Potimarron i zupa z pleśnią.

 
Dynia to chyba nasze ulubione jesienne warzywo. Można ją przygotować na tysiąc sposobów.
Wykorzystać pestki.Olej z pestek dyni bardzo mi smakuje z sałatkami.
No i ten kolor. Tak optymistyczny !
A jeszcze kilka lat temu nie odróżniałam odmian.Dynia to dynia.
Dziś mam swoje typy do różnych potraw.
Zupy najchętniej robię z Potimarrona.
To niewielka dynia o pięknej skórce i nasyconym dojrzałą żółcią miąższu.
Zupa z Potimarrona wychodzi piękna i lekko słodka.
Pyszna!
Zupa z pieczonej dyni z pleśnią
dynia Potimarron
2 szklanki rosołu lub wywaru z warzyw
dwa ząbki czosnku
kawałek dobrego sera  pleśniowego
sól morska i świeżo mielony biały pieprz
 oliwa z oliwek
oliwa z pestek dyni do pokropienia
Dynię myję,kroję na pół a potem na kawałki nie oddzielając od skóry.
Układam w naczyniu do zapiekania,skrapiam oliwą z oliwek i posypuję solą.
Obok kładę ząbki czosnku w łupinach.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st.C i piekę 30-40 minut.
Wyjmuję z pieca.Odstawiam,żeby trochę przestygła.
Łyżką wybieram miąższ,czosnek oddzielam od łupin.
Wkładam do naczynia i miksuję na puree za pomocą blendera.
Do garnka przekładam dyniowe puree,dolewam rosół i podgrzewam ,dosmaczam solą i pieprzem.
Zagotowuję i odstawiam z ognia.
Rozlewam na talerze.Na wierzchu kładę kawałki sera pleśniowego.Skrapiam oliwą z pestek dyni.
Lubimy zupę gęstą, bardzo kremową.
Jeżeli zupa ma być bardziej rzadka, należy dolać dodatkową szklankę rosołu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.