Jarmuż i słodki ziemniak z piekarnika. Sezonowo od A do M

 

DSC_0432-001
 

Jarmużowe pole rozciąga się hen daleko…
Za każdym razem kiedy przyjeżdżam na wieś,chodzimy zrywać ogromne bukiety.
Trzeba włożyć kalosze,rękawiczki i ciepłą kurtkę.
Zerwany kosz jarmużu zabiorę do miasta dla kilku domów.
Tymczasem rozpalimy ognisko i wstąpimy do lasu zaczerpnąć sosnowego powietrza.
Potem wzrucimy do popiołu owinięte w folię ziemniaki.
Będziemy zabawiać się rozmową i rozgrzewać herbatą z miodem i imbirem.
Upieczone ziemniaki zabierzemy do domu Gospodarzy i zjemy z solą,wiejskim masłem i twarogiem.
Jarmużem się zachwycam.
Dla mnie to najpiękniejsze jesienne warzywo.
Zielone i fioletowe baldachy są niezwykłe.
Właściwie jeden wystarczy na kilka razy.
Wykorzystam je w kuchni i wstawię do wazonu.
Wykonamy też jarmużowe love z Konwaliową kuchnią.
Sezonowo.

 

DSC_0422-002
 

 

 Jarmuż  z migdałami zapiekany w słodkim ziemniaku

duży słodki ziemniak
po dwie gałęzie jarmużu: zielonego i fioletowego
100g płatków migdałów
2 ząbki czosnku
szalotka
oliwa EV
sól i kolorowy pieprz

Piekarnik nagrzać do temperatury 180-200 st. C.
Ziemniak umyć,przekroić wzdłuż i skropić oliwą.
Wstawić do piekarnika i upiec.
Jarmużowe liście oderwać od łodyg i dokładnie opłukać na sicie.
Na patelnię wylać łyżkę oliwy.Wrzucić pokrojoną szalotkę i czosnek.
Podsmażyć,dodać liście jarmużu i migdały.
Smażyć aż jarmuż zmięknie.Zestawić patelnię z płyty.
Kiedy ziemniaki są już upieczone,wyjąć je z piekarnika i wydrążyć łyżką środek.
Pozostały w łupinie miąższ posypać solą i pieprzem.
Wydrążoną z ziemniaka masę pokroić i dodać na patelnię z jarmużem.
Wymieszać.Doprawić solą i pieprzem.
Nadziać farszem ziemniaki,pokropić oliwą i wstawić na 5-10 minut do ciepłego piekarnika.
Po wyjęciu natychmiast podawać.

 

DSC_0451-001

Gęś i kasztany z miodem i rumem. Na Marcina gęś do komina!

 

DSC_0710-001
 

 

Przyjazny listopad…
Zamglony ,słoneczny i ciepły.
Nie zabrał wszystkich liści z winobluszczu.
Otula rosą wrzosy na tarasie.
Pozwala mi zrywać świeże zioła z donicy.
Czas urodzinowych spotkań.
Dobrych życzeń.
Przedświątecznych przygotowań i wakacyjnych planów.
List od Basi. Jesienny.
Pozbierane po drodze wspomnienia…
To czas,żeby ułożyć je jedno za drugim.
Albumy pełne rodzinnych fotografii.
Usmiechnięci Drodzy,których już nie ma…
Powroty pełne prawdziwej radości.
Nowe książki na porę pełną nostalgii.
Listopad w kuchni.
Korzenie,chleby,rogale i gęsi.

 

DSC_0718-001
 

 

Gęś confit
dwa uda gęsi owsianej
dwa ząbki czosnku
łyżka świeżego majeranku(lub suszonego)
sól i pieprz młotkowany
50 ml żubrówki

litr smalcu gęsiego

Uda umyć i osuszyć papierem.
Czosnek rozetrzeć z solą na pastę.
Natrzeć nią nogi,posypać pieprzem i majerankiem z obu stron.
Ułożyć w naczyniu i polać żubrówką.
Przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Na drugi dzień przełożyć mięso do formy do pieczenia,polać smalcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st.C .
Piec aż mięso będzie miękkie.
Można po wystudzeniu wstawić mięso ze smalcem do lodówki i wyjąć w dowolnym momencie.
Gęś w smalcu można przechowywać w lodówce do miesiąca.

Kasztany karmelizowane z miodem i rumem

20 kasztanów na osobę
3 łyżki miodu kasztanowego (lub innego )
150 ml ciemnego rumu

Kasztany ponacinać ostrym nożem na krzyż.
Piec ok. pół godziny w temperaturze 200 st. C.
Przestudzić i obrać z łupin.
Na patelnię wylać miód i podgrzewać.
Kiedy zacznie ,bąbelkować’ dodać kasztany i potrząsając patelnią obtoczyć je w miodzie.
Wlać rum i podgrzewać aż z miodu i rumu powstanie syrop.
Wtedy położyć na patelni uda gęsi i gałązki rozmarynu.
Smażyć razem aż mięso połączy się z kasztanowym syropem.
Posypać wszystko solą i pieprzem.