Lato,lato wszędzie! Kurki i młode ziemniaki.Zapiekane

Lato spotykam na każdym kroku.
Na tarasie.
W ulubionej kawiarni.
Za miastem.
Na bazarze.
W ulicznych zaułkach.
W wazonach pełnych kwiatów.
Na dłoni,kiedy przysiądzie biedronka.
W głowie.
W sercu.
Wszędzie!

Lato to mój najlepszy czas.
Radośnie witam każdy dzień.
Nie ma rzeczy,której nie chciałabym zrobić.
Kocham słońce,kolory,kwiaty.
Letnie warzywa i owoce.
Wypatruję bocianich gniazd.
Szukam zapachu kwitnącej lipy.
Nie narzekam na upał.
Celebruję każdą chwilę.

Latem jadam sezonowo.
Urzeka mnie letnia obfitość produktów.
Stragany uginające się od młodych plonów.
Łatwość komponowania  i improwizowania w kuchni.
Kulinarna magia dzieje się sama.
Całkowicie jej ulegam.

Kurki i młode ziemniaki.Zapiekane

dla dwóch osób

500g świeżych kurek
600g młodych ziemniaków
2 ząbki młodego czosnku
cebula sałatkowa bez szczypioru
400ml śmietany kremówki
dwa plastry pecorino
sól i biały pieprz
masło klarowane do smażenia
masło do wysmarowania foremek

Ziemniaki umyć i zdjąć z nich skórkę- rękawiczką.Wypłukać.
Pokroić na talarki i obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut.
Odcedzić i zostawić na durszlaku.
Kurki wyczyścić i wytrzeć wilgotnym ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzać masło klarowane.
Wrzucić pokrojone ząbki czosnku,cebulę i kurki.
Smażyć na złoto.Zdjąć z ognia.
Dodać sól i pieprz do smaku.Wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 st.C .
Naczynia do zapiekania wysmarować masłem.Włożyć połowę ziemniaków.
Posypać je solą i pieprzem. Na ziemniakach ułożyć kurki.
Przykryć resztą ziemniaków.Dodać sól i pieprz.
Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem.Wylać na wierzch ziemniaków.
Położyć plastry pecorino.
Zapiekać 30 minut.
Wyjąć z piekarnika i podawać z młodymi sałatami i kieliszkiem schłodzonego białego wina.

Cieszcie się latem.
Celebrujcie każdą jego chwilę.

82 thoughts on “Lato,lato wszędzie! Kurki i młode ziemniaki.Zapiekane

  1. I ja kocham lato 🙂 Uwielbiam smazyc sie w sloncu (co prawda tylko na plazy ale uwielbiam:) I kurki lubie. Takie zapiekane z mlodymi ziemniakami na pewno by mi posmakowaly 🙂

    Pozdrowienia.

  2. Ha, takie danie… pycha! Ale ja tak fatalnie znoszę upały… Mimo to kocham lato – za jego obfitość, za tą łatwość nakarmienia wegetarian 😉 Za proste, lekkie dania, prosto z ogrodu albo z targu.
    I za kwiaty!
    Kochałabym bardziej, gdybym nie musiała siedzieć w gorącym biurze… Kiedyś to nastąpi i wtedy to będzie szalona miłość 😉
    Ściskam czule 😉

  3. choć słońca i upału nie lubię z przyczyn zdrowotnych i bladej skóry kocham lato właśnie za to o czym napisałaś! owoce, warzywa, zieleń drzew i kwiaty, wszystko bucha życiem!
    a te ziemniaki z kurkami muszą być przepyszne!

  4. Moje serce też oszalało i zwariowało na punkcie sezonowych produktów i uroków lata. Pyszne skarby lasu 🙂

  5. Za upałami nie przepadam,
    ale uwielbiam lato za bogactwo smaków.
    Ta różnorodność jest cudowna i inspirująca!
    Kurki z ziemniakami…hmmm,
    zjadłabym podwójną porcję!
    Przepyszne danie!
    Letnie pozdrowienia ślę:)

  6. Ja też staram się nie narzekać. Wokół wszyscy narzekają na każą pogodę. Pada-źle, Słońce świeci – źle. Nie mam ochoty się do tego przyłączać. Z drugiej strony jeśli będzie padało podczas całego mojego urlopu, to będzie mi trochę smutno.
    A jeśli chodzi o potrawę, to jesteś bez serca i tyle! To znęcanie się nad śliniącym się przed ekranem biednym głodnym człowiekiem!

    • Anko,
      mam takie same spostrzeżenia – niektórzy ciągle narzekają.
      Lato zapowiada się pięknie,więc urlop na pewno będziesz miała cudny!
      Kurki i ziemniaczki zrób sobie przy okazji,
      albo wpadnij do mnie głodna kobieto.

  7. Mimo upału – pyszności ! Ale mi apetytu narobiłaś 🙂

  8. Lato jest właśnie po to by cieszyć się sezonowymi produktami i bogactwem smaków. Sposób jaki poponujesz bardzo mi odpowiada 🙂
    Chyba w przyszłym tygodniu zabiorę się za kurki 🙂

  9. taki obiad czy kolacja to raj

  10. o nie !!! jakie smakowitosci… mniam znowu sie glodna poczulam ….. a tak na serio-
    przeslicznie zdjecia i swietny przepis:))))) uwielbiam tu zagladac:)))))

  11. Pyszności Amber!
    Masz rację, trzeba korzystać z uroków lata.:)
    U mnie mało słońca,temperatura nad morzem nie taka jaka powinna być, deszcze, burze. A dziś jakaś mgła wieczorem,ale cały czas mam nadzieję,ze i do nas lato przyjdzie.
    Ściskam ciepło:*

    • Majanko,
      dziękuję.
      Wiem,że nad morzem raczej średnio z latem…
      Ale może podeślę Ci z centrum .U nas ciepła i słońca ogromne ilości.
      Uściski!

  12. Ja już też popróbowałam kurek tegorocznych. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby skosztować Twoich:-) Pozdrowionka!

  13. A mnie lato zaczęło jakoś tak przeszkadzać. Może za gorąco…? Ale plusem lata są, tak jak piszesz, te tony świeżości na straganach, te owoce, te warzywa. Jak idę na rynek to dostaję małpiego rozumu. Wszystko od razu chcę kupić, wszystko skonsumować teraz, zaraz, natychmiast, żebym zdążyła przed zimą 😉 A twoja propozycja kurkowo ziemniakowa jest zaiste pyszna. Jak mi się zachce zainwestować moją energię życiową w mycie kurek, to na pewno sobie taką zapiekankę zrobię 🙂 Pozdrawiam Aniu:-)

    • Lato Ci przeszkadza???
      Jest wspaniałe,obfite,kolorowe.
      Nie można mieć tego wszystkiego bez słońca i ciepła.
      Kurki i ziemniaki nie wymagają dużego wysiłku.
      Polecam.
      Serdecznie Cię pozdrawiam!

  14. To Ci dopiero propozycja! Iście królewskie połączenie. A lato? Lato to najprzyjemniejsza pora roku – wreszcie robi się ciepło, a dla takiego zmarzlucha jak ja to jest po prostu raj!
    ———————————–
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

  15. Pożarłabym to danie nawet na śniadanie!

  16. och, kolejny kurkowy przepis dzisiaj w blogosferze… chyba jednak kupię te kurki, mimo ich strasznej ceny na ryneczku, bo aż ślinka cieknie… :)))

  17. Pycha! Ja w tym roku jem bardziej sezonowo niż kiedykolwiek. I cieszę się z tego bardzo :). Warto korzystać z uroków lata, również kulinarnie. Pozdrawiam serdecznie!

  18. a ja tak daremnie szukałam kurek i jagodami się pocieszyć musiałam 🙁
    ale mi narobiłaś ochoty, chyba zgrzeszę i kupię na targu 🙂

  19. pysznie się prezentują!
    lato też jest moim ulubionym okresem, aż chce się życ

    życie & podróże
    gotowanie

  20. kurki w każdej postaci uwielbiam!

  21. Wszystko co napisałaś o lecie podzielam:)
    Kurek u nas jeszcze nie ma…
    Pozdrowienia!

  22. Ale ja bym jajecznice z kurkami zjadła! Ale mogą być też z ziemniaczkami młodymi. Uwielbiam je i nie jadłam już z rok niestety.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

  23. Amber, no pycha przecież!!! Ja też mam kurki! I nie zawaham się ich użyć:) A z sezonowości to najbardziej gustuję w czereśniach. Targam ich całe torby i wcinam aż… pęknę w końcu!
    U nas drugi dzień lata:) Byłam na plaży po raz pierwszy – może ostatni… Kto wie, bo zawsze jak mam wolne to pogoda mało plażowa. Dobrego czasu ze smakiem kurek, Amber!

    • Droga Ewelino,
      brawo! Masz lato!
      U nas afrykańskie lato i mogę Ci trochę go odstąpić.
      Ale plaża to już wybacz rozpusta!
      Czereśnie tak,tak,tak! Dzisiaj zjadłam kg…
      Kurki użyj koniecznie.
      Pięknego weekendu!

  24. Ale pysznosci! Mmmmm…Nic tylko brac i jesc!:)Bo na przygotowanie w tym ukropie na razie sie nie pisze;)
    Udanego weekendu!:*

  25. Świetny przepis, wspaniałe smaki! Kurki i młode ziemniaczki – czego chcieć więcej? Pozdrawiam upalnie!

  26. hmmm, kurki, trzeba trochę ich upolować, bo jeszcze w tym sezonie nie jadłam

  27. cieszę się latem, ale upałami to już mniej :))

  28. Aniu,
    dzisiaj jest łagodniej.
    Ja jestem ciepłolubna i upały mi nie straszne.
    Pozdrowienia!

  29. wieki nie jadłam kurek… koniecznie do nadrobienia, tym bardziej że są na wyciągnięcie ręki

  30. Wygląda nieziemsko!
    Lecz.. co zrobić.. dieta.

  31. wszelkie zapiekanki są pyszne, ale biorąc pod uwagę składniki tej musiała być wyborowa.

  32. Pierwsze kurki w tym roku przepyszne!
    Miło, że zrobiłaś mi obiad 😉

  33. Twoja kurkowa kompozycja zapiera dech! Gdy wrócę z wyjazdu z marszu wyprawię się na targ lub do lasu. Koniecznie! Uwielbiam, uwielbiam.

  34. Serdecznie pozdrawiam
    Słoneczne pozdrowienia na każdy dzień zostawiam
    z dużą dawką uśmiechu i pięknych chwil

  35. Amber dlaczego Ty tak daleko mieszkasz…. stołowałabym się u Ciebie w czapce niewidce. Znów pyszności zapodajesz, młode ziemniaczki i ten badyl botwiny tak uroczo się komponują. Nawet kurki bym pochłonęła.
    Nawiasem mówiąc ostatnio w knajpie Bagno w łorsoł jadłam młode ziemniaczki z rozmarynem, takie malutkie gotowane i podawane w skórce. Spodobało mi się :))
    Ściskam:)

    • Alizee Droga,
      tak się jakoś składa niefortunnie,że osoby,które chcielibyśmy mieć bliżej są daleko…
      Ziemniaczki bardzo proszę!
      Rozumiem,że kurki Ty nie bardzo?
      W Bagnie jakoś ostatnio nie bywam.
      Ciągle tam jakieś roszady personalne.
      Ale te ziemniaczki w skórce brzmią pysznie.
      Serdecznie Cię….

  36. przez tą letnią obfitość nie mogę nadążyć Amber…nawet nie spróbowałam w tym sezonie botwiny a tak ją lubię…chodzę po rynku i dostaję oczopląsu zastanawiając się co wybrać a w głowie nagle mam tysiące pomysłów i na końcu biorę co pod ręką zapominawszy o tym, że nie spróbowałam jeszcze tego czy tamtego…pomocy!

  37. Dostęność produktów w lecie to chyba jego największy plus, bo ja osobiście, wolę wiosnę 🙂

    Kurki, zawsze! Uwielbiam!

  38. Amber, dawno u Ciebie nie byłam a Ty takie sezonowe pyszności serwujesz, kurki uwielbiam i zawsze na nie czekam!

  39. Kochana nie umiałabym sie oprzec takiej potrawie …. po prostu nie umiałąbym. Buziaki Jola

  40. Uwielbiam kurki! Z przepisu na pewno skorzystam:}

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.