
Komu majowy chleb, komu?!…
Moi Drodzy, czas na naszą Piekarnię.
Przepis został wybrany przez Elę z bloga W poszukiwaniu Slowlife.
Ela piecze niezwykłe chleby i robi fantastyczne sery!
A na nasze majowe pieczenie zaproponowała Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną z bloga Trufla.
Jak napisała mi Ela, chleb jest bardzo aromatyczny i mocno gryczany w smaku.
Macie wybór, bo chleb można upiec na zakwasie i na drożdżach – wersja drożdżowa u Trufli.
Zapraszamy!
Kiedy pieczemy?
W weekend 15, 16, 17 maja
Kiedy publikujemy?
We wtorek 19 maja o 20.00
Kto chce aby jego wpis znalazł się na liście piekących, proszę o podanie linku w komentarzu pod moim postem.
Listę piekących zamieszczam najpóźniej na drugi dzień po publikacji.
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
podaję za Elą
Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego
210 g wody
165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)
Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.
Ciasto właściwe:
1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy
cały zaczyn
160 g letniej wody
1/4 łyżeczki drożdży instant – pominęłam, jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki płynnego miodu
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)
Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty.
Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami (ja wysypałam ziarnami słonecznika), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut w 190 st. C. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.
I niech nam się upiecze!
* Autorką zdjęcia chleba jest Ela