Szparagi i krwiściąg. Młode ziemniaki i aïoli. Sezonowo od A do M

 

DSC_0474-001
 

Wpadłam w szparagowy ciąg!
Uwielbiam to majowe zauroczenie i mam nadzieję, że potrwa ono do końca czerwca.
Przynajmniej.
Niestety nie zadowala mnie do końca jakość szparagowych pęczków na starganach…
Zrywamy się więc wcześnie i jedziemy po ,złote runo’.
J. polubił nasze poranne wyprawy na drugi kraniec miasta.
Docenił wreszcie smak szparagów prosto z pola.
Włóczenie się wsród zieleniny i podglądanie jak rośnie.
Pola o poranku mają swój niepowtarzalny urok i tajemnicę…
Przy okazji odwiedzamy innych znajomych rolników i w rezultacie wracamy z pełnymi zielonymi koszami.
Ten wspaniały czas trzeba wykorzystać do maksimum!
Celebruję szparagowe chwile, łączę pyszne łodygi z innymi warzywami, mięsem lub rybą.
Odkrywam niedosłowne ich smaki, intrygująco nowe lub doskonale klasyczne.
Dlatego szparagi w naszym sezonowym gotowaniu z Konwaliową kuchnią są jak najbardziej oczywiste.
Chwilo trwaj!

 

DSC_0467-002
 

Kupiłam pęczek pięknych listków i nie mogłam skojarzyć nazwy.
Krwiściąg ( klik).
Popatrzyłam w stary zielnik i zobaczyłam roślinę jakże popularną na naszych łąkach!
Przypominałam sobie łąkowe wyprawy z prababcią w poszukiwaniu ziół.
I napary z krwiściąga na otarte kolana albo skaleczony palec.
Chwast jakże to zapomiany, niedoceniany i wyparty przez egzotyczne rośliny, za które jesteśmy gotowi zapłacić niemałe pieniądze.
Warto go przywrócić do łask, jest w zasięgu rąk i nóg.
Dodałam go do aïoli i sprawdził się przepysznie!

 

DSC_0478
 

Szparagi, młode ziemniaki i aïoli z krwiściągiem

aïoli
(wersja łagodniejsza, aby czosnek nie zakłócił smaku młodych warzyw)
4 ząbki czosnku
2 żółtka jajek od wiejskiej kury
200 ml dobrej oliwy
100 ml oleju z pestek winogron
1 łyżeczka gruboziarnistej musztardy
1/2 łyżeczki soli morskiej
łyżka posiekanych listków krwiściąga

Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy żółtka od białek do kielicha blendera.
Czosnek miażdżymy w moździerzu z dodatkiem soli i dodajemy do żółtek. Miksujemy.
Cały czas miksując dolewamy oliwę po kropelce. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dolewamy oliwę i olej większym strumieniem. Na koniec dodajemy musztardę i mieszamy sos łyżką. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy go do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy  i dodajemy liście krwiściąga.

młode ziemniaki
3 – 4 małe ziemniaki na osobę

Ziemniaki szorujemy szczoteczką do warzyw pod strumieniem wody.
Gotujemy je w osolonym wrzątku do miękkości, ale do momentu aby się nie rozpadły.
Odcedzamy na durszlaku i zostawiamy do ostygnięcia.

szparagi
pęczek zielonych szparagów
łyżka klarowanego masła
łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Szparagi łamiemy w połowie łodyg i myjemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy szparagi. Obsmażamy je z każdej strony potrząsając patelnią.
Wyłączamy grzanie. Szparagi skrapiamy sokiem cytrynowym, posypujemy solą i pieprzem.

Na talerzach układamy ziemniaki i szparagi. Polewamy je aïoli i delikatnie mieszamy.

44 thoughts on “Szparagi i krwiściąg. Młode ziemniaki i aïoli. Sezonowo od A do M

  1. Nigdy nie słyszałam o krwiściągu i nie potrafię sobie wyobrazić smaku aïoli z jego dodatkiem, ale reszta zapowiada się przepysznie! Zazdroszczę szparagowego pola, moje od tego roku niestety zamknięte. Niech szparagowy czas trwa jak najdłużej! Dziękuję!:)

    • Post Author Amber

      Magda,
      po kwriściąg polecam spacer na łąkę!
      I wszystko się okaże. Warto poznawać dobre chwasty i nowe smaki.
      Jakże to fascynujące, że można czerpać z darów natury.
      Smacznego!

  2. Ciekawy pomysł na szparagi ale tak szczerzę to w tym roku nie mamy na nie apetytu… pewnie odmieni nam się jak minie sezon 😛
    Krwiściąg to dla nas zupełnie nowy temat, w którego warto się zagłębić 🙂

    • Post Author Amber

      Candy Pandas,
      a to niesamowite, bo ja szparagów doczekać się nie mogę i jem je od rana do wieczora!
      Krwiściąg polecam, zwłaszcza, że każdy może go mieć.

  3. Jaki ciekawy pomysł na danie 🙂 Wygląda smakowicie, chętnie bym spróbowała 🙂

  4. uwielbiam szparagi, teraz na nie najlepszy czas. pozdrawiam ciepło!

  5. Szparagom ciężko się oprzeć, wiem coś o tym 😉 O krwiściągu nigdy nawet nie słyszałam…

    • Post Author Amber

      Ewo,
      ale po co się opierać?!Trzeba je po prostu jeść.
      Cieszę się, że usłyszałaś o krwiściągu.

  6. Bardzo ciekawe, niebanalne danie. Poczytałam o roślinie i jak zobaczyłam jej kwiaty, to okazało się , że to łąkowy znajomy 🙂 Wokół nas jest mnóstwo zapomnianych i nieznanych nam roślin i warto to znów odkrywać i przywracać do naszych kuchni, aptek itp. Dzięki za krwiściąga 🙂 Pozdrawiam serdecznie

    • Post Author Amber

      Dziękuję Małgosiu!
      Dokładnie tak jest , że wokół nas jest tyle pożytecznych roślin, którymi się nie interesujemy.
      Za to łatwo ulegamy modzie.
      Pozdrawiam Cię.

  7. Maju trwaj, takie jedzonko niech nam gości na stołach jak najdłużej! Smakowite!

  8. Skorzystam z propozycji sałatkowej, bo ciągle mam niedosyt szparagów. O tym, tym krwi… coś tam nie słyszałam, choć znajomo wygląda:-) Ile to się człowiek nowego dowie:-) Pyszna sezonowa propozycja Amber:-)

  9. Mmm pyszności aż ślinka leci !

  10. Piękna ta sezonowość u Ciebie. Bardzo apetyczna 🙂

  11. Ten krwiściąg smaku pewnie nie dodaje, ale wspomaga trawienie i dodaje z całą pewnością świeżości wyglądu sosu. Szparagi boskie, też mam marzenie realizować się w ich spożywaniu do konca czerwca.

    • Post Author Amber

      Bożenko,
      na pewno wpływa na smak, jak każdy dodatek zieleniny.
      Jednak przede wszystkim wpływa na dobrą pracę jelit i z tego głównie powodu kwiściąg tutaj się znalazł.
      Szparagi polecam jeść jak najczęściej!
      Pozdrowienia.

  12. mniam! jak zwykle pyyysznie i pomysłowo!

  13. Ja w tym roku ze szparagami jeszcze nie współpracowałam 🙁 pora to nadrobić!
    Pyszności proponujesz 🙂

  14. Wspaniałe danie – ziemniaczki, szparagi i aioli – niebo w gębie! A gdzie kupujesz szparagi?

    • Post Author Amber

      Dziekuję Zuziu,
      polecam ten zestaw z pewnością, że będzie Ci smakował.
      Jak szparagi to z gospodarstwa Majlertów oczywiście!

  15. Nie znam krwiściąga, jestem bardzo zaciekawiona. Świetne te szparagi!

  16. Aniu iście królewski to zestaw , smakowity , oj smakowity

  17. Aniu Ty to zawsze przygotujesz takie cuda, że żałuję tak dalekiej odległości od Ciebie:)

  18. znakomite! jestem bardzo ciekawa tego sosu

  19. Cudownie smakowity talerz, Amber 🙂

  20. O jak szparagi, jeszcze zielone, to coś co tofka baaaardzo lubi. A z aioli to już mistrzostwo musi być po prostu.

  21. pięknie tutaj, tak uroczo, nostalgicznie.. i pysznie oczywiście!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.