Bułki owsiane. Lipcowa Piekarnia w letnich nastrojach!

 

 

Pełno lata dookoła!
W ogrodzie, na łąkach, w polu, we włosach, w uśmiechach bliskich i przyjaciół…
Lato wyleguje się na leżaku i spaceruje boso po trawie.
Zrywa poziomki w kącie ogrodu i pachnie maciejką wieczorem.
Jest ptakiem w ogrodowych zaroślach, co budzi mnie ze snu.
Leniwie pije ze mną kawę na tarasie i zrywa listki ziół,żeby utonęły w dzbanku z wodą.
Zabiera mój kosz na zakupy i pakuje do niego stos warzyw i owoców.
Przesiaduje ze mną w kuchni, kiedy wyrabiam ciasto i piekę owsiane bułki na śniadanie.
Lipcowa Piekarnia w letnich nastrojach!

 

 

Bułki owsiane
oryginalny przepis – klik!

150 g mąki owsianej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej typ 500
350 g maślanki z wiejskiego mleka
3 g drożdży instant
20 g miodu rzepakowego
8 g soli
20 g oleju rzepakowego
płatki owsiane do obtoczenia bułek

1 faza : zimny rozczyn 12 godzinny

150 g mąki owsianej
100 g mąki pszennej typ 500
350 g maślanki o temperaturze pokojowej
20 g miodu rzepakowego
3 g drożdży instant

Najpierw rozpuść w maślance drożdże, następnie dodaj słód i mąki, dokładnie wymieszaj .
Rozczyn powinien być bardzo gęsty – to zbuduje aromat.Tak przygotowany rozczyn wstaw do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie fermentacji zimnej wyjmij na 2 godziny aby uzyskał temperaturę pokojową.

2 faza : ciasto właściwe

cały rozczyn o temperaturze pokojowej (cała faza poprzednia)
150 g mąki pszennej typ 500
8 g soli
20 g oleju rzepakowego

Wszystkie składniki ciasta mieszaj 20 minut – najlepiej w misie robota. Podziel na 8 części (po 100 g) i uformuj kulki. Następnie każdą z nich przetnij na pół. Teraz każdą połówkę delikatnie zroluj aby nabrały długości i obtocz w płatkach owsianych lekko dociskając.Tak przygotowane pozostaw na 50 minut do rozrostu końcowego w ciepłym miejscu i przykryte ściereczką.
Wypiekaj z lekkim zaparowaniem w temperaturze 210-220oC przez 5 minut i dalej w 180-190oCprzez 15-20 minut.

 

Bułki owsiane na blogach:
Akacjowy blog
am.art kolor i smak
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
Z chaty na końcu wsi

Slowpresso czyli kawa w rytmie slow. I ciasto z jagodami i kruszonką

 

 

 

Slowpresso to rodzinny pomysł Justyny Karamuz i jej taty Stefana –  na dobrą kawę parzoną bez pośpiechu.
Ta idea jest mi bardzo bliska i od początku śledziłam projekt Slowpresso.
Naczynie tak mi się spodobało, że musiałam je mieć. I wiem, że będzie ze mną długo.
Bo jest piękne w swojej prostocie, wygodne i parzy doskonałą kawę.
Nie wierzyłam, że kiedykolwiek porzucę swój ekspres, który robi prawie wszystko i będę z namaszczeniem celebrować dzień ze Slowpresso. Kawa ze Slowpresso jest wyjątkowo mocna i aromatyczna.
Moje naczynie będę zabierać  wszędzie, gdzie to będzie możliwe, aby cieszyć się wspaniałymi kawowymi chwilami.
Do kawowego szczęścia potrzebne jest bowiem naczynie Slowpresso, dobra mielona kawa i czajnik z gorącą wodą.
Poza tym dobry nastrój i czas, które można mieć tylko dla siebie lub dzielić z bliskimi.

Jak działa zestaw ceramiczny Slowpresso – klik!

 

 

 

Do kawy slow polecam upiec bez pośpiechu fantastyczne ciasto z jagodami. Akurat jest sezon na jagody. Kawa i jagodowy deser, czy może być coś wspanialszego latem na tarasie, na balkonie lub na wakacjach? Chwilo trwaj!

Ciasto z jagodami i kruszonką ( ucierane)

ciasto
4 jajka
80 g cukru trzcinowego bio
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
1 cukier z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki oleju rzepakowego
250 g jagód

kruszonka
50 g mąki
30 g masła
20 g cukru trzcinowego bio

lukier
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Połącz w naczyniu cukier z sokiem. Utrzyj i odstaw.

 

Składniki kruszonki rozetrzyj w misce i wstaw do lodówki.
Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę,następnie stopniowo dodawaj żółtka i ucieraj – najlepiej za pomocą robota kuchennego.
Do ciasta dolej olej i miksuj do połączenia się składników, na końcu dodaj mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie połącz z ciastem. Wyłóż na blaszkę (24x28cm), posyp jagodami i kruszonką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 30 minut – do suchego patyczka. Wyjmij na kratkę i polej lukrem.