Izraelskie obrazki. Humus i pita.

Kocham podróże. Poznawanie nowych miejsc, ludzi, kultury i zwyczajów.Zawiera się w tym kuchnia rzecz jasna.Bez kuchni nie ma kultury ani tradycji.
 Izrael to szczególny punkt ma mapie świata.Ciągle w konflikcie z Autonomią Palestyńską , z korzeniami religii, do której przyznaje się wiele kościołów, z  dziewczynami na ulicach uzbrojonymi po zęby.Nowoczesny i jednocześnie pełen tradycji.Barwny,wielonarodowy,wielowyznaniowy.
Oto moje ,zapiski’ z niedawnej podróży .

Przyroda zachwyca rżónorodnością i obfitością. Kolorami, smakami.

 Suk w Jerozolimie. Jedyny w swoim rodzaju. Niepowtarzalny.

Na ulicach swojski klimat.Wpływy judajskie mieszają się z arabskimi i europejskimi.

Jeżeli chodzi o kuchnię, to królują dwie- judajska ,koszerna i arabska.
Uwielbiam humus w połączeniu z pitą. Mogę to jeść nieustannie.Toteż przygotowałam ten przysmak na pamiątkę izraelskiej podróży.

Humus
40dkg ciecierzycy
2 ząbki czosnku
3 łyżki pasty sezamowej tahini
sok z połowy cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki
ostra papryka w proszku do posypania

Ciecierzycę opłukać, namoczyć na noc.Ugotować do miękkości. Odcedzić na sicie.Dodać roztarty czosnek, tahini,sok z cytryny, oliwę. Wszystko dokładnie utrzeć na gładką masę.

Humus podawać polany oliwą, posypany papryką i natką.

Pita
1,5 szklanki mąki pszennej
pól szklanki ciepłej wody
1/3 łyżeczki soli
1 dkg drożdży
mąka do podsypywania placków

Drożdże wymieszać z trzema łyżkami wody i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce,żeby zaczęły rosnąć.
 Do miski przesiać mąkę i sól.Dodać drożdże i pozostała wodę.Wymieszać składniki,żeby się połączyły.
Zagnieść ciasto, wyrabiać aż będzie gładkie – ok. 5 minut.
Podzielić je na porcje – mnie wyszło 5 chlebków.Ułożyć na posypanej mąką stolnicy,przykryć ściereczką i odstawić w ciepło na 30 minut.
Kiedy ciasto podrośnie, każdy kawałek podsypać mąką i rozwałkować na placek, dość cienki.Znowu ułożyć na omączonym blacie,przykryć i zostawić w cieple na godzinę.
 Znowu rozpłaszczyć ręką placki i rozwałkować, zostawić pod przykryciem na kolejne 30 minut.Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
 Piec na blasze podsypanej mąką, w górnej części piekarnika ok.10 minut.Chlebki powinny być jedynie przyrumienione.
Podczas pieczenie chlebki bardzo wyrastają,ale opadają po wyjęciu z pieca.
Po wystudzeniu można przetrzymywać zawinięte w folię ok. tygodnia. Przed zagrzaniem skrapiamy je wodą.

*Ja przygotowuję ciasto na pitę wieczorem i zostawiam na noc w lodówce.

                           

                                                                                                                                   

2 thoughts on “Izraelskie obrazki. Humus i pita.

  1. Ogromnie Ci zazdroszczę tej podróży! Ja ostatnio jestem bardzo stacjonarna…
    Piękne zdjęcia, wspomnienia.
    Przepis na chlebki pita drukuję – czy po przekrojeniu powstaje „kieszonka”?
    Pozdrowienia:)

  2. Anno, zobaczysz, przyjdzie czas i Ty też ,wyfruniesz’ z domostwa.

    Tak! Powstaje kieszonka, do której można wkładać różne pyszności.W świecie arabskim najczęściej jest tam shoarma.Z jagnięciny lub baraniny.Pychota!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *