieprz, cukier
tymianek
włoszczyzna 1 pęczek
imbir 100 g
kawa zbożowa Inka klasyczna 100 g
chilli 20 g
chleb tostowy
masło 100 g
kolendra 50 g

Dynie pokrój na ćwiartki, dopraw solą, pieprzem, cukrem i tymiankiem.
Wstaw do piekarnika na 20-25 minut do temp. 170 st. C.
Z włoszczyzny ugotuj wywar warzywny.
Upieczoną dynię przełóż do garnka, dodaj posiekany imbir, kawę zbożową i chilli.
Wszystko smaż około 10 minut i zalej gotowym wywarem warzywnym, gotuj ok. 10 minut i zmiksuj na gładką konsystencję.
Grzanki pokrój w kostkę, usmaż na maśle i przełóż na papierowy ręcznik.
Zupę wlej do miski, posyp grzankami i świeżymi liśćmi kolendry.

 

 

inka-77
 

Ponadto z grupą barmanów Rabarbary, przygotowaliśmy  koktajle z dodatkiem kawy Inki.
Wspólnie z Koleżankami przygotowałyśmy  ciekawy koktajl na bazie kawy Inka.

 

inka-109
 

Kawa Inka z gorzkim kakao, pudrem z cynamonu, smoothie bananowym z żółtych i czerwonych bananów

Składniki / porcja na 350 ml

gorzkie kakao – ok. 10-15 g
starty cynamon ok. 2-5 g
banany żółte ok. ½ banana
banany czerwone ok. ½ banana
kawa zbożowa Inka klasyczna ok. 6-10 g
woda lub mleko ( do zaparzenia kawy ) – ok. 200-250 ml

Zaparzamy kawę Inka i odstawiamy do ostygnięcia.Cynamon dokładnie mieszamy z gorzkim kakao. Banany myjemy, obieramy ze skórek, usuwamy końcówki i rozgniatamy na jednolitą masę. Wszystkie składniki łączymy i zalewamy w szklance kawą. Zależnie od  preferencji koktajl można dodatkowo podgrzać.

2 thoughts on “Inka w kuchni. Warsztaty z Sebastianem Olmą

  1. ten krem mnie zainteresował, dodatek Inki zaskakujący!

    • Post Author Amber

      Olu, i zaskakująco dobre połączenie!
      Ale mnie najbardziej zaskoczył kalafior z Inką…

Comments are closed.