Październikowa Piekarnia. Zaproszenie!

12059551_1020738301303723_184823710_o

 

Drodzy,
jesień stawia pierwsze kroki i wszędzie jej pełno.
W parku, ogrodzie i w polu.
Przynosi nam też chłód i pierwsze zapowiedzi przymrozków.
Ale co tam, nic nam nie straszne, bo mamy nasze gorące spotkania przy piekarnikach!
Przepis do październikowej Piekarni wybrała dla nas Ala z bloga nie-ład mAlutki.
Upieczemy wytrawne drożdżówki z książki Elizy Mórawskiej O chlebie.
Te bułeczki dają szerokie pole do eksperymentowania ze smakami, składnikami i dodatkami.
Na podstawie przepisu Liski możemy też tworzyć swoje ulubione kompozycje smakowe.
Zapraszamy!

Kiedy pieczemy?
W weekend 9, 10, 11 października.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 12 października o 20.00

Wytrawne drożdżówki

Ciasto przypomina to na buchty – jest puszyste i maślane. Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka z plastrem koziego sera i tymiankiem”.

Składniki:
15 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej chlebowej
150 ml wody
50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Na wierzch:
dodatki dowolne, np. gruszka, ser pleśniowy, sezam, rozmaryn

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Przygotowanie:

Drożdże zasyp cukrem, a kiedy się rozpuszczą, połącz z wodą, serkiem, solą i stopniowo wsypuj mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na 6-8 części, uformuj kulki, przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut.
Z kulek uformuj placuszki. Ciasto jest dosyć luźne i lepkie, ale nie podsypuj go mąką, wystarczy posmarować dłonie i wierzch ciasta oliwą lub olejem roślinnym.
Placuszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o kilkucentymetrowych odstępach. Na wierzchu ułóż ulubione dodatki. Zostaw do wyrośnięcia na 45 minut. Posmaruj roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem i piecz 20-30 minut w 200ºC.

I niech nam się upiecze!

Zdjęcie pochodzi z książki E. Mórawskiej O chlebie.
Zamieściłam je za zgodą Autorki.

47 thoughts on “Październikowa Piekarnia. Zaproszenie!

  1. jaaaj.. ale bułeczki na zdjęciu <3 chyba pokuszę się o ich wykonanie 🙂

  2. Sympatyczna propozycja, powinna się spodobać nawet najbardziej zabieganym.

  3. Wspaniałe 🙂 tym razem nie odpuszczę ! Pozdrawiam ciepło, jesiennie!

  4. O matko jakie one piękne 🙂

  5. Bardzo fajne, jesienne bułeczki. Oczywiście piekę:-)

  6. Świetne bułeczki wyszły z tego wspaniałego przepisu. Fantastyczne 🙂

  7. Nie mogę się doczekać smaku tych bułeczek 🙂

  8. wspaniale, pomysły na pieczenie zawsze popieram. już czuję zapach tych wszystkich smakołyków!:)

  9. Ale pysznie wyglądają. Jak starczy czasu to przyłączę się do zabawy 😀

  10. Wspaniale się zapowiadają. Ja oczywiście piekę 🙂

  11. Piękny przepis, świetne drożdżówki.
    Gdyby tylko przyszedł zapał do pieczenia.. eh.. ostatnio u mnie go niewiele, prawie mnie nie ma na blogu. Taki czas jakiś.
    Uściski Aniu i miłego wspólnego pieczenia 🙂

  12. Oczywiście muszę je upiec, wyglądają na proste i dają wiele możliwości, super 🙂

  13. bardzo podobają mi się te drożdżówki, może i ja, mimo ograniczonego czasu się wyrobię i je upiekę:)

  14. Świetna propozycja, już zacieram rączki – będę piekła 🙂

  15. Piękne te bułki i w sumie głownie z tego powodu chcę je upiec. Mam nadzieję, że mi się uda 🙂

  16. Jeszcze nie wiem z czym, ale piekę!:)

  17. z chęcią się dołączę:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.