Cukinia pieczona z pomidorami i mozzarellą. Jesień już…

>

dsc_0357-002
 

Jesień zawsze mnie zaskakuje i przychodzi za wcześnie…
Mija wrzesień, jest jeszcze znośnie ciepło, choć dzień coraz krótszy.
Na tarasie jeszcze kwiaty, w skrzyniach zioła i sporo słońca.
Nagle zaczyna padać, robi się chłodno…
Ogród pustoszeje, znikają ptaki i hula wiatr. J. sprząta hamak i ogrodowe meble…
Nagle brakuje tego wszystkiego, tego pozornego nieporządku, jaki panuje w lecie.
Za drewnianą palisadą nie stoją już grabie, ani wiadro…
Na tarsie nie leży zapomniany kapelusz, nie ma koszyka z owocami, ani misek dla yorków.
Tych wszystkich rzeczy, które czekają na kolejny dzień i sprawiają, że ogród jest przyjazny.
I już mniej chce się do niego wychodzić, bo pada zimny deszcz.
Drzewa nagle zasłaniają okna, albo jest już tak ciemno.
Dom staje się zimny, a yorki chowają się głęboko w swoich posłaniach.
Jesień już…

 

dsc_0360-002
 

 

Cukinia pieczona z pomidorami i mozzarellą

1 młoda cukinia
2 dojrzałe pomidory
200 g mozzarelli do zapiekania
2-3 gałązki tymianku
4-5 liści szałwii
sól morska i pieprz
100 ml oliwy EV

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Cukinię i pomidory płuczemy i osuszamy. Cukinię kroimy w plastry nie przekwawając do końca. Mozzarellę i pomidory również kroimy w plastry. Między nacięcia w cukinii wkładamy na przemian plaster pomidora i mozzarelli. Naczynie do zapiekania skrapiamy oliwą i układamy w nim cukinię. Polewamy pozostałą oliwą, posypujemy solą i pieprzem, a na wierzchu kładziemy gałązki tymianku i liście szałwii. Wkładamy do pieca i zapiekamy ok. 30-40 minut. Wyjmujemy i od razu podajemy.

26 thoughts on “Cukinia pieczona z pomidorami i mozzarellą. Jesień już…

  1. uwielbiam pieczone warzywa, pyszny przepis 🙂

  2. Lubię tak! Jeszcze czasem do tego u mnie bakłażan 🙂
    Pyszności!

  3. Wygląda obłędnie 🙂 zjadłabym całą 🙂

  4. lekko… jesiennie… smakowicie…. pysznosci Aniu <3

  5. Ja lubie jesien ale taka sloneczna, z kolorowymi drzewami i kasztanami… Kasztanow u nas pod dostatkiem za to slonca niewiele. Przez ostatnie dni bylo troche zimno (np. wczoraj rano byly tylko 2 stopnie!) a tego juz nie lubie niestety… 🙁 I tez troche mi szkoda, ze nie mozna juz posiedziec na tarasie… I zjesc na przyklad taka pyszna cukinie 🙂

  6. Aniu-pyszna propozycja, wykorzystam ją w tym tygodniu 🙂 pozdrawiam serdecznie

  7. Sposób nadziania cukinii strasznie mi się podoba:)

  8. Bardzo fajne warszywne przepisy. Od kilku miesiecy nie jem juz mięsa, wiec dziekuję za inspiracje.

  9. Lubię cukinię, mozzarellę i pomidory, razem muszą smakować świetnie:) Jutro będę mieć taki obiad:)

  10. Same ulubione składniki i wykonanie wydaje się proste. Najbardziej cenię sobie takie pomysły. Nie lubię spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, dlatego cieszę się z szybkich rozwiązań, które nie są odgrzaniem starych kotletów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.