Sernik z tahini i sezamem jak z Cafe la Ruina i Raj…

 

Przyznam, że serniki w Poznańskiej Cafe la Ruina i Raj są nietuzinkowe i wyborne. A na sernikach to ja się znam i nie jeden sernik w życiu upiekłam.
Dlatego będąc niedawno w Poznaniu pognałam na Śródkę, aby sernik najpyszniejszy w Poznaniu zjeść.
Trafiłam na trufle z czekoladą, które z wietnamską kawą stworzyły duet egzotyczny i zacny w smaku. Sernik i kawa rozpieściły moje kubki smakowe tak, że zapragnęłam jakiś śródkowy i ruinowy sernik w swoim domu wykonać. Czas mijał, serniki śniły mi się po nocach i pewnego dnia znalazłam się w warszawskiej Caffeedesk, gdzie wpadła mi w ręce książka Właścicieli poznańskiej Cafe la Ruina i Raj obdarzona krótkim tytułem – Lubię. Książki nie wypuściłam z ręki, bo rzecz to wyjątkowa. Łączy miłość do podróży z miłością do jedzenia, co jest mi szczególnie bliskie.
I tak ziścił się sernik z tahiny i sezamu w mojej wariacji. Jest kremowy, rozkosznie wilgotny i nieziemsko pyszny.
Jeżeli raz go wykonasz, będziesz już tęsknić za nim zawsze!

 

 

Sernik z tahiną i sezamem
przepis z książki – Lubię z moimi zmianami

Przygotuj tortownicę o średnicy 24 – 26 cm.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C bez wiatraka.

spód
120 g mąki
60 g masła
50 g uprażonych ziaren sezamu
2 łyżki 100 % tahini

Roztop masło i włóż wszystkie składniki do miski. Połącz je dłońmi, zagniatając mocno między palcami. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadź. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut, aż się lekko zrumieni. Odstaw do wystygnięcia.

masa
500 g dobrego twarogu
200 g mascarpone
100 g tahiny
100 g brązowego nierafinowanego cukru
100 ml słodkiego mleka zagęszczonego
200 g kwaśnej smietany
3 jajka
szczypta soli

W misie robota umieść twaróg i mascarpone, wymieszaj. Dodawaj po kolei pozostałe składniki, mieszając je tylko do połączenia – tahinę, cukier i sól. Następnie jedno po drugim jajka, śmietanę i zagęszczone mleko. Przelej do formy na upieczony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.
Piecz 40 minut lub do czasu, kiedy boki sernika będą ścięte, a środek trzęsący. Wyłącz grzanie i zostaw sernik 10 minut w zamkniętym piekarniku. Potem uchyl lekko drzwiczki i zostaw sernik do ostygnięcia. Wstaw go na noc do lodówki.

Przed podaniem upraż 100 g sezamu na patelni i posyp sernik. Delektuj się!
A może zechcesz przygotować ten sernik na Wielkanoc? Zapewniam, że wzbudzi zachwyt domowników i gości.

Dorsz Skrei i warzywa z patelni. I słów kilka o dorszu wędrowcu

 

Skreia to po norwesku wędrowiec. Jest to dorsz wyjątkowo dobry i wartościowy. Jego niezwykłym smakiem delektowali się już Wikingowie, a od XII wieku jest cennym towarem eksportowym Norwegii. Na naszych stołach ta rzadka ryba może gościć tylko od stycznia do kwietnia. Skrei dorasta za kołem podbiegunowym i odławiany jest dopiero, kiedy kończy pięć lat. Wtedy udaje się w długą drogę na tarło ku norweskim Lofotom. Właśnie wtedy dorsz Skrei jest najlepszy – zdrowy, energiczny i płodny. Ta długa droga, jaką pokonuje Skrei, sprawia, że jest tak niepowtarzalny w smaku. Ponad 600-kilometrowa podróż zapewnia mu dużo ruchu i dobrą formę. To dlatego mięso Skreia jest zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze. Po drodze przez morze dorsz ten przyjmuje dużo zróżnicowanego i zdrowego pożywienia, co nadaje mu wyśmienity, naturalny smak. W efekcie powstaje niepowtarzalny rarytas, występujący tylko w Norwegii. Dorsz Skrei jest wysoko ceniony przez najlepszych kucharzy na świecie. Coroczne połowy Skreia przetrwały w Norwegii przez wieki i zyskały ogromne znaczenie kulturowe. Dziś każdy Norweg zna historię dorsza z Morza Arktycznego, a wiele rodzin stworzyło własne tradycje kulinarne związane z jego jedzeniem.
W moim domu ten czas, kiedy pojawia się Skrei jest czasem radości z jedzenia czegoś wyjątkowego. Przygotowuję go jak najprościej, aby zachować naturalny smak ryby.

 

 

Dorsz Skrei z warzywami
300 g dorsza Skrei
warzywa: kalafior romanesco, brokuł, pomidorki cherry, czerwona cebula i mini marchewki
2 łyżki oleju  ryżowego
1/2 łyżki soku z cytryny bio
sól i pieprz do smaku

Rybę oddziel od skóry, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Skrop połową soku z cytryny. Warzywa oczyść i umyj – osusz. Na patelnię wlej olej i kiedy będzie gorący włóż dorsza skrei. Dodaj warzywa, posyp całość solą i pieprzem. Smaż rybę kilka minut z obu stron. Warzywa powinny być al dente. Skrop resztą cytrynowego soku i od razu podawaj.