Bakłażany z grilla i miętowy sos. Śródziemnomorskie klimaty

 

2014-08-003
 

Piękne lato najczęściej spędzam w kraju.
Szkoda mi wyjeżdżać na zagraniczne wojaże, kiedy tutaj tak pięknie.
Uwielbiam krótkie i dłuższe wypady to tu, to tam…
Niesie mnie do ciszy, nie zadeptanej trawy, naturalnej kuchni i ciekawych ludzi.
Upijam się każdym porankiem,każdym słonecznym dniem, każdą chwilą pełną letniego szczęścia.
Mogę godzinami siedzieć na łące wsłuchując się w pierwotną melodię przyrody.
Albo podziwiać płynącą dziko rzekę.
Patrzeć w niebo i ,zajadać się’ pierzastymi obłokami.
W dzieciństwie wyobrażałam sobie, że są doskonałą watą cukrową.
Znoszę kobiałki cudownie dojrzałych owoców i robię pierwsze konfitury.
Niespiesznie,celebrując proces od grona do zamkniętego kolorowego słoika.
Zachwycam się pomidorami pełnymi słońca.
Kupuję tylko te z przydomowych ogródków.
Zamknęłam już pierwsze butelki pomidorowego sosu.
Trafiły mi się też cudowne pstre bakłażany!
Ileż śródziemnomorskich wspomnień budzą ich plastyczne kształty…
Naturalne wydało mi się podanie ich z grilla.
Wiele razy tak je jadałam w tamtejszych stronach.

 

2014-08-006
 

Bakłażany z grilla z miętowym sosem

dwa bakłażany
sól morska

Bakłażany pokroić w plastry. Każdy posypać solą i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie wytrzeć plastry papierowym ręcznikiem i położyć na rozgrzanym grillu.
Smażyć po kilka minut z każdej strony aż będą rumiane.

Trzy łyżki oliwy wymieszać z dwoma ząbkami czosnku roztartymi z solą i świeżo mielonym pieprzem .
Polać bakłażany i wstawić na dwie godziny do lodówki, aby smaki się połączyły.

 

2014-08-009
 

 

Sos miętowy

200 ml prawdziwego greckiego jogurtu
ząbek czosnku drobniutko posiekany
łyżeczka z’ataru
pieprz i sól do smaku
pocięte listki świeżej mięty

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do połączenia się smaków.

Bakłażany podawać z miętowym sosem.

 codojedzenia

 

Chłodnik melonowy z krewetkami. Orientalnie i ostro. Lato zostań!

 

DSC_0070
 

 

Ledwie ścięłam bujne kwiaty lawendy,a już odrastają nowe.
Róża ma ochotę na ponowne kwitnienie.
Wicokrzewy o zapachu miodu prześcigają się w ilości pąków.
Rdest obsypał domek delikatnym białym kwieciem i zaraz wejdzie nam do sypialni.
Milinowi pęcznieją pąki i już nie mogę się doczekać,bo to jego pierwszy raz.
Tarasowy słonecznik uśmiecha się do mnie każdego poranka.
Puszczamy do siebie ,oko’ kiedy piję pierwszą kawę.
Hosta o wielkich liściach wypuściła fioletowe dzwonki.
Wszystkie iglaki nabrały jasnozielonej barwy.
Kąpią się zgodnie w słonecznych promieniach i piją ciepłe deszcze.
Tylko jarzębina za płotem ma coraz czerwieńsze korale…
Lato zostań!

DSC_0033
 

Chłodnik melonowy z krewetkami

dojrzały melon – jeden na osobę
jogurt grecki – 500 ml (gęsty,najlepiej z greckiego sklepu),na dwa melony
świeży korzeń imbiru – 2 cm
1 łyżeczka kuminu
2 czerwone chili
trawa cytrynowa – 4 gałązki
sól
świeże duże krewetki- 8 sztuk
sok z połowy cytryny
ząbek czosnku

Krewetki obrać z pancerzyków,wyjąć ciemną nitkę,opłukać i oszuszyć.
Skropić cytrynowym sokiem,posypać posiekanym czosnkiem i ugotować na parze przez 3 minuty.
Posolić i odstawić.
Z melona odkroić ,czapeczkę’.
Za pomocą dużej łyżki wydrążyć miąższ pozostawiając nienaruszoną łupinę.
Miąższ przełożyć do blendera,dodać posiekany imbir,kawałki trawy cytrynowej ( dwie gałązki), i zmiksować.
Dodać jogurt,wymieszać i doprawić solą.
Masą napełnić łupinę melona.Wstawić do lodówki na godzinę.
Krewetki nabić na patyczki.
Pokroić drobno chili,posypać chłodnik.
Udekorować szaszłykami z krewetek i trawą cytrynową.
Podawać na lodzie.

DSC_0075