JTS Landbrot a la Zorra.Z dedykacją dla Alicji.

Taki piękny chleb zaproponowała do pieczenia Alicja i wiadomo było,że będę piec.To Ala wirtualnie zmobilizowała mnie do reaktywacji mojej domowej piekarni.Teraz prawie systematycznie biorę udział w zbiorowym wypiekaniu chleba. Tak mnie to cieszy i daje tyle radości,ze nie wyobrażam już sobie tygodnia bez własnego pieczywa.Dziękuję Ci Alu.

JTS Landbrot a la Zorra
Biga:
85g mąki/550/
20g mąki pszennej razowej
60g wody
0,2 g świeżych drożdży
0,2 g soli

Poolish:
105g maki /550/
115g wody
0,2g świeżych drożdży
0,2g soli

Zakwas:
170g mąki /550/
40g maki pszennej razowej
115g wody
105g odświeżonego gęstego zakwasu

Ciasto:
540g maki pszennej /550/
40g maki pszennej razowej
320g wody
5g świeżych drożdży
22g soli
biga,poolish,zakwas

Wieczorem przygotować bigę,poolish i zakwas i odstawić na 10-12 godzin w temp 25 st.C.
Następnego dnia drożdże rozpuścić w 20g wody.
Maki, rozpuszczone drożdże,230g wody i poolish dać do miski i zagniatać aż połącza się składniki /3-4 min./.
Przykryć i odstawić na 30 minut.
Po autolizie, dodać bigę,zakwas,sól i pozostała wodę.Zagniatać 5 minut.
Ciasto jest miękkie i lekko klejące.
Przykryć i odstawić na 1 1/2 godz. Po 20 i 40 min.odgazować – zagnieść.
  Ciasto uformować w kulę i położyć do omączonego koszyka,przykryć i odstawić  w temp. 25 st.C na 1 1/2 godz.Piekarnik z blachą rozgrzać do 240 st.C,ciasto ostrożnie przełożyć na blachę,przeciąć i natychmiast włożyć do piekarnika.Piec 20 min. i zmniejszyć temp. do 200 st.C.Otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika,żeby wypuścić parę i piec następne 10minut.
Chleb wyciągnąć z piekarnika.Podwyższyć temp. do 230 st.C i po 5 min. jeszcze raz włożyć chleb i dopiekać 10 minut.Ostudzić na kratce.

Moje uwagi:
– użyłam mąkę chlebową 650 i pszenną razową
– piekłam z połowy składników w foremce.
Chleb jest bardzo smaczny,puszysty.Szybko znika!

5 thoughts on “JTS Landbrot a la Zorra.Z dedykacją dla Alicji.

  1. radośc jest wielka. radośc ma zapach chleba 🙂

  2. Amber , ale mi jakoś tak ciepło się zrobiło na sercu i trochę mokro pod oczami …nie wiem co napisać
    Bardzo , bardzo mnie to cieszy ,że ten świat wzbogacił się o domowego piekarza *****i ,że ja miałam w tym maleńki udział ****
    a chleb jakby inaczej udał się wzorcowo 🙂

  3. Asiejko,dokładnie tak!

    Alu,musiał się udać, bo tyle w nim dobrych emocji się zgromadziło.
    A Tobie jeszcze raz podziękowania składam. I niech nam się piecze!

  4. Amber! Piękny chleb, zdolna z Ciebie piekarka:))

  5. a niech się nam piecze *****

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.