Pierożki kakaowe z pieczoną dynią i ricottą. Cappellacci al cacao e zucca. Pasta e Vino!

DSC_0298-001
 

Kartki niedbale rozłożone na stole.
Tekst w trakcie korekty rozkładam na czynniki pierwsze.
Dopisuję i skreślam. Uzupełniam i eliminuję.
Nie ma tu miejsca na uporządkowanie.
Kubek z kawą wypełniony do połowy.
Telefon dzwoni niepotrzebnie zabierając mi dobre pomysły.
Może czas na coś kojącego myśli…
Żółta kartka z przetłumaczonym przepisem ułożyła się centralnie.
Zaraz wpiszę go do komputera.
Pyszne kulinarne spotkanie z blogiem Wino i oliwa czyli nasze toskańskie smaki wymaga szczególnej uwagi.
Email od Sylwii czytam łapczywie uzupełniajac moją winną wiedzę.
Realizujemy kolejną odsłonę naszego cyklu Pasta e Vino!

 

DSC_0277-002
 

Cappellacci kakaowe z dynią i ricottą
Capellaci al cacao e zucca
przepis z bloga Chez Babs

200g mąki 00
50g semoliny i dodatkowo do posypania blatu
szczypta soli
2 jajka + 1 żółtko
2  czubate łyżki kakao w proszku niesłodzonego (  dałam czekoladę w proszku van Houten)
1 łyżka oliwy z oliwek EV

Wymieszaj mąkę i kakao, dodaj jajka ze szczyptą soli i oliwę.
Zagniataj rozpoczynając od środka i zbieraj całą mąkę
Możesz dodać łyżkę zimnej wody.
Aby makaron był elastyczny, zagniataj ciasto ok. 10 minut.
Gotowe ciasto odstaw na 30 minut.

nadzienie
300 g  świeżej dyni bez skóry
250 g sera ricotta odsączonego
garść tartego parmezanu
szczypta soli i pieprzu
szczypta cynamonu

łyżka masła i świeże listki szałwii do polania pierożków
parmezan do posypania

Pokrój dynię w kostkę, wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek i szczyptą soli i pieprzu i rozłóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż będzie miękka.
Tymczasem wymieszaj ricottę ze szczyptą cynamonu. Rozetrzyj dynię widelcem i dodaj  do sera.
Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i cynamonem do smaku.
Rozwałkuj ciasto na posypanym semoliną blacie na grubość 2 mm i wycinaj z ciasta koła.
Na każdym ułóż łyżeczkę nadzienia.
Składaj ciasto w półksiężyce i zlepiaj brzegi. Składaj każdy zlepiając jego końce.
W garnku doprowadź dużą ilość wody do wrzenia i gotuj pierożki przez kilka minut.
Tymczasem na patelni rozgrzej łyżkę dobrego masła z  liśćmi szałwii i polej cappellacci.
Posyp parmezanem.

DSC_0302-001
 

Wino

Do tych fantastycznych pierożków proponujemy wytrawne wino czerwone, pełne, o fantastycznym
bukiecie, mocnej strukturze i  wyczuwalnej beczce, stanowiące idealny kontrapunkt dla kakaowo-czekoladowej nuty naszego dania.
Supertuscan Luia Toscana Rosso IGT – kupaż Merlot, Colorino i Cabernet Sauvignon, który  12-miesięcy dojrzewał w dębowej beczce.
To wino pięknie wydobywa słodkawą, kakaową goryczkę pierożków i cynamonową  nutę nadzienia i sprawia, że nasze danie staje się elegancką ucztą!

58 thoughts on “Pierożki kakaowe z pieczoną dynią i ricottą. Cappellacci al cacao e zucca. Pasta e Vino!

  1. Pierożki wyglądają fantastycznie! Z takim nadzieniem, aż jestem ciekawa jak to wszystko smakuje. Przepis bardzo ciekawy 🙂

    • Marcelina, zapewniam, że są wyjątkowe!
      Od pierwszej chwili wiedziałam, że to będzie coś spektakularnego.
      Pozdrawiam Cię.

  2. Cudowne pierożki, a to kakaowe ciasto wygląda genialnie 🙂

  3. Niesamowicie zaskakujące połączenie! Bardzo jestem ciekawa ich smaku, którego nie jestem w stanie sobie wyobrazić. Wiosennie pozdrawiam.:)

    • Magda,
      smak jest ciekawy i wszystko razem pysznie się komponuje.
      A połączenie kakao, dyni i sera nie jest wyjątkowe, raczej wyszukane.
      Polecam te pierożki, warto!
      Pozdrowienia.

  4. Te pierożki wyglądają przepysznie! 🙂

  5. To nie pierożki , to małe cudeńka , śliczne są i farsz bardzo zaskakujący

  6. Takie pierożki brzmią wspaniale, a pewnie jeszcze lepiej smakują! Dobór wina wspaniały! Pycha!

  7. Jak zawsze ślicznie, jak zawsze pomysłowo i jak zawsze inaczej. Super 🙂

  8. Fajne te pierożki, ciekawy farsz 🙂

  9. Wspaniały przepis. Te pierożki z pewnością nie mogą się obejść bez dobrego wina 🙂

  10. Bardzo ciekawy przepis 🙂 Nigdy jeszcze nie widziałam takich pierożków 🙂 Super !

  11. Kakaowe pierożki z dynią robi nie od dziś ale nigdy nie zawijałyśmy ich w taki piękny sposób 😀

  12. Fajne smaki, wyglądają tak zachęcająco, ze wprosiłabym się Aniu na degustację, pozdrawiam 🙂

  13. O kurcze ale apetycznie wyglądają! 😀

  14. oj jakie śliczne te pierożki – aż nie mogę się doczekać jak je zrobię i poznam smak 🙂

  15. Aniu to musiało być niezwykłe doznanie smakowe … kocham zarówno ricottę, jak i dynię i czekoladę …. jejku orgia smaków.

  16. ale pomysł! paleta smaków na całego

  17. Pierożków na słodko jeszcze nigdy nie jadłam. Myślę, że są pyszne i do tego wyglądają bardzo efektownie 🙂

  18. Apetyczne śliczności 🙂

  19. Patrząc na zdjęcie byłam przekonana,że te pierożki są na słodko, a tu niespodzianka ! Jakże interesująca. Zabieram ze sobą smaki nadzienia i zapamiętuję na przyszłość.
    Bardzo pragnę mieć żółte karteczki w głowie (jakkolwiek by się to kojarzyło), by w razie potrzeby z nich korzystać. 🙂

    • Bożenko,
      te pierożki są lekko słodkie.
      Raczej półwytrawne.
      Z winem świetne.
      ŻÓłte karteczki w głowie u mnie niemożliwe. Za dużo mam takich karteczek…
      Pozdrowienia!

  20. Zaskakujące i niesamowite:-) Pierwsze look od razu kojarzy się z deserem, a tu taka miła niespodzianka:-)

  21. Są boskie, idealne ! Moje ukochane nadzienie 🙂 A kolorek zachwyca <3

  22. Wow jaki ciekawy przepis! Chętnie bym spróbowała 🙂

  23. Jakie cudne pierożki!! Kakaowe zawsze mnie kusiły, a i nadzienie godne uwagi! 🙂

  24. Kolejne niezwykłe danie. Wykonanie mistrzowskie.

  25. Jesteś niemożliwa…. takie cudeńka tylko u Ciebie można skosztować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.