Magdalenki jak z powieści Prousta

 

Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem, przytłoczony ponurym dniem i widokami smutnego jutra, machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz, odosobniona, nieumotywowana.

***

I nagle wspomnienie zjawiło się. Ten smak to była magdalenka cioci Leonii. W niedzielę rano w Combray (ponieważ tego dnia nie wychodziłem przed godziną mszy), kiedy szedłem do pokoju cioci Leonii powiedzieć jej dzień dobry, dawała mi kawałek ciasta, zmoczywszy je w herbacie lub naparze kwiatu lipowego.

* Marcel Proust, W stronę Swanna. W poszukiwaniu straconego czasu.

 

 

Magdalenki – fr. les madeleines , to małe pyszne ciasteczka  wypiekane w foremkach w kształcie muszelek, uwielbiane przez  Francuzów i nie tylko. Wyglądają skromnie i niepozornie, ale są po prostu rozkosznie pyszne. Francuzi podają je do filiżanki herbaty. Tak! We Francji też pija się herbatę, choć przy wyjątkowych okazjach, jak na przykład podwieczorek z magdalenkami.

Legenda głosi, że les madeleines po raz pierwszy pojawiły się w 1755 roku na dworze króla Stanisława Leszczyńskiego w Lotaryngii. Król zaplanował huczne przyjęcie, niestety w tym samym czasie pokłócił się z nadwornym cukiernikiem. Organizacja balu stanęła pod znakiem zapytania. Na szczęście, na ratunek królowi pospieszyła młoda dziewczyna, zatrudniona jako pomoc kuchenna.  Była to Madeleine z Commercy, która przygotowała ciastka według tradycyjnej rodzinnej receptury. Na jej cześć król nazwał ciastka magdalenkami (les madeleines).
Magdalenki z Commercy do dziś są znane we Francji. Na ich cześć pisze się nawet pieśni i wiersze.

 

 

Madeleines
Przepis  z książki kucharskiej La bonne cuisine française Marie-Claude Bisson
20 – 24 ciasteczka

2 jajka
150 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej tortowej
125 g roztopionego masła
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dużej miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i ucieramy przy pomocy miksera. Wciąż miksując, powoli dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Kiedy całość ładnie nam się połączy, dolewamy przestudzone masło oraz skórkę z cytryny. Całość mieszamy za pomocą łyżki i odkładamy w chłodne miejsce najlepiej do lodówki) na minimum 20 minut. Foremki nacieramy masłem, następnie wypełniamy przygotowanym ciastem. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 200 °C. Wyciągamy z piekarnika, studzimy i zajadamy koniecznie popijając herbatą .

Kawowa Cold Brew. Napój na letnie upały

Cold Brew to  łagodna i ‘okrągła’ kawa,  która nie ma gorzkiego posmaku. Doskonale nadaje się jako baza do kawy mrożonej lub jako samodzielny napój. Zimna doskonale ukoi pragnienie i zaspokoi kawową potrzebę.

Przygotowanie Cold Brew w domu jest bardzo proste. Grubo zmieloną kawę zostawiamy w zimnej wodzie przez 8, 12 lub więcej godzin, a następnie ją odcedzamy. Otrzymujemy  koncentrat kawowy, który nadaje się do wypicia przynajmniej przez tydzień.
Ideą Cold Brew jest bowiem wyciągnięcie smaku ze zmielonej kawy poprzez jej namaczanie w zimnej wodzie.

Proces moczenia kawy w zimnej wodzie zamiast parzenia ma wiele zalet. Zmniejsza kwasowość nawet o 70%, jest dla osób, które nie lubią kawowej gryczki, albo dla tych, którym kawa podrażnia żołądek. Ten sposób poprawia również smak ziaren kawy.

Aby zrobić dobrą kawę Cold Brew najlepiej wykorzystać ziarna pochodzące z Kenii, Etiopii, Burundi czy Kolumbii. Kawy z tych regionów charakteryzują się lekkim, owocowym i rześkim smakiem, dzięki czemu świetnie nadają się do zrobienia orzeźwiającego, letniego i zimnego kawowego napoju.

Jak zrobić kawową Cold Brew?
Nie ma jednego przepisu na ten napój. Ilość kawy i wody dobieramy do własnych preferencji smakowych i upodobań.

Przepis na kawową Cold Brew
1  szklanka świeżo mielonej kawy ( grube mielenie)
4 szklanki filtrowanej wody

Wsyp kawę do specjalnej prasy lub do słoika i dobrze wymieszaj. Zakręć słoik i pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum 8 godzin lub najdłużej na 24 godziny.
Umieść filtr do kawy w sitku nad dużym słoikiem i powoli przecedź kawę przez filtr.
Otrzymany koncentrat przechowuj w lodówce. Przed podaniem rozcieńcz go według uznania.
Najpopularniejsze proporcje to 1/3 koncentratu i 2/3 wody. Aby uzyskać mocniejszą kawę, wymieszaj koncentrat z wodą w stosunku 1:1.
Koncentrat można przechowywać w lodówce przynajmniej przez tydzień.
Podając kawową Cold Brew można dodać kostki lodu, schłodzone mleko, ekstrakt waniliowy, syrop, alkohol. Możliwości są nieograniczone.