Panini z Pasta Madre. World Bread Day 2024 !

 

Panini, rustykalne bułki na naturalnym zakwasie Lievito madre doskonale sprawdzają się jako zamiennik chleba, w rzeczywistości mają taką samą konsystencję jak ładny domowy bochenek, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem, tyle że są w formacie mini. Mniejsze chlebki ładnie się prezentują w koszyku z pieczywem. Będą służyły jako podstawa kanapek, które można przygotować jako smaczną popołudniową przekąskę lub zastąpić nimi lunch poza domem.

 

 

Panini na lievito madre
Panini on pasta madre

składniki na 6-8 sztuk

500 g mąki Manitoba
200 g odświeżonego lievito madre
250 – 300 ml wody – w temperaturze pokojowej
10 g soli
semolina do posypania ciasta

Odśwież starter
Wyjmij wcześniej lievito madre z lodówki i doprowadź do temperatury pokojowej. Następnie przełóż do miski, dodaj taką samą ilość mąki i połowę wody. Wyrabiaj, aż cała mąka się wchłonie i uzyskasz zwarte i gładkie ciasto.
Do przygotowania panini potrzebne będzie 200 g odświeżonego zakwasu, więc jeśli już wszystko odświeżyłaś/-eś, to weź tylko 200 g. Resztę odłóż do lodówki. Przełóż do naczynia, ostrym nożem natnij wierzch na krzyż i odstaw na 4 godziny w ciepłe miejsce. Starter powinien podwoić objętość.

Do misy miksera dodaj kawałki lievito madre, mąkę i połowę wody.
Zacznij miksować ciasto na niskich obrotach, potem wlej resztę wody ( patrz jaka jest konsystencja ciasta) i znowu miksuj. Ciasto powinno być gładkie. Dodaj teraz sól i znowu miksuj, aż powstanie elastyczne ciasto – 10 minut.
Przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw na 12 godzin w temperaturze 21 – 23 st. C

 

 

Posyp blat semoliną, wyłóż ciasto i podziel je na dwie części. Każdą rozciągnij i złóż tak jak ciasto na chleb – cztery razy. Przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Każdą część ciasta spłaszcz i podziel na 3- 4 kawałki. Uformuj kształt jaki ci odpowiada i ułóż je w odstępach na blasze do pieczenia. Przykryj i zostaw na godzinę. Posyp ciasto semoliną.

Piekarnik rozgrzej do 240 st. C z naczyniem z wodą na jego dnie. Wstaw blachę z panini i piecz ok. 40 minut. Powinny być lekko przypieczone. Ostudź na kratce przed podaniem.

 

Dzisiaj po raz 19.! Zorra organizuje światowe obchody World Bread Day
Chleb jest istotną częścią naszej diety od tysięcy lat. Z kilku prostych składników powstaje niezliczona ilość pysznych i różnorodnych rodzajów chleba – prawdziwa skarbnica smaku i tradycji. Prawie od początku jestem częścią tej wspaniałej chlebowej rodziny.

 

24 thoughts on “Panini z Pasta Madre. World Bread Day 2024 !

  1. Wspaniały wypiek na świętowanie! Najlepszego z okazji święta. Porywam jedną i zmykam 🙂

  2. Dzieki Tobie zmieniam zdanie o panini. Do tej pory kojarzyly mi sie ze “sprasowanymi” na cieplo kanapkami, a tutaj taki smakolyk!

  3. Twój przepis na panini brzmi absolutnie fantastycznie! Uwielbiam pieczywo domowej roboty, a te rustykalne bułeczki wydają się być idealną alternatywą dla klasycznego chleba. Chrupiąca skórka i miękki środek to połączenie, które zawsze mnie zachwyca, a wersja w formacie mini jest nie tylko praktyczna, ale i urocza – idealna na lunch lub popołudniową przekąskę.

  4. Ten przepis na panini wygląda rewelacyjnie! Uwielbiam, jak piszesz o lievito madre – ma w sobie coś magicznego. Mniejsze bułeczki to świetny pomysł na lunch! Czy masz jakieś ulubione nadzienie do tych panini? Chętnie wypróbuję 🙂

    • Aniu, to jest pyszne pieczywo na każdą okazję. Najczęściej wkładam do środka włoskie sery, wędliny, rukolę, pomidory, bazylię, sałaty albo jajka.

  5. Lubię jak jest dużo chrupiącej skórki i mało miąższu. Chrupałabym z przyjemnością. Pyszności!

  6. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Aniu – ach jakie apetyczne Twoje panini! Pozdrawiam serdecznie 🙂

  7. Jest tyle rodzajów chleba, ze chyba nigdy mi się on nie znudzi. Musze spróbować ten przepis.

  8. Chleb zdecydowanie zasługuje na swoje święto. A świętować jak widać można na wiele sposobów, mini panini to idealny pomysł na pyszną przekąskę do pracy

  9. Świetny pomysł! Uwielbiam wszystko co mini. Dziękuję za ponowne wzięcie udziału w Światowym Dniu Chleba!

  10. Widzę że warto upiec w domu panini, chętnie skorzystałabym z przepisu ale piekarnika nie mam

  11. Perfetti per essere farciti i tuoi panini!!!

  12. Wygląda cudownie, tak przewiewnie!

    Wilma

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.