Krewetki i ośmiornice baby ze śliwkową salsą.Kulinarna biżuteria.Tapas ole!

 

DSC_0243-001
 

Tapas…
Zjawisko kulinarne i społeczne.
Filozofia.
Bardzo ważny element życia w kulturze hiszpańskiej.
Z andaluzyjskimi korzeniami.
Proste i wykwintne.
Na jeden kęs i bardziej złożone.
Jakie podać?
Jak wydobyć smaki Półwyspu Iberyjskiego w jednym małym daniu?
Wiadomo,że na malutkim kawałku chleba może się znaleźć wiele składników.
Wszystko to co Hiszpanie lubią.
Chciałam zachować tradycję i jednocześnie przełamać ją.
Owoce morza i typowe hiszpańskie produkty z polską śliwką.
Tapas ole!

 

DSC_0227
 

 

Tapas z owoców morza i śliwkowa salsa
Tapas de marisco y salsa de ciruela

Salsa śliwkowa

500 g śliwek węgierek( bardzo dojrzałych)
100 ml octu z wina Moscatel*
100 ml miodu akacjowego z szafranem*
ząbek czosnku
szalotka
1/2 łyżki wędzonej pikantnej papryki de la Vera*
łyżeczka soli morskiej

Wypestkowane śliwki wrzucić do garnka z grubym dnem. Dodać pzostałe składniki i gotować na średnim ogniu aż sos zredukuje się do połowy.Zmiksować blenderem na jednolitą masę i ewentualnie doprawić solą.
Przełożyć do wyparzonego słoiczka.

Krewetki *

5 dużych krewetek obranych
łyżka octu z wina Moscatel*
5 plasterków chorizo Joselito*

Krewetki opłukać i zalać octem w naczyniu.
Wstawić na noc do lodówki.
Wyjąć ,każdą owinąć chorizo i smażyć na grillu po dwie minuty z każdej strony.

Ośmiornice baby*

8 ośmiornic
ząbek czosnku roztarty na pastę
łyżka octu z wina Moscatel*

Ośmiornice zamarynować w vinegrecie z wina Moscatel i czosnku przez noc w lodówce.
Smażyć na grillu po 3 minuty z każdej strony.

Do podania : sól morska,świeżo mielony pieprz,oliwa Arbequina *,limonka i papryczka chili podsmażona na oliwie.

Na desce ułożyć krewetki i ośmiorniczki.
Posypać solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Pokropić oliwą.
W naczyniu podać salsę śliwkową.
Położyć limonkę i chili.

Do tapas podałam wino Cava Giro Ribot Brut Reserva.*

 

DSC_0237
 

Wszystkie produkty oznaczone* pochodzą ze sklepu Złoto Hiszpanii, organizatora konkursu Kulinarna biżuteria.
Z tych jakie użyłam komponując swoje tapas,wyróżniłam trzy.
Uważam,że są wyjątkowe i zasługują na największe uznanie.

Chorizo Ibérico de Bellota JOSELITO

Najsłynniejsza hiszpańska kiełbasa, wytwarzana z najlepszych kawałków mięsa wyjątkowej rasy iberyjskich świń żyjących na wolności i karmionych żołędziami, trawami i ziołami.
Intensywny i soczysty smak oddaje doskonałą harmonię konsystencji mięsa i smaku papryki pimientón. Gdy chorizo kończy swą drogę w naszych ustach nasyca zmysły pozostawiając wrażenie trudne do zapomnienia.

Dojrzewanie:
minimum 5-6 miesięcy w suszarniach i bodegach gdzie produkt nabiera niezwykłego smaku i aromatu.
Składniki:
Chude mięso wieprzowe Ibérico de Bellota, sól, papryka pimientón, czosnek i cukier.

Papryka de la Vera

La Vera to region Hiszpanii w prowincji Extremadura słynący z produkcji najbardziej znanej na Półwyspie Iberyjskim papryki suszonej.
Produkcja Papryki Pimenton de la Vera podlega ścisłej regulacji przez utworzoną w tym celu instytucję: Consejo Regulador de Pimenton de la Vera która dba o najwyższą jakość produktu oraz zapewnia, iż faktycznie zostala wyprodukowana w regione La Vera w spsób ktorego tradycja sięga XVI wieku.
Pimienton de la Vera różni się od innych papryk unikalnym, lekko dymnym smakiem. Jego źródłem jest nietypowy sposób suszenia – zamiast powolnego suszenia na słońcu i wietrze papryka de la Vera wędzona jest w dymie dębowym bądź z ostrokrzewu późną jesienią. Tylko spełniając takie warunki produkcji można uzyskać tytuł Pimenton de la Vera D.O.P.
Pimenton de la Vera wzbogaci smak właściwie każdego dania do którego używa się papryki suszonej. Można go zarówno używąć do marynat jak i jedynie do wykańczania potraw – szczyptą bezpośrednio tuż przed podaniem.
Oliwa Arbequina

Arbequina to najlepsze oliwki z Katalonii .  Regionu wyżynno – górzystego, z nielicznymi nizinami na wybrzeżu,z umiarkowanym wilgotnym klimatem . Arbequina uprawiana tam jest od ponad tysiąca lat.Obecnie uprawia się ją również w innych rejonach Hiszpanii, w których znajdują się gaje oliwne, jak również w innych krajach uprawiających oliwki.
Oliwy produkowane z tej odmiany oliwek są gęste i mają owocowy posmak.Oliwa Arbequina jest łagodna. Można w niej znaleźć nuty aromatyczne świeżych gałązek pomidora, zielonej trawy,  karczochów, orzechów,  migdałów, bananów i dojrzałych jabłek.
Ponieważ aromat jest bardzo ulotny, najlepiej spożywać ją na zimno. Arbequina jest lekka, jak białe wino, więc najlepiej komponuje się z warzywami (gotowanymi i surowymi), grillowaną rybą i owocami morza, a także serami.

 

Pita i sos z jogurtu i fety. Tam gdzie czas płynie inaczej

2014-09-042
 

Kαλή μέρα.Dzień dobry!
Lubię podróżować do miejsc, gdzie czas płynie inaczej.
Ma się wrażenie,że często zatrzymuje się i chwila trwa o wiele dłużej.
Bo wysypy Morza Egejskiego to kraina szczęśliwych ludzi.
Nie myśli się tam o wojnie,wyścigu po większe dobra, nikt nie słyszał o korporacji i nikt się nie spieszy.
Żyje się z tego co daje ziemia.
Jedzenie musi być świeże, naturalne i zdrowe.
Często sąsiedzi wymieniają się tym co wytworzyli.
Jedni mają oliwę, inni wino, komuś obrodziły granaty, a jeszcze ktoś ma nadmiar fety.
Z szacunkiem traktuje się starszych.
Drzewo oliwne jest święte, tak samo jak rodzina.
Kto wypływa za morze za pracą, wraca bez żalu za lepszym życiem.
Dzisiaj jest najważniejsze,jutro to już pojęcie odległe, a to co będzie za miesiąc to zupełnie nieprzewidywalna perspektywa.
Wysp Egejskich nie zdeptali jeszcze pseudoturyści.
Woda jest jak najpiękniejsze zwierciadło.
Można zobaczyć w niej cuda.
Plaże maleńkie,cudowne i puste.
Żółwie olbrzymy mieszkają tam bardzo chętnie.
Miasteczka jak z pocztówki.
Senne.Białe z niebieskimi lub purpurowymi okiennicami.
Posiłki celebruje się w towarzystwie rodziny, przyjaciół i obcych.
Samotność to największa kara dla Egejczyka.
Mezedes jadamy z jednego talerza.
A potem najlepsze owoce morza i ziemi.
Wino i kawa obowiązkowe.
Vόστιμα ζωή. Smacznego życia!

 

DSC_0004
 

DSC_0156
 

DSC_0059
 

DSC_0108
 

DSC_0112
 

DSC_0012
 

DSC_0176
 

DSC_0168
 

Na Itace nauczyłam się, że pita – πίτα wcale nie musi być okrągła .
Może być plackiem pieczonym na ruszcie lub na patelni.
Albo chlebem pieczonym w piecu.
Wtedy jest grubsza i większa.
I smakuje jak najlepszy chleb podany z najlepszą oliwą albo z dipem -σάλτσα .

 

2014-09-039
 

Pita -πίτα z pieca

2 szklanki mąki chlebowej
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży
2/3 filiżanki letniej wody
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka czarnego sezamu

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i wymieszać łyżką. Przykryć folią spożywczą i pozostawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować – na ich powierzchni powinna pojawić się piana.
Przesiać mąkę i sól w misce. Zrobić dołek pośrodku, dodać oliwę,sezam i rozpuszczone drożdże. Zaczynamy zagniatać ciasto. Jeśli lepi się do rąk posypać odrobiną mąki. Wyrobić je silnymi ruchami i rozciągać aż będzie gładkie i elastyczne. Rozciąganie ciasta pozwala na uaktywnienie glutenu i połączenie składników mąki. Posmarować miskę lekko olejem, włożyć ciasto i czekać do podwojenia objętości – około 1 godzinę, w zależności od temperatury otoczenia.
Wyłożyć ciasto na posypaną mąką powierzchnię . Podzielić na kilka sztuk. Uformować kulki. Wałkiem do ciasta nadać ulubiony kształt pity.
Wszystkie placki ułożyć na posypanej mąką powierzchni i przykryć czystą ściereczką. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 ° C z termoobiegiem. Najlepiej na kamieniu.
Piec ok. 5-7 minut aż ciasto zacznie puchnąć. Nie przyrumieniać zbyt bo twardnieje.

 

2014-09-040
 

Sos -σάλτσα jogurtowy z fetą, szpinakiem, czosnkiem i koprem

200 g jogurtu greckiego
100 g greckiej fety
100 g świeżego umytego szpinaku
pęczek świeżego kopru
2 – 3 duże ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
pieprz do smaku
skórka otarta z połowy cytryny
oliwa

Do kielicha blendera włożyć fetę, jogurt i pokrojony czosnek.
Zmiksować. Dodać pokrojony szpinak, koperek i sok z cytryny.
Wymieszać i dodać świeżo mielony pieprz.
Wstawić do chłodu aby smaki się dobrze połączyły.
Przed podaniem posypać skórką cytrynową, pieprzem i polać oliwą.

Vόστιμα!

 

Chleb pita –  πίτα dołączam do akcji Na zakwasie i na drożdżach,którą we wrześniu prowadzi Małgosia z Akacjowego bloga.