Zaproszenie do listopadowej Piekarni

 

Dekadencki listopad rozgościł się na dobre. W każdym kącie domu, ogrodu i duszy…Nie wiem, jak Wy, ale ja mam z nim nie po drodze.
Ocieplam ten listopadowy wizerunek dobrymi myślami i kulinarnymi pysznościami.
A dzisiaj razem z Marzeną z bloga Zacisze kuchenne, zapraszamy na wspólne ciepłe chwile w Piekarni.
Przed nami nowe wyzwanie –  wenezuelski chleb świąteczny.

Kiedy pieczemy?
W weekend 12,13 i 14 listopada
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 16 listopada o 20.00

Niech nam się upiecze!

Wenezuelski chleb z szynką

Jest to tradycyjny chleb wypiekany na Boże Narodzenie w Wenezueli. Wszyscy Wenezuelczycy, bez względu na to, gdzie są, chcą jeść chleb z szynką na Święta. Stał się na tyle popularny, że można go dostać w piekarniach w różnych zakątkach świata.

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania: 40 minut
Ilość:  2 średnie bochenki

Opis i zdjęcia przygotowania chleba na blogu:

https://www.bizcochosysancochos.com/2015/11/receta-de-pan-de-jamon.html?m=1&fbclid=IwAR34sjrIUSRcp0OiTgkY8-BKz1BDzyNf5i22VdYxjuj3_RPQNa9xZhyu9yU

Składniki

  • 500 gramów (prawie 4 szklanki) mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 łyżeczki (6 gramów) drożdży instant
  • 4 gramy (1/2 łyżeczki) soli
  • 24 gramy (2 łyżki stołowe) cukru
  • 35 gramów (1/4 szklanki) mleka w proszku
  • 1 jajko
  • 1 szklanka (225 ml) ciepłej wody
  • 3 łyżki (42 gramy) masła w temperaturze pokojowej

Nadzienie:

  • 400 gramów szynki wędzonej z udźca
  • 8 do 12 plastrów boczku
  • 1 szklanka oliwek nadziewanych czerwoną papryką (lub do smaku)
  • 3/4 szklanki rodzynek (lub do smaku)

Glazura:

  • 1 jajko
  • 0,5 łyżki miodu

 

Przygotowanie ciasta:

Do małej filiżanki wlej 1/4 szklanki ciepłej wody, dodaj 1 łyżeczkę cukru i drożdże, wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na około 5 minut, aż powstanie piana.

Po uzyskaniu piany drożdżowej dodaj ją do mąki, mleka w proszku, pozostałej części ciepłej wody (3/4 szklanki) i lekko ubitego jajka, mieszając hakiem do ciasta. W miarę wyrabiania dodajemy masło małymi porcjami. Ugniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto, które nie przykleja się do rąk.

Ciasto włóż do dużej miski, skrop olejem obracając tak, aby całe ciasto nasączało się olejem. Przykryj czystą szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 do 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy składniki na nadzienie.

Podzielić ciasto na dwie części. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto wałkiem do ciasta. Z jednego boku ponacinać ciasto w paski. Na prawie całej powierzchni (do nacięcia) ciasta ułożyć szynkę, boczek, oliwki i rodzynki. Zwinąć w roladę. Ułóż bochenki na posypanym mąką talerzu, przykryj i odstaw na kolejne 30 do 40 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.

Piecz chleb przez 20 minut, następnie posmaruj chleb jajkiem z miodem i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.

Wyjmij je z piekarnika i połóż na stojaku, aby ostygły, pokrój w plasterki.

Uwagi:

  • Ilość szynki, boczku, oliwek i rodzynek może się różnić w zależności od smaku, jeśli bardzo lubisz, dodaj więcej…
  • Jeśli nie masz mleka w proszku, zastąp wodę mlekiem płynnym.

 

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami, kruszonką i lukrem

 

Co do sobotniej kawy i herbaty? Drożdżowe bułeczki ze śliwkami. Tym razem w wersji lux, z kruszonką i lukrem, bo może to już ostatnie śliwki tej jesieni…Za oknem szaro i dekadencko, a w domu pachnie kawą i świeżymi bułeczkami. Kocham te chwile.

 

 

300 g mąki – 200 g tortowej i 100 g krupczatki
150 g letniego mleka
15 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
80 g masła
1 jajko i 1 żółtko
szczypta soli
mleko do posmarowania bułek

kruszonka
30 g mąki tortowej
30 g masła
30 g cukru

lukier
1 łyżka mleka
cukier puder trzcinowy

Do miski kruszę drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru, 50 g mąki tortowej i ok. 70 g letniego mleka. Mieszam, przykrywam folią dese i zostawiam w ciepłym miejscu, aż zaczyn wyrośnie -ok. 15 minut. Do misy robota wlewam pozostałe mleko, cukier, ekstrakt waniliowy, jajko i żółtko. Miksuję aż składniki dobrze się połączą – 5 minut. Teraz przesiewam do misy mąki, dodaję zaczyn i wyrabiam za pomocą mieszadła, aż ciasto będzie prawie odchodzić od ścianek misy. Dodaję rozpuszczone masło i miksuję, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykrywam je folią spożywczą i zostawiam w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. Trwa to ok. godziny. Blat posypuję mąką i wyjmuję wyrośnięte ciasto. Wyrabiam je ponownie ręcznie, formuję w kulę i wałkuję na dość cienki prostokąt. Radełkiem dzielę na kwadraty, na środku każdego kładę dwie połówki śliwki i brzegi składam do środka. Zlepiam je.
Blachę do pieczenia wykładam papierem i układam bułeczki. Przykrywam je ścierką kuchenną i zostawiam aż podrosną – 20 minut.
W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 st. C. Robię kruszonkę, łącząc wszystkie jej składniki i lukier. Wyrośnięte bułeczki smaruję mlekiem i posypuję kruszonką. Wstawiam blachę do piekarnika i piekę 20-25 minut. Upieczone bułeczki studzę na kratce i polewam lukrem.