Irlandzkie ciasto z jabłkami i kremem custard. Deser na weekend

 

Legenda głosi, że dawno temu w Irlandii,  ktoś, kto odważył się wyciąć jabłonkę, musiał ponieść karę w postaci utraty  pięciu krów. Nawet za odcięcie gałęzi jabłoni można było mieć duże problemy . Podobno to Św. Patryk zasadził w Irlandii  mnóstwo jabłkowych drzew i właśnie dlatego, z okazji Dnia Św. Patryka – patrona Irlandii, wszystkie gospodynie pieką ciasto z jabłkami. Pamiętajcie o tym w Dniu Świętego Patryka w marcu.

Właśnie mamy sezon na jabłka, więc warto także teraz upiec ciasto z jabłkami. Mój wybór padł na tradycyjne  irlandzkie  apple pie.  Zaznaczam, że przepisów na nie jest tyle, ile gospodyń w Irlandii.  Jest natomiast jedna zasada – ciasto ma być napakowane dużą ilością kawałków jabłek.  W wersji świątecznej podaje się to ciasto  z kremem custard. Ale  można je także podać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. U mnie wersja lux z kremem custard.

 

 

tortownica o średnicy 18 cm ( jeżeli tortownica będzie większa, ciasto wyjdzie niższe)
300 g mąki tortowej orkiszowej
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
100 g miękkiego masła
100 g cukru
4 jabłka Grójeckie
2 jajka z wolnego wybiegu
125 ml mleka
2 łyżki cukru do posypania ciasta – u mnie muscovado

krem custard
3 duże żółtka
6 łyżek cukru
250 ml pełnego mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Okrągłą tortownicę posmaruj masłem i posyp i mąką. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Jabłka umyj, wykrój gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Do dużej misy miksera przesiej mąkę, wsyp cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, goździki i gałkę muszkatołową. Dodaj miękkie masło, jajka i mleko. Wymieszaj do połączenia składników. Dodaj kostki jabłek i wymieszaj łopatką. Przełóż ciasto do tortownicy i wyrównaj wierzch. Posyp cukrem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 40 – 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest w środku upieczone i wyjmij z piekarnika na kratkę. Zostaw na 10 minut, a potem odepnij boki tortownicy.

Umieść żółtka i cukier w misce i ubij aż powstanie puszysta masa. a Mleko wlej do średniego rondla i zagotuj. Powoli ubijając jajka z cukrem, wlewaj stopniowo gorące mleko. Przenieś masę z powrotem do rondla i mieszaj delikatnie gotując na małym ogniu, aż krem ​​zgęstnieje. Wlej ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Przełóż do dzbanuszka.

Szarlotkę podawaj na ciepło lub zimno z kremem custard.

Suszone pomidory w aromatycznej zalewie. Jak suszyć pomidory w piekarniku?

 

Suszone domowe pomidory są moim fetyszem. Nie wyobrażam sobie sezonu bez własnych suszonych pomidorów. Tak samo jak bez własnej passaty.

Kup najbardziej dojrzałe pomidory odmiany Lima ze sprawdzonej uprawy gruntowej. Na jedno suszenie kupuję najczęściej 5 kilogramów. Lima to najlepsza odmiana do suszenia i przetworów. Zawiera mało soku i pestek, ale dużo miąższu, który w przetworach jest najważniejszy. Pestek z pomidorów do suszenia nie radzę usuwać, są one bowiem nośnikiem smaku.

Jak wysuszyć pomidory w domowym piekarniku?

  • Umyj pomidory i przekrój je wzdłuż na pół.
  • Piekarnik nagrzej do 100 st. C z termoobiegiem.
  • Ułóż pomidory na blachach w jednej warstwie ( z reguły wykładam blachy papierem do wypieków).
  • Wstaw blachy z pomidorami do nagrzanego piekarnika i zmniejsz temperaturę o ok. 80 st. C, zostaw drzwiczki piekarnika lekko uchylone  –  woda, która będzie odparowywać będzie wydostawać się poza piekarnik.
  • Od czasu do czasu zajrzyj do piekarnika i wyjmij pomidory, które już się ususzyły.
  • U mnie proces suszenia trwa około 6 godzin.

Jak przechować suszone pomidory?

  • Po wysuszeniu i ostudzeniu, część  pomidorów wkładam niewielkimi partiami do torebek strunowych przeznaczonych do przechowywania żywności i zamrażam.
  • Część wkładam do słoików z ziołami i przyprawami i zalewam podgrzanym olejem z oliwą.

 

 

Jak przygotować suszone pomidory w aromatycznej zalewie?

  • Na zalewę przygotuj: olej roślinny tłoczony na zimno ( u mnie słonecznikowy) i oliwę z pierwszego tłoczenia – pół na pół (ewentualnie użyj sam olej), nasiona suszonej kolendry, suszone gałązki tymianku i rozmarynu, suszone liście bazylii , gałązki oregano lub inne ulubione zioła, morską lub wędzoną sól, czosnek.
  • Wyparz słoiki.
  • Do słoików włóż ciasno suszone pomidory – do 3/4 wysokości słoika, plasterki czosnku, zioła i wsyp trochę soli.
  • Podgrzej lekko olej i oliwę (  nie wolno zagotować!).
  • Zalej pomidory olejem i oliwą centymetr ponad ich poziom.
  • Zakręć słoiki i zostaw je na noc. Potem przenieś do ciemnej spiżarni lub szafki. Nie trzeba ich pasteryzować. Tak przygotowane pomidory przechowają się do wiosny.