Jagodniki. W poszukiwaniu straconego smaku…

DSC_0732-002
 

(…) kiedy pewnego, zimowego dnia, skoro wróciłem do domu, matka widząc, że jest mi zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. (…) Posłała po owe kruche i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem, przytłoczony ponurym dniem i widokami smutnego jutra, machinalnie poniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłam kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że dzieje się we mnie coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz, odosobniona, nieumotywowana. Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jego błahe, krótkość złudna; działała w ten sam sposób, w jaki działa miłość, wypełniając mnie kosztowną esencją: lub raczej ta esencja nie była we mnie, była mną. (…) Skąd mogła mi płynąć ta potężna radość? Czułem, że jest złączona ze smakiem herbaty i ciasta, ale że go przekracza nieskończenie, że nie musi być tej samej natury.*

Zwasze wracam do tego fragmentu dzieła Marcela Proust’a, kiedy przygotowuję jakąś sentymentalną potrawę, danie, deser, sięgające czasów mojego dzieciństwa.
Tak też jest z jagodziankami. Smak ciocinych – klik! jeszcze pamiętają kubki smakowe. Jeszcze w głowie pełno obrazów tamtych letnich dni.
I chce się takich samych smaków, podobnych chwil przepełnionych letnim słońcem, słodkiej beztroski i rozkosznego nic-nie-robienia…

 

DSC_0740-001
 

Tych jagodzianek jeszcze by nie było, bo nie przypuszczałam, że już jest jagodowy czas!
Zobaczyłam je u Jacka na jego blogu – klik! I ten piękny widok zmobilizował mnie do poszukania jagodowych owoców.
Dziękuję Jacku!

Jagodniki z kruszonką
inspiracja przepisem z bloga Kuchnia Jacka-Placka

12 bułeczek
Ciasto:
350 g mąki pszennej tortowej + do podsypania blachy
150 g mąki krupczatki
7 g drożdży instant
250 ml letniego mleka
3 jajka
100 g roztopionego i przestudzonego masła + do posmarowania papieru
1/2 szklanki cukru
sok z 1. cytryny
szczypta soli

Nadzienie:
300 g jagód
5 łyżeczek cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
80 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g schłodzonego masła

Składniki nadzienia mieszamy w miseczce.

Wszystkie składniki ciasta mieszamy w dużej misce. Wyrabiamy mikserem z hakiem ok. 10 minut, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem, przykrytą ściereczką lub folią, odstawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu na ok. 90 minut, aż podwoi objętość.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 12 porcji po ok. 80 g każda. Formujemy placki. Każdy z nich rozpłaszczamy dłonią, nakładamy na środek czubatą łyżkę jagodowego nadzienia, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Bułeczki kładziemy na obsypaną mąką blachę, łączeniem do dołu. Formujemy je w podłużny kształt.

Zostawiamy przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia, na ok. 30-45 minut.

Składniki kruszonki łączymy w misce dłońmi i wyrabiamy kruszonkę.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC. Wyrośnięte jagodniki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 18 – 20 minut. Studzimy na kratce.

Zeszłoroczne jagodzianki na jogurtowym cieście znajdziecie tu – klik!

*fragment dzieła M. Prousta W poszukiwaniu straconego czasu

Chleb z garnka z tymiankiem. Najprostszy w czerwcowej Piekarni

DSC_0702
 

Najprościej najlepiej!
To stwierdzenie bardzo trafnie odnosi się do chleba, który upiekliśmy w czerwcowej Piekarni.
Przepis przewiduje tylko kilka składników: mąka, drożdże, sól i woda.
I jeszcze nieco oliwy. Prosto i bez kombinowania.
Bardzo mi się spodobał ten wariant na czerwcowe pieczenie, bo ostatnio preferuję prostotę w kuchni.
Sprzyja temu czas i pogoda.
Chętnie wybywamy z domu, aby cieszyć się pięknymi okolicznościami przyrody.
Ufam, że wszystkim piekącym czerwcowy chleb, idea prostoty przypadła do gustu.
Ja zabrałam swoj bochenek w wiejski plener, a Wy?

 

DSC_0716
 

Najprostszy chleb z garnka z tymiankiem
inspiracja przepisem z bloga Grunt to przepis!

garnek żeliwny

300g mąki chlebowej 720
250g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżki oliwy
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
kilka gałązek świeżego tymianku

Drożdże wkruszamy do oddzielnego naczynia, zasypujemy je 1 łyżeczką cukru i mąki, a następnie zalewamy połową ciepłej wody. Mieszamy dokładnie rozpuszczenia się drożdży. Odstawiamy na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”.

Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy oliwę, resztę ciepłej wody i rozczyn drożdżowy. Mieszamy dużą łyżką lub ręką. Gdy ciasto jest zbyt gęste, dolewamy dodatkowe 2-3 łyżki wody.

Miskę owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na noc do wyrośnięcia do lodówki – miska, w której wyrasta ciasto, musi być spora, ponieważ ciasto bardzo powiększa swoją objętość.

Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobiamy krótko ciasto chlebowe – aż przestanie się lepić do rąk.Formujemy okrągły bochenek, na jego spód i wierzch kładziemy gałązki tymianku, nakrywamy chleb ściereczką kuchenną i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Do zimnego piekarnika wstawiamy garnek żeliwny wraz z pokrywką i nagrzewamy piekarnik do 220C.
Po 30 – 40 minutach minutach ogrzewania garnka, przekładamy do niego wyrośnięte ciasto i przykrywamy gorącą pokrywą.

Przykręcamy piekarnik do 200C i pieczemy w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze kolejne ok. 15-20 minut. Chleb jest upieczony, gdy po postukaniu w jego spód, wydawać będzie głuchy odgłos.

Wyjmujemy garnek z piekarnika. Wyciągamy z niego chleb. Studzimy na metalowej kratce, aby dobrze odparował.

Dziekuję Marzenie z bloga Kulinarna Maniusia za wyszukanie przepisu. Joannie z bloga Grunt to przepis! za możliwość delektowania się tym chlebem w czerwcowej Piekarni.

Najprostszy chleb z garnka na blogach:
Am.art kolor i smak
Codziennik kuchenny
Grunt to przepis!
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Leśny zakątek
Moje kucharzenie
Nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Smakowity chleb