Rozmowy przy stole i sernik z malinami. Na maku.

– Upieczesz kiedyś sernik?

-Tak.Dzisiaj!
– Naprawdę?! A może być z owocami?

Sernik na makowym spodzie z malinowym musem
Spód makowy:
szklanka maku
10 dkg masła
pól szklanki płynnego miodu
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia

Mak zalewam gorącym mlekiem i odstawiam na 12 godzin.
Odcedzam na sicie i mielę dwa razy.
Masło ucieram z żółtkami.Dodaję miód,mak i proszek do pieczenia.
Pianę ubijam na sztywno i łączę z masą.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia.
Rozsmarowuję masę makową i piekę 15 minut w 200 st.C.
Odstawiam do ostygnięcia.

Masa serowa:
1 kg tłustego wiejskiego sera 
6 jajek
20 dkg masła
pól szklanki cukru
rodzynki namoczone w rumie

Ser dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę .
Ucieram żółtka z cukrem i masłem .
Stopniowo dodaję ser.Potem odsączone rodzynki.
Białka ubijam na sztywno.
Ostrożnie łączę pianę z masą serową i wykładam na makowy spód.
Piekę ok. godziny w 180 st.C.
Studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Mus malinowy:
500g malin
5 dkg drobnego cukru trzcinowego
łyżka octu balsamicznego
uprażone płatki migdałowe do posypania boków

Do rondelka wsypuję cukier i wlewam odrobinę wody.Kiedy cukier się rozpuści,wrzucam maliny.
Podgrzewam je aż się częściowo rozpadną a sos wyparuje.Dodaję ocet balsamiczny i odstawiam do ostygnięcia.

Płatki migdałowe prażę na patelni.
Ostudzony sernik wyjmuję z piekarnika.Mus malinowy wykładam na wierzch i rozsmarowuję.
Część zostawiam i pokrywam sosem boki sernika.Obsypuję je płatkami.
Sernik wkładam na kilka godzin do lodówki.
Wyjmuję i kiedy osiągnie temperaturę pokojową, podaję.

– Lubię,jak pieczesz serniki.Jest wtedy jakoś odświętnie…

-Mnie tak bardzo odpowiada ten zapach wydobywający się z piekarnika.
– Tak.W całym domu pachnie sernikowo.

– Twoje serniki są  kremowe i maziste.I aksamitne w smaku.
– I ciężkie.Z wiejskiego sera robionego w domu, a nie w fabryce.
– Lubię ten czas słodkiego delektowania się…
– Chcesz jeszcze kawałek?

30 thoughts on “Rozmowy przy stole i sernik z malinami. Na maku.

  1. Ale smakowity. Serniki wyjątkowo lubię, nawet bardzo.
    Zaproszenie wysłane :). Pozdrawiam.

  2. alez pysznie on wyglada!!!!! czy moglabym sie na kawalatek wprosic???i ser i maliny i mak….moje ulubione smaki i to razem…
    Pozdrawiam 🙂

  3. wow , normalnie mnie zamurowało , niesamowita jesteś Amber , ja bym nie wpadła na takie genialne , tak genialne połączenie
    Ciekawe czy gdzieś dorwę maliny bo bardzo bym chciała spróbować takiej kombinacji

  4. u ciebie tez mak! 🙂 podoba mi sie polaczenie go z owocami, tak jeszcze nie piekłam 🙂

  5. Ależ fantastyczny sernik….gdyby jeszcze ktoś mi gdzieś zechciał zemleć mak…nie wahałabym się ani chwili…:)

  6. Mak, ser i maliny – wszystko bardzo, bardzo lubię, a więc to kolejny przepis dla mnie! Dzięki

  7. Amber, ale cudny. Tylko ja poproszę bez dolnej warstwy, jakoś nie przepadam za makiem w ciastach.

  8. Dwa ulubione składniki w jednym. To musi byc przepyszne ;]

  9. mak i ser, wiem coś o tym (: pyszne połączenie!

  10. Taki seromakowiec z malinami, super!

  11. Ten makowy spód jest bardzo interesujący!

    A moi domownicy, to by raczej mogli zapytać: “upieczesz coś innego wreszcie, niż tylko te serniki”? Jestem uzależniona… Uwielbiam.

    Pozdrawiam! 🙂

  12. Ten sernik jest świetny! Spód makowy, ser i maliny, bardzo mi sie podoba!
    Pozdrowienia:)

  13. mak, maliny i migdały tyle pyszności w jednym serniku
    wydziabałabym tylko rodzynki i byłoby niebo w gębie 🙂

  14. Piękny ten serniczek. Ja dla odmiany właśnie przekąszam klasyczny, nowojorski 🙂 Pozdrawiam!

  15. Dla mnie to też pyszne połączenie:) Gdyby nie maliny byłoby to połączenie bożonarodzniowe, prawda? Przynajmniej dla mnie 🙂 Pozdrawiam, Amber:)

  16. sernik wyglada cudnie!!! i te maliny, poprostu pychota:)

  17. Serniki to moja pięta achillesowa. Nawet nie dlatego że się nie udają ale nie czuję się pewnie robiąc je i już. .:) Ale na inne patrzę z zazdrościa:)

  18. Amber! Piękny – bardzo lubię połączenie serowo-makowe:) Całusy!

  19. Moje Drogie, bardzo Wam dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
    Wprawdzie sernika już nie ma,ale pękłby z dumy,gdybym to wszytsko przekazała!
    Ja też jestem wielbicielką serników i bardzo Wam polecam połączenia z malinami.
    Spód dla wybranych.
    Całusy przesyłam!

  20. piękny serniczek…;)

  21. Iza, dziękuję!

    Maniu, jasne.Bardzo proszę!
    Pozdrowienia!

  22. Poprosze Amber kawalek, poprosze!
    Chyba nigd nie jadlam makowego sernika, zaciekawil mnie 🙂

  23. spód taki świąteczny a reszta całoroczna 🙂 pychota!

  24. a mogę kawałek tego serniczka…?

  25. Mak i ser w jednym – pokusa nie do odparcia. Pychotka.

  26. czy moge zrobic ten sernik na blaszce o wymiarach 25x40cm? jesli tak to czy musze zwiekszyc proporcje skladnikow?

  27. aa i jeszcze jedno… czy zamiast zwyklego maku moge dac gotowa mase makowa?

Skomentuj Piegowata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.