Papryka faszerowana jagnięciną i ryżem, z winem i pomidorami

 

Wreszcie nastał czas dojrzałej w słońcu papryki. Warto smakować ją w różnych wersjach – surową, pieczoną, jak również zamknąć w słoikach na zimę. Kiedy zapiekam ją napełnioną farszem z jagnięciny, nabiera niepowtarzalnego smaku i pięknego aromatu. Danie polecam na letni obiad w ogrodzie lub kolację z przyjaciółmi. To proste w przygotowaniu i pięknie prezentujące się danie z pewnością zachwyci domowników i gości.

 

 

8 podłużnych papryk

farsz
300 g mielonej jagnięciny
100 g długoziarnistego ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml wytrawnego wina
1 łyżka świeżego kopru
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki mielonej chili
sól

sos
3 dojrzałe pomidory
250 ml domowego bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki chili
sól i pieprz

Piekarnik nastaw na 180 st. C. Papryki dokładnie umyj, odetnij górną część z ogonkiem, a z wnętrza usuń pestki.
Ryz opłucz i gotuj w lekko osolonym wrzątku 5 minut. Odcedź na sicie.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę i lekko ją zeszklij. Dodaj mięso, smaż je i jednocześnie rozdrabniaj drewnianą łopatką. Dodaj posiekany drobno czosnek i dalej smaż. Następnie dodaj przyprawy i wino. Gotuj kilka minut. Wyłącz grzanie, dodaj ryż i koper, dopraw solą i wymieszaj.
Papryki nadziewaj przygotowanym farszem, każdą z nich przykryj odciętą wcześniej górną częścią.

Zrób sos. Pomidory obierz ze skórki i wyjmij pestki, posiekaj. W misce wymieszaj z bulionem, oliwą i przyprawami. Wlej sos do naczynia do zapiekania i ułóż na nim faszerowane papryki. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut. Podawaj razem z sosem.

Magdalenki z borówkami. Letnie przyjemności

 

 

Magdalenki. Te biszkoptowe delikatne i miękkie ciasteczka wytwornie podkreślają każdy podwieczorek na tarasie.  Zaparzam najlepszą herbatę i stawiam na stole tacę pełną magdalenek. Tym razem w sezonowym wydaniu z borówkami. Zatracamy się sięgając po kolejne i kolejne ciastko. Letnie przyjemności.

 

 

Madeleines
Przepis z książki kucharskiej La bonne cuisine française Marie-Claude Bisson
20 – 24 ciasteczka

2 jajka
150 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej tortowej
125 g roztopionego masła
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

świeże borówki amerykańskie

Do dużej miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i ucieramy przy pomocy miksera. Wciąż miksując, powoli dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Kiedy całość ładnie nam się połączy, dolewamy przestudzone masło oraz skórkę z cytryny. Całość mieszamy za pomocą łyżki i odkładamy w chłodne miejsce najlepiej do lodówki) na minimum 20 minut. Foremki nacieramy masłem, następnie wypełniamy przygotowanym ciastem i do każdej wkładamy po dwie borówki. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 200 °C. Wyciągamy z piekarnika, studzimy i zajadamy koniecznie popijając herbatą .