Złociste rożki Babci Rózi.Weekendowa Cukiernia.

Musiałam je upiec.Bo Alicja je bardzo polecała.
A ,zadała’je Basia.
No i chciałam wreszcie wziąć udział w WC Polki .
 Są niebywale kruche,lekkie i rozpływają się w ustach.
Znikają w błyskawicznym tempie i trzeba piec od nowa.Ale to niesamowita frajda, więc do dzieła!
Złociste rożki Babci Rózi
100ml letniego mleka
5 dkg drożdży*
5 łyżek cukru**
30 dkg mąki
3 żółtka
15 dkg masła
konfitura z róży lub dobre powidła
cukier kryształ

Mleko, drożdże i cukier wymieszać i zostawić na kilkanaście minut, żeby drożdże podrosły.
Następnie wymieszać z żółtkami i wlać do maki wymieszanej z masłem.
Zagnieść ciasto i włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimna wodą.Czekać, aż ciasto wypłynie.
Jeżeli nie wypłynie, to wyjąć po 20 minutach.
Ciasto wyjąć z wody, wyłożyć na omączona stolnicę, podzielić na 8 części.
Wałkować okrągłe placki grubości 2-3 mm,ciąć na trójkąty /każdy na 12 trójkątów/.
Na szerszym końcu każdego położyć nadzienie.Zwinąć,ścisnąć rogi.
Piec na złoto w temp.175 st.C.Po upieczeniu,jeszcze ciepłe,maczać górną część w białku,następnie w cukrze krysztale.
* dałam 3 dkg drożdży
** dosypałam 3 łyżki cukru
Swoje rogaliki nadziałam świeżymi jeżynami i posypałam cukrem pudrem.
Są takie malutkie, w sam raz na jeden kęs.

http://4.bp.blogspot.com/_Mu1-GuLdTxs/TGKk-eI6zXI/AAAAAAAADYQ/fOXYMo6kVK4/s1600/weekendowa_cukiernia2.jpg

16 thoughts on “Złociste rożki Babci Rózi.Weekendowa Cukiernia.

  1. Ślicznie wyglądają te rożki. Aż chce się pobiec do kuchni i samemu móc nacieszyć nimi oczy!

    Pozdrawiam! 🙂

  2. Tak, są śliczne !!!! Takich to mogłabym zjeść tony 🙂

  3. ja swoje nadziałam różą, a inne malinami (: z tymi owocami to świetny pomyslunek nie? smakują super i masz rację, samo ich pieczenie to niesamowita frajda (:

    pozdrawiam!

  4. tak , tak , to świetne rogaliki i Ala będzie je zawsze polecać i sama piec 😀
    ach takie jeżynowe i ładnie wyglądają i pewnie pyszne
    Chyba trzeba wypróbować?!

  5. Cudowne! Tak kusisz, że i ja muszę je koniecznie zrobić!
    Pozdrawiam!

  6. a ja mam taką ochotę na różki 🙂

  7. Dziewczęta Miłe,
    to jest wypiek -strzał w 10-tkę!
    Tylko ostrzegam,nigdy ich dość.

    Moje jeżynowe nadzienie się sprawdziło,nieskromnie dodam…

    Dziękuję Wam za sympatyczne komentarze.
    Pozdrawiam!

  8. jakie ladne rozki:) wygladaja uroczo i smacznie:) chetnie bym schrupala jednego:)

  9. po prostu są piękne! przepis do wypróbowania

  10. Aga, nie mogę Cie poczęstować,bo już wszystkie schrupane…

    Kaś, bardzo polecam!

    Serdeczności!

  11. nad rozkami babci rozi rozwodze się już na kilku blogach i dalej nie mam dosc. Musze je zrobic!

  12. Amber, ciesze sie, ze upielkals rogaliki, piekne ksztalty! Widze ze i u Ciebie znikaja tak szybko jak u nas 🙂

    Pozdarwiam Cie cieplo 🙂

    PS. Wpisalam tu komentarz wczoraj, zalinkowalam sobie komentarze, ale jak to ja cos pomieszlam i komentarza nei ma…

  13. Kuchareczko, bierz się do roboty! Pyszne!

    Basiu, po rożkach zostało jedynie wspomnienie…
    Trzeba brać się za następne!
    A z tymi komputerami to tak bywa…
    Całus!

  14. Amber, rzeczywiscie to wielki minus owych rozkow, trzeba ja piec w kolko 😀

    PS. Oj wiesz, z tym komputerem to ja cos czasem dziwnego wymysle 🙂 Mysle, ze po prostu nie wpisuje hasla i zamykam okienko…

  15. Basiu,chyba na wyjazd J.upiekę je znowu.A leci daleeeeeeeeeeeeko…To taka porcja w sam raz.

    Ja też niestety mam często problemy techniczne…Hi,hi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.