Owoce dojrzałego lata.Brzoskwinie karmelizowane z pstrągiem.

Nastał czas brzoskwiń i wpadłam po uszy.Codziennie coś z nich przygotowuję.Albo zjadam same.Po prostu.

Nie przeszkadza mi ich omszała skórka, przed którą niektórzy drżą.
Zresztą łatwo się jej pozbyć,żeby zagłębić się w ten niezwykły smak. A tego lata brzoskwinie są takie aromatyczne,przepełnione słońcem.

Karmelizowane brzoskwinie z sherry

po 2 brzoskwinie na osobę
cukier trzcinowy jasny
masło
pół kieliszka sherry półwytrawnego
sok z limonki
świeżo mielony pieprz

Na patelni rozpuszczam masło,dodaję cukier.
Kiedy się rozpuści kładę połówki brzoskwiń bez skórki *.
Smażę je z obu stron, dodaję sok z limonki i sherry.
Kiedy brzoskwinie są ładnie zrumienione a cukier skarmelizowany,wyłączam gaz.
Wykładam na talerze i posypuję pieprzem .

Brzoskwinie często łączę z cielęciną,wieprzową polędwicą lub drobiem.
Tutaj podałam z cytrynowym pstrągiem z patelni.

* wkładam brzoskwinie do wrzątku na 1 minutę.Wyjmuję.Polewam zimną wodą.
  Ściągam skórkę.Wyjmuję pestki.

15 thoughts on “Owoce dojrzałego lata.Brzoskwinie karmelizowane z pstrągiem.

  1. Kochana zaszalałaś:) Pyszności! Bardzo lubię połączenia owoców z mięsem i rybami, ta wersja na pewno pyszna!
    Uściski!

  2. z pstrągiem? słyszałam, że z mięsem. i sama kosztowałam. ale z rybkami? zapowiada się dośc intrygująco ;]

  3. zapowiada sie bardzo smacznie:) taki zestaw smakow bardzo mi odpowiada. Pozdrawiam:)

  4. też to zauważyłam, brzoskwinie smakują szczególnie tego lata, słońcem i ciepłem.

  5. dojrzałe lato… pycha!

  6. A ja tą omszałą skórkę wręcz uwielbiam.

  7. Wyjątkowo smacznie mi to się komponuje. Musi być pyszne 😀

  8. Anno,tak, owoce z rybą są bardzo dobrą kompozycją.

    Karmel-itka, zrób eksperyment.Koniecznie!

    Aga, polecam bardzo!

    Viridianko,są pełne słońca, jak w ciepłych rejonach.Mniam!

    Paula, dojrzałe lato smakuje wyjątkowo!

    Mania179,ja też.Ale znam takich…

    Ivon,to udane połączenie.Wyjątkowo sie komponuje.

    Dziękuję za odwiedziny i miłe komentarze.
    Uściski!

  9. Uwielbiam brzoskwinie 🙂 Ale szkoda, że nie trawię wszystkiego co pływa w wodzie, bo pewnie wykorzystałabym Twój przepis.

  10. A ja właśnie teraz jem brzoskwinie:)
    Ciekawe połączenie!
    pzodrawiam

  11. Przyszłam tu pierwszy raz i szczęśliwie trafiłam na przepis, który z chęcią wykorzystam. Ryby bardzo lubię, pstrąg podany w taki sposób wydaje mi się prawdziwą symfonią smaków. Pozdrawiam z Italii. Bożena

  12. Martyna, to wielka szkoda…dla Ciebie…
    Ale możesz wykorzystać w połączeniu z mięsem lub zapieczonym serem.

    Beata, fajne,że też je lubisz.

    Bożena,bardzo się cieszę,że wizyta u mnie stanie się pretekstem do wykonania potrawy.

    Smacznego!

  13. Wczoraj zakochałam się w karmelizowanej cebuli, dziś widzę to.
    Mniaaam!

  14. Kolejny genialny przepis na rybę. Muszę to ugotować!

  15. Jaki oryginalny przepis! Bardzo mis ię podoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.