Jesienny chleb. Zaproszenie do październikowej Piekarni!

Drodzy, niewątpliwie przyszła jesień w najmniej przyjaznym wydaniu.Deszczowa i wietrzna, psuje plany zbierającym plony, ale nie tylko to wszystkie przykre jej konsekwencje, których nie mam zamiaru dalej wymieniać…
Rzeczywistość zamierzam oswajać pozytywnie, dlatego mam dla Was jak co miesiąc ciepłą propozycję.
Rozgrzejmy nasze piekarniki i upieczmy wspólnie wspaniały chleb od Zorry!
Dynia to niewątpliwie królowa jesieni, teraz najsmaczniejsza.
Pamiętajcie też, że Zorra jak co roku organizuje World Bread Day. Jeżeli więc macie ochotę na zaprezentowanie swojego chleba w tej pięknej akcji, śmiało dołączajcie. Zorra wyraziła zgodę, aby chleby pieczone w październikowej Piekarni pojawiły się na liście WBD’2017.

Kiedy pieczemy?
W weekend 13, 14, 15 października.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 16 października o 20.00.

Niech nam się upiecze!

Jesienny chleb z dynią i figami
oryginalny przepis – Klik!

przepis na jeden bochenek
Uwaga! Zorra podaje przepis na przygotowanie tego chleba w mikserze Kenwood Cooking Chef wraz z wyrastaniem i pieczeniem. Przepis przekształciłam na przygotowanie ciasta w zwykłej misie miksera.

składniki

  • 100 g puree z dyni
  • 50 g zakwasu,  płynnego
  • 50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej)
  • 400 g mąki pszennej typu 550
  • 5 g świeżych drożdży
  • 230 g wody
  • 10 g soli
  • 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych
  • 30 g nasion dyni

przygotowanie

  1. Do misy robota dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni.  Miksuj  na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty.
  2. Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C  na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto.
  3. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
  4. Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie  przez 35-40 minut.
  5. Wystudź chleb na ruszcie.

31 thoughts on “Jesienny chleb. Zaproszenie do październikowej Piekarni!

  1. Czy do chleba mąka pszenna razowa? czy żytnia razowa ? W oryginale też nie ma 🙂

    • Dorota,
      jak to nie ma? Mąka pszenna typ 550 jest w przepisie. Taka jest tylko jedna!
      Jeżeli chodzi o pełnoziarnistą to Zorra daje tutaj pole do wyboru. 50 g mąki pełnoziarnistej – można dodać swoją ulubioną.
      Ale uzupełniłam w przepisie – kawa na ławę!

  2. W przepisie podajesz tartą, surową dynię, a w oryginale jest puree z dynii. To pomyłka?

  3. Kolejny pysznie wyglądający i na pewno rewelacyjnie smakujący chlebek Aniu 🙂 Zjadłabym z przyjemnością 🙂

  4. Idealny chleb na jesień, a także na świętowanie Dnia Chleba! Upiekę na pewno. Pozdrawiam Aniu

  5. Pysznie wygląda 🙂 jeśli mi wyjdzie, moi domownicy będą mieli radoche

  6. wspaniały po prostu 😉

  7. Świetna propozycja na święto chleba! Pozdrawiam

  8. Aniu, a czy mogę taki chleb wyrobić ręcznie – uda się-?
    nie mam robota 🙁

  9. Aniu a co to takiego płynny zakwas?

  10. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Chleb bardzo kuszący, ale ja nadal nie mam zakwasu i znów nie wezmę udziału jak w poprzednim miesiącu. Wszelkie zakwasy nie chcą mi działać 🙁 Powodzenia w akcji, pozdrawiam

  11. Oczywiście upiekłam, zapomniałam wczoraj dodać:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.