Miękkie, delikatne, mocno kakaowe i idealne do przełożenia. Ciasto kakaowe jest pyszne i lubiane przez wszystkich, zarówno dorosłych, jak i dzieci. W moim domu zawsze kończy się ono w mgnieniu oka. Wystarczy posypać je cukrem pudrem i podać z bitą śmietaną, kremem budyniowym lub ulubioną konfiturą.
Będzie doskonałym deserem na weekendowy podwieczorek. U mnie tym razem z dodatkiem pieczonych śliwek.
200 g mąki tortowej
80 g gorzkiego kakao
150 g cukru
200 ml mleka
2 jajka
140 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
cukier puder do posypania
do podania pieczone śliwki
Przygotuj śliwki. Umyj je, wyjmij pestki i włóż do naczynia żaroodpornego. Posyp przyprawami korzennymi – imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa.
Piekarnik nagrzej do 170 st. C. Przygotuj formę do pieczenia – dno wyłóż papierem i posmaruj masłem dno i boki.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Roztop masło i zostaw aby ostygło. Przesiej mąkę do miski i dodaj gorzkie kakao.
Do misy miksera wbij jajka, dodaj cukier i ucieraj na puszystą masę. Powoli dodawaj masło do mieszanki jajek i cukru, cały czas miksując. Teraz stopniowo wlewaj mleko. Następnie wsyp mąkę z kakao i ucieraj. Dodaj proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Miksuj, aż wszystko połączy się w gładką masę.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40 – 50 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone. Wtedy wyjmij formę i postaw na kratce. Zostaw ciasto do ostygnięcia, a potem posyp je cukrem pudrem.
Śliwki wstaw do piekarnika razem z ciastem, wyjmij je po upieczeniu. Podawaj jako dodatek do ciasta.
Pieczonych śliwek jeszcze nie jadłam, warto wypróbować przepis 😉
krystynabozenna, bardzo Ci polecam.
Uwielbiam ciasto ze śliwkami. Ogólnie kocham owocowe ciasta. Chętnie sięgnę po nowy przepis.
Konfabula, bardzo Ci polecam. To ciasto jest pyszne!
Czekolada i śliwki to najlepsze połączenie na jesienne dni
Aniu, to bardzo dobry umilacz.
Jeden przepis i różne dodatki, można zaskoczyć rodzinę i gości ciekawymi smakami
Marysiu, właśnie o to chodzi. Każdy wybierze co najbardziej lubi.
Ale fajny przepis. Muszę go wypróbować, bo aż ślinka cieknie na widok tego ciasta.
Angela, bardzo je polecam. Niech Ci smakuje.
Ciacho musi smakować wybornie zwłaszcza z dodatkami, spożywane w miłym towarzystwie. Ciekawe czy wypiek udałby mi sie pieczony w prodiżu
czerwona filiżanka, zachęcam Cię do upieczenia. W prodiżu też się uda.