Ile… Dyniowe marmoladki z imbirem i solą morską

Ile jeszcze ciepłych dni.
Słońca.
Pogody.
Ile spacerów i szurania stóp po suchych liściach.
Ile biedronek spotkanych przypadkiem na ostatnich zielonych źdźbłach trawy.
Ile orzechów z koszyka na tarasie ukradnie mi ruda Piękność.
Ciekawe czy jej spiżarnia nie pęka już w szwach?
Ile jabłek zostanie na naszym drzewie na wsi do kolejnego tam przyjazdu.
Ile pajęczyn zdoła utkać uparty pająk za moim kuchennym oknem.
Ile uśmiechów podaruje mi Hania.
Ile niedokończonych myśli zostanie między słowami.
Ile pąków rozwinie spóźniona róża.
Ile dzięków zapiszę w głowie do jutra.
Ile kasztanów znajdę w mokrej trawie.
Ile jeszcze dyni przyniosę do domu tej jesieni…

Dyniowe marmoladki z imbirem i solą morską

dynia hokkaido
5 cm świeżego imbiru
200 ml syropu palmowego (można zastąpić miodem)
sok i skórka z niepryskanej cytryny
2 łyżeczki pektyny lub 1 łyżeczka do kawy agar-agar
gruba sól morska w kryształkach

Dynię podzielić na pół.Wyjąć pestki. Miąższ ze skórą położyć na blachę nagrzanego piekarnika -180 st.C. Upiec do miękkości.Wszystkie przypalone kawałki odrzucić.
W garnku o grubym dnie rozgrzać syrop palmowy. Dodać miąższ dyni oddzielony od skóry,sok z cytryny i skórkę,starty korzeń imbiru. Wymieszać i odparować na małym ogniu.
Zmiksować blenderem na jednolitą masę.
W minimalnej ilości wody rozpuścić pektynę lub agar-agar i dodać do masy dyniowej.
Mieszając gotować 2-3 minuty.
Odstawić z ognia.
Prostokątną formę wyłożyć folią spożywczą tak,aby na bokach został spory jej zapas do pokrycia całego naczynia.
Wyłożyć masę dyniową,wyrównać ją i przykryć folią.
Kiedy wystygnie wstawić do lodówki aby dobrze zastygła.
Kroić na kawałki i posypać kryształkami soli morskiej.
Smacznego!

Panie i Panowie,Festiwal Dyni trwa!

101 thoughts on “Ile… Dyniowe marmoladki z imbirem i solą morską

  1. Amber, stworzyłaś kolejne cudo 🙂
    Dyniowe smaki zdecydowanie do mnie przemawiają, ale tutaj widzę, że nie tylko pojawia się dynia hokkaido (którą lubię najbardziej), ale także imbir i sól morska. Połączenie intrygujące, lecz ufam Tobie i czuję, że słuszne.
    Pozdrawiam, Tosia.

  2. Takie marmoladki to bardzo oryginalny pomysł na dynię. Wyglądają cudnie i, z racji koloru, niebywale optymistycznie:-).

  3. Świetne marmoladki – cieszą oczy i jestem przekonana, że są smaczne. Lubię nutę soli morskiej w słodyczach.

  4. o kurczę, ale cuda! piękny kolor i zapewne wspaniały smak 🙂 a dlaczego nazwałaś je marmoladkami? Pozdrawiam, A.

  5. Straszliwie jestem zaintrygowana ich smakiem:) Wyglądają obłędnie:)

  6. Ja dopiero przekonuję się do dyniowych smaków, ale ten smakołyk do mnie przemawia:)

  7. ależ wspaniały przepis!!!

  8. Takie dyniowe marmoladki to mnie mocno zaskoczyły, Amber! Właściwie nie powinnam się dziwić, skoro dżem z dyni staje się coraz bardziej popularny…

  9. Jejku Amber, jak wspaniale napisane, a te marmoladki są takie śliczne! Takie klimatyczne i pięknie zapakowane.
    Ach, chciałoby się zjeść taką jedną, skosztować. Zupełnie nie jestem w stanie wyobrazić sobie jej smaku.
    Uściski ślę:*

    • Majanko,
      dziękuję Ci bardzo.
      Zawsze czytam Twoje komentarze z przyjemnością,bo są takie ciepłe.
      Szkoda,że jesteś tak daleko i nie mogę Cię poczęstować.
      Ale może kiedyś…
      Całusy!

  10. tyle pytań, w których trudno o odpowiedź…
    a Festiwal Dyni to chyba piękne święto 🙂

  11. Siedzę ze szczęką opadniętą na podłogę. Cudowny przepis! Cudowny! Koniecznie zrobię.

  12. muszę zrobić, gdy tylko wreszcie napocznę swoją dynię:)

    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

  13. mmmm cóż za śliczne pakuneczki 🙂 a ich zawartość musi być przepyszna 🙂 w tym roku nie zrobię bo ani imbiru ani miodu nie mogę ale w przyszłym kto wie? 🙂

  14. Odważnie, ale to moje smaki, więc ja tam chętnie bym się pewnie rozsmakowała w takich pysznych marmoladkach dyniowych. Nie dość, że pięknie i elegancko wyglądają, to jeszcze mają cudownie słoneczny i optymistyczny kolor 😀 Miłej niedzieli Ci Aniu życzę 😀

  15. Aniu , to mię powaliłaś na kolana, kurcze zaskoczenie i zauroczenie , cudo

  16. Ile dyn zostanie przerobionych na to cudo… U mnie na pewno. Pozdrawiam słonecznie!

  17. Absolutnie wspaniały przepis. Chapeau bas!!!

  18. Amber, kolejne cudo wyczarowane przez Ciebie:-) Wielki szacun!

  19. Ale swietny pomysl na dynie! Cudowne sa te Twoje malenkie zawiniatka, chyba podkradne pomysl na Halloween;)
    Udanej niedzieli!:)

  20. I ile liści spadnie mi jeszcze na trawę w ogrodzie? 😉

    Marmoladki klasa! Przy okazji przypomniałaś mi Aniu, że Festiwal trwa! Czas zupę warzyć! 🙂

    buziak

  21. marmoladki rewelacja! ja też działam w Festiwalu, bo dynia to ogromne pole do popisu!

  22. Ale z Ciebie czarodziejka, myślałam, że będą jabłkowe a tu taka niespodzianka! piękne!

  23. SUPER YUMMYYYY ♥♥♥♥♥♥♥♥

  24. marmoladki jak prezenciki wygladaja … takie zlote sztabki:))))
    cudne i pewnie smak tez obledny – super przepis wart wyprobowania:)))))))) pozdrawiam i dziekuje za kolejny taki piekny przepis Agata:))))

  25. Wspaniałe dyniowe co nieco 😉 Amber, ja ostatnio kawałeczki dyni zapiekłam w musie jabłkowym z czekoladą i chilli oraz z suszona figa i daktylem. Słodycz bakaliowa nieziemska i bardzo, bardzo zaskakująca! ;)Polecam!

  26. Ile się da!!! Słonecznych dni, jabłek, liści, dyń, orzechów, mglistych poranków…
    Upiekłam dzisiaj dynię jarrahdale, okazała się zaskakująco słodka. Akurat na dyniowe marmoladki 😉
    Ściskam czule 😉

  27. Amber kochana, muszę uciekać stąd, bo się głodna robię! Cudne słodkości. Niesamowite smaki i ten kolor :).

  28. Oj, świetny pomysł! Jak te maleństwa cudownie wyglądają i jak słonecznie.
    Uściski! 🙂

  29. Amber, u Ciebie jak zwykle pięknie i oryginalnie 🙂
    Bardzo lubię dynię, jest uniwersalna – czy to na słodko, czy na słono – zawsze można zrobić z niej coś pysznego.
    Poniedziałkowe pozdrowienia!

  30. Wyglądają rozkosznie …poprosze o jeden taki pakuneczek:) buziaki Jola zasyła:)

  31. o kurcze! Wyglądają bosko 🙂

  32. Wyciągam rękę po choć jeden kawałek i zmykam 🙂

  33. Nie znam tego smaku. Mogę tylko sobie pomarzyć.
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny

  34. Łapmy ostatnie promyki słonka, marmoladki urocze!

  35. ależ ciekawy przepis- piękne wyszły:)

  36. Znowu zaklęłaś w swym wpisie cały urok sezonu!! A Twoja dyniowa krajaneczka przypomina mi dulce de membrillo – jakże miłe wspomnienie minionego lata. Twoja kulinarna twórczość winna być przedmiotem jakiegoś opracowania lub wystawy :)) Jestem pod nieustajacym wrażeniem od kiedy tu pierwszy raz wpadłam…

  37. Pumpkin jellies! I haven’t seen anything like this in the U.S. I love how you wrapped them up for little gifts. Very unique and cute!

  38. Mam nadzieję, że i ciepłych dni, i biedronek,
    i jesiennych spacerów jeszcze mnóstwo przed nami.
    A marmoladki są śliczne,
    idealne na jesienne słodkie prezenty:)
    Słoneczne pozdrowienia!

  39. Wspaniałe, bez dwóch zdań ! Zapisuję do zrobienia 🙂

  40. Śliczności, no i ten kolor – obłędny!

  41. Wow! Wyglądają przecudownie, mają cudny kolorek!

    Pozdrawiam serdecznie 🙂
    http://pieczarkamysia.blox.pl/html

  42. sliczne pakunki!
    a dyni przynos do domu jak najwiecej – i koniecznie pokazuj, co z niej wyczarujesz

  43. Piękne pakuneczki i świetny pomysł! Na mnie właśnie czeka wielka dynia w kuchni i już wiem co mogę z niej wyczarować 🙂

  44. ostatnio planowałam zrobić podobne, no i myślę że zrobię:)

  45. I feel here are terrific wow gold. I recommend perfer to possess all the wow gold !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.