Ogórki w stylu azjatyckim albo mizeria w nowym wydaniu…

 

Świeży smak, aromat i tę niepowtarzalną nutę soku zapewni nam zielony ogórek z dobrego źródła. Na pewno nie taki z foliowego opakowania czy z marketu. Ale taki prawdziwie świeży z uprawy ekologicznej. Uwielbiam miejsca, gdzie właściciele dbają o najwyższą jakość jedzenia. Kiedy już mam taki pachnący wiosną obiekt, wodze kulinarnej fantazji są nieograniczone. Dzisiaj podaję ogórki z azjatycką nutą. Albo mizerię w nowym wydaniu, jak nazwał je J.

 

 

4 świeże ogórki eko
1 łyżka soli morskiej

sos
2 ząbki czosnku
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka papryki gochugaru plus do posypania
świeży koper do podania

Ogórki obierz i pokrój  na  plasterki (można zetrzeć na tarce), posól, dokładnie wymieszaj i odstaw na  15 minut.
W tym czasie obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.
Odcedź wodę z ogórków, ewentualnie wypłucz nadmiar soli pod bieżącą wodą i odciśnij ogórki.
Polej ogórki sosem i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 30 minut. Podawaj ze świeżym koprem.

Ta sałatka z ogórków świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonej ryby, azjatyckich naleśników, kotletów z warzyw.

Polędwica wieprzowa nadziewana jabłkami, szalotką i serem pleśniowym

 

 

Kiedy za oknem kwiecień – plecień, jest weekend i masz ochotę na coś wyjątkowego, ale bez zbytniego poszukiwania składników, postaw na klasykę i przygotuj to danie. Masz pewność, że będzie niebanalnie i pysznie i spotkasz się z uznaniem drugiej połowy lub całej rodziny. Koniecznie przygotuj butelkę przedniego wina, bo bez niego Wasza uczta nie zepnie się w doskonałą całość.
Jakie wino podać do polędwicy wieprzowej ?
Francuskie wytrawne Chablis Blanc, australijskie wytrawne Syrah Rouge, wytrawne różowe Bordeaux i oczywiście Champagne!

 

 

1  duża polędwica wieprzowa
2 jabłka Grójeckie
2 średnie szalotki
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 szklanki białego wina – użyłam Sauvignon Blanc
1/2 szklanki pokruszonego sera pleśniowego
3 gałązki rozmarynu
masło klarowane
1/2 szklanki bulionu z kurczaka

sznurek kuchenny

Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Jabłka i szalotki pokrój w małą kostkę.
Na średnim ogniu roztop masło na patelni nadającej się do piekarnika. Dodaj szalotki, 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu. Smaż przez 2 minuty, często mieszając. Dodaj jabłka.  Smaż na sporym ogniu , aby pozbyć się płynu.
Oczyść  polędwicę z żyłek i przekrój przez środek prawie do końca. Rozłóż ją,  posyp solą i pieprzem. Pokrusz ser.
Na środku polędwicy ułóż jabłka z szalotką i posyp serem. Sznurek kuchenny potnij na 10 cm kawałki.
Przyciśnij dłonią farsz do mięsa i złóż do środka oba boki polędwicy. Zwiąż całą sznurkiem  i włóż gałązki rozmarynu. Posyp całość  solą i pieprzem.
Rozgrzej masło na tej samej  patelni . Gdy patelnia jest gorąca, połóż polędwicę wieprzową i smaż przez 2-3 minuty, aż się zrumieni. Obróć polędwicę na patelni 2-3 razy, aż wszystkie strony się zarumienią. Podlej mięso winem.
Połóż pokrywkę na patelnię i włóż ją  do piekarnika. Piecz ją przez 15 minut lub aż osiągnie w środku temp. 145 st. C – sprawdź to za pomocą termometru do mięsa. Wyjmij polędwicę z piekarnika  i połóż na desce do krojenia, aby odpoczęła  przez 5 minut. Dzięki temu soki w mięsie staną się delikatne.
Na patelnię, w której piekła się polędwica, wlej bulion drobiowy. Gotuj na średnim ogniu, zdrapując łopatką zarumienione kawałki . Zostaw na 5 minut do zredukowania i zgęstnienia  sosu.
Polędwicę pokrój w plastry,  usuwając sznurki . Podawaj z sosem, lekką sałtką i kromką bagietki .