Sourdough bread with oatmeal and nettle. World Bread Day 2015!

 

DSC_1494
 

To już 10-ta! edycja World Bread Day, którą Zorra prowadzi na swoim blogu –klik!
16 października blogerzy z całego świata pieką chleby. Wyrażamy w ten sposób swój szacunek dla chleba, podkreślamy jak ważnym posiłkiem dla człowieka jest chleb powszedni i szerzymy ideę dzielenia się chlebem z potrzebującymi.
To mój piąty udział w Światowym Dniu Chleba uwieczniony na blogu!
Bardzo się z tego cieszę, bo wspaniała to idea, zrzeszająca miłośników domowego pieczywa ze wszystkich kontynentów. Warto bowiem pod koniec miesiąca przejrzeć listę piekących z okazji WBD. Jest imponująca pod względem ilości uczestników i różnorodności wypieków. Morze inspiracji i zdjęć.

Pięknie jest upiec chleb i podzielić się nim z potrzebującymi.
W tym roku zrobię to dosłownie, ponieważ zaniosę swoje chlebki na Plac Defilad w Warszawie, gdzie w sobotę 17 października odbędzie się wydarzenie Nakrmić 5000 organizowane w Polsce po raz drugi przez organizację charytatywną Feedback, pracującą na rzecz niemarnowania żywności na świecie i wykorzystującą nadwyżki jedzenia do nakarmienia potrzebujących.
Wydarzenia Nakrmić 5000 odbywają się na całym świecie. Wolontariusze Feedback zbierają nadwyżki żywności z pól, pozyskują ją z supermarketów, restauracji i wszelkich miejsc, gdzie żywność się produkuje.
Nakarmić 5000 to wielka uczta przygotowywana z tych produktów przez wolontariuszy, szefów kuchni i wszystkich tych, którzy zaangażowani są w ruch niemarnowania jedzenia.
Ideą tej uczty jest nakarmienie 5000 osób z żywności pozyskanej z nadwyżek, którą można wspaniale wykorzystać karmiąc innych tym co zostaje.

Mój chleb będzie symbolicznym wkładem w tę ucztę i w ten sposób wyrażam swoje popracie dla niezwykle słusznego i potrzebnego działania na rzecz niemarnowania żywności.

 

 

DSC_1496
 

Chleb na zakwasie z mąką owsianą i pokrzywą
aktywny zakwas żytni 100g
mąka żytnia chlebowa 300g
mąka owsiana 100g
suszona pokrzywa 15g
nasiona słonecznika i dyni 20g
woda 200g ( w zależności od konsystencji ciasta)
drobna sól morska 7g

Zakwas dokarmiamy 24 godziny przed pieczeniem.
Dodajemy do niego lekko ciepłą wodę i nasiona. Mieszamy. Dodajemy obie mąki, łączymy łyżką wszystkie składniki. Przykrywamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 2 godziny.
Wykładamy ciasto na blat posypany mąką i wyrabiamy. Dodajemy pokruszoną pokrzywę i sól.
Wyrabiamy i wkładamy ciasto do naoliwionej miski. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie odgazowujemy je i zagniatamy obracając wokół osi. Zostawiamy na blacie przykryte ściereczką na 30 minut. Dzielimy ciasto na dwie częsci, formujemy chlebki o długości foremek ( u mnie foremki o wymiarach 16x9x7,5 cm ). Foremki wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do każdej uformowane ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę-półtorej.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 st. C. Wyrośnięte chlebki nacinamy wzdłuż, posypujemy mąką i wstawiamy do pieca. Pieczemy 15 minut i zmniejszamy temperaturę do 200st.C. Pieczemy kolejne 15-20 minut.
Sprawdzamy, czy są upieczone. Wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy na 10 minut. Następnie wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.

Foremki z ciastem można wstawić na noc do lodówki. Rano wyjąć na blat kuchenny i po godzinie upiec.

 

World-Bread-Day-2015

28 thoughts on “Sourdough bread with oatmeal and nettle. World Bread Day 2015!

  1. Tym bardziej Twój chleb jest wyjątkowy…:-)

  2. Wspaniały wypiek na wspólne świętowanie!
    Najlepszego z okazji Święta Piekarzy 🙂
    Pozdrawiam

  3. Taki chlebek to samo zdrowie ..
    AH, dzisiaj dzień chleba, aż mi głupio, że żadnego nie upiekłam..

    Chociaż dzień się dopiero zaczął;d

  4. Piękne i zgrabne chlebki Aniu!
    Pozdrawiam:)

  5. Wspaniała inicjatywa, a bochenki jak malowane. Wszystkiego dobrego z okazji Dnia Chleba!

  6. Piękny chleb. Bardzo ciekawa akcja, fajnie że o niej napisałaś.

  7. Chleb wygląda wspaniale. Chętnie go upiekę 🙂 Po przeczytaniu tego co napisałaś przypomniał mi się świetny dokument ” Skosztuj z kosza”. Dopiero po tym filmie zaczęłam dużo więcej dostrzegać w mechanizmach rynkowych związanych z celowym marnotrawstwem jedzenia. Pozdrawiam serdecznie

    • Małgosiu,
      dziękuję, polecam ten chleb.
      Wyrzucanie jedzenia jest kompletnym barbarzyństwem.
      Niestety jesteśmy na 5. niechlubnym miejscu w Europie…
      POzdrowienia!

  8. Jest idealny ,nie napiszę ,że jak z piekarni ,bo trudno o taki w piekarni .Pycha.

  9. Wyjątkowy. Niesamowity. Piękny. Ciepły. Pachnący.
    Chętnie wpadnę na kawałek Aniu.
    Cudo.

  10. Boski chlebek, mniam, jest wspaniały! 🙂

  11. Aniu mi niestety w tym roku nie udało się dołączyć, strasznie żałuję …. cudowny chlebek upiekłaś i jakże wspaniale, że z myślą o szczytnym celu … Pozdrawiam Kochana:)

  12. Beautiful loaf! I would like to try a slice right now! Thank you for participation in WBD.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.