Zaproszenie do grudniowej Piekarni 12/2025

Kochani,
zapraszam Was serdecznie dwunasty raz w tym roku! Wspólne chwile z jednym przepisem w kilku miejscach, a jednak w jednej blogowej Piekarni.
Wprawdzie coraz nas mniej tutaj do pieczenia chleba, ale duch i emocje pozostały niezmienne.
Dziękuję Wam za te wszystkie fantastyczne i magiczne miesiące wspólnego pieczenia i spotkań na blogach, za chęci, wytrwałość i dzielenie się efektami naszych piekarniczych doświadczeń.
Mam nadzieję do upieczenia w Nowym 2026 Roku !

Kiedy pieczemy?
W weekend 12, 13, 14 grudnia
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 15 grudnia o 20.00

Norweski chleb świąteczny Julebrød
na tangzhong
przepis i zdjęcie z Trines Matblogg

4 chlebki
1000 g mąki pszennej
750 g mleka
1 jajko
25 g świeżych drożdży lub 1/2 torebki suchych drożdży
125-150 g cukru
2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki soli
150 g masła pokrojonego w kostkę
250-300 g rodzynek
1 jajko (roztrzepane) do posmarowania

Tangzhong
Wsyp 90 g mąki pszennej i wlej 450 g mleka do małego rondla i podgrzewaj na średnim ogniu. Użyj trzepaczki lub podobnego narzędzia i dobrze wymieszaj, aż masa zacznie gęstnieć. Tangzhong nie powinno się gotować. Ostudź do temperatury pokojowej (najlepiej przełóż je do naczynia żaroodpornego i natłuść brzegi, aby szybciej ostygło).

Podczas gdy tangzhong się chłodzi, przygotuj rodzynki. Umieść je w małej miseczce i zalej wrzącą wodą, aż będą lekko przykryte. Pozostaw do namoczenia na około 30 minut, a następnie odcedź.

Resztę mąki (ok. 910 g) i mleko (ok. 300 g, prosto z lodówki) wsyp do miski razem z tangzhong (w temperaturze pokojowej), dodaj resztę składników oprócz masła, rodzynek i jednego jajka (które posłuży do posmarowania), a następnie zmiksuj w robocie kuchennym z hakiem do ciasta.
Najpierw zmiksuj ciasto na niskich obrotach, aż wszystko będzie dobrze wymieszane. Jeśli ciasto wydaje się suche, dodaj więcej mleka (lub wody), a jeśli jest luźne, dodaj więcej mąki. Następnie zagniataj ciasto na średnich obrotach przez około 10 minut.
Nie dodawaj więcej mąki w międzyczasie, ciasto powinno być trochę bardziej lepkie niż zwykle. Dodaj masło w kostkach i zagniataj przez kolejne 10 minut. Możesz sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, biorąc mały kawałek ciasta i ostrożnie go rozciągając. Jeśli możesz rozciągnąć go tak cienko, że prawie możesz przez niego patrzeć – efekt szyby, ciasto jest gotowe.
Jeśli ciasto się wybrzuszy, oznacza to, że nie jest w pełni wyrobione i należy je wyrabiać jeszcze przez kilka minut przed ponownym sprawdzeniem.
Następnie dodaj odsączone rodzynki i wyrabiaj na niskich obrotach, aż będą równomiernie rozłożone w cieście, ale nie tak długo, aby nie zamieniły się w papkę. Przykryj naczynie z ciastem folią spożywczą lub przykryj pokrywką i umieść je w miejscu bez przeciągów. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, co zazwyczaj zajmuje 1-1,5 godziny. Jeśli nie masz czasu na tak długie wyrastanie ciasta, możesz podgrzać mleko do około 20 stopni przed dodaniem go do ciasta.
Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię, podziel je na cztery równe części i uformuj duże bułki. Pozostaw je do wyrośnięcia na około 15 minut pod ściereczką, a następnie uformuj bożonarodzeniowe bułki w pożądany kształt i rozłóż je na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostaw bożonarodzeniowe bułki do wyrośnięcia pod ściereczką lub folią spożywczą, aż podwoją swoją objętość. Zajmie to około godziny. Posmaruj bochenki roztrzepanym jajkiem i natnij je żyletką lub ostrym nożem.

Piecz chlebki świąteczne na dolnej półce w temperaturze 200 stopni (grzanie górne i dolne) przez 25–30 minut, aż będą miały ładny kolor i będą upieczone, a delikatne postukanie w spód będzie wydawać głuchy dźwięk. Obserwuj je pod koniec pieczenia. Jeśli uważasz, że chlebki świąteczne zaczynają się zbyt mocno rumienić, możesz przykryć je arkuszem papieru do pieczenia na ostatnie kilka minut.

Ostudź świąteczny chleb na kratce i delektuj się – na przykład z masłem, brązowym serem i filiżanką dobrej herbaty! Możesz też spróbować go z ogórkami kiszonymi i śledziem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *