Młoda kapusta kiszona z burakami. Sezonowo od A do M

 

Ta pyszna kiszonka z młodej kapusty i buraków jest zdrowa i rozkosznie chrupiąca. U mnie jest dodatkiem do każdego posiłku, bowiem świetnie pasuje do śniadania, obiadu czy kolacji. A na przyjęciu w ogrodzie robi furorę wyłożona na półmisek pośród innych warzyw.
Poza tym można ją dodać do sałatek i surówek, albo do zupy.
Koniecznie zrób i ciesz się zdrowiem.

 

 

1 główka młodej kapusty
300 g młodych buraków
1 korzeń chrzanu
1 główka młodego czosnku
gałązki kopru z baldachami
3 łyżki soli kamiennej bez jodu
3 l wody
1 duży wyparzony słój lub dwa mniejsze

 

 

Ciepłą przegotowaną wodę wymieszaj z solą. Kapustę obierz z zewnętrznych brzydkich liści. Ewentualnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój na 8 części. Buraki obierz i umyj, pokrój na kawałki. Przekrój korzeń chrzanu. Oddziel ząbki czosnku, nie obieraj.
Układaj w słoju kapustę, buraki, ząbki czosnku, chrzan i koper. Zalej solanką. Przykryj i odstaw na 3 – 4 dni.
Im dłużej trzymasz kapustę w solance, tym będzie bardzie czerwona, ale coraz mniej chrupka.

Młoda kapusta ma wiele ‘twarzy’. Na pewno pysznie nas zaskoczy w Konwaliowej kuchni.

Chłodnik z ogórków małosolnych z ayranem i rzodkiewką

 

Boom na ogórki u mnie trwa. Bardzo lubimy młode gruntowe, które kupuję w zaprzyjaźnionym gospodarstwie – jadamy głównie lokalne warzywa i owoce. Przygotowuję je na wiele sposobów. Jednym z nich jest chłodnik, który idealnie orzeźwia w upalne dni, a dodatkowo można spożytkować resztę ogórków małosolnych. Bardzo nam smakuje. Tym razem zrobiłam go na bazie ayranu, który z kolei kupuję od znajomego Cypryjczyka. To znakomity napój na każdy czas. W tym chłodniku smakuje wybornie.

 

 

4 – 5 ogórków małosolnych
500 ml ayranu ( turecki napój z jogurtu i wody)
100 ml zalewy z ogórków
czosnek z ogórków
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek kopru
sól i pieprz

Do garnka wlewam ayran i sok z ogórków małosolnych. Ogórki ścieram na tarce i dodaję do ayranu – odkładam 2 łyżki do podania. Teraz ścieram rzodkiewki i dodaję do garnka – odkładam trochę do podania. Koper i szczypior siekam, odkładam 2 łyżki, a resztę dodaję do garnka. Siekam czosnek i dokładam do pozostałych składników. Mieszam wszystko, doprawiam solą i pieprzem i przykrywam. Chłodnik wstawiam do lodówki na minimum 30 minut.
Po schłodzeniu rozlewam chłodnik do misek, dekoruję startymi ogórkami, rzodkiewkami i zieleniną. Posypuję świeżo mielonym pieprzem.

Wpadnij też po przepis na chłodnik ze skyrem – TUTAJ