Churros z czekoladą i chili. !Hola Meksyk!

 

 

Długo nie mogłyśmy się spotkać i zgranie naszych kalendarzy zabrało nam sporo czasu…
Ale w karnawale wszystko jest możliwe!
Najpierw poszłyśmy na wino, żeby nadrobić zaległe historie. Potem spotkałyśmy się w mojej kuchni.
Temat churros obu nam jest bliski!
Marisa powiedziała mi, że Meksykanki wyciskają churros z papierowego rożka zrobionego ad hoc z arkusza papieru do pieczenia albo z lejka z dużym otworem.
Dlatego meksykańskie churros wcale nie są równiutkie i idealne w kształcie.
A ja Marisie wierzę, bo jest Meksykanką, i pasjami robiła churros ze swoją babcią, mamą i ciotkami…
Powiedziała mi też, że w Urugwaju churros je się maczając je w stopionym serze.
Churros bardzo dobrze znam z Hiszpanii, gdzie stanowią tradycyjną śniadaniową przekąskę, i są już w miarę równe w kształcie – podłużne lub owalne. W niektórych regionach można je jeść o każdej porze dnia i nocy. W innych tylko rano na słodkie śniadanie, a w innych przed południem i znowu na wieczór.
Uwielbiam churros do tego stopnia, że pędzę po nie zaraz jak tylko postawię nogę na hiszpańskiej ziemi. Niezależnie od pory dnia lub nocy.
Pamiętam, jak kilka lat temu wylądowaliśmy w Madrycie przed północą. Szybko dotarliśmy do hotelu, a o trzeciej nad ranem jadłam churros w znanej madryckiej  CHOCOLATERÍA SAN GINÉS, która czynna jest przez całą dobę!
Churros jada się posypane cukrem pudrem lub drobnym cukrem z cynamonem w towarzystwie czekolady, dulce de leche lub do kawy.
!Hola!

 

>/center>
 

Meksykańskie churros Marisy

To jedne z najlepszych churros, jakie jadłam. Są chrupiące, ale bardzo puszyste i mięciutkie w środku. Po prostu idealne!

200 g mąki tortowej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
1 łyżeczka cynamonu
200 ml wody
100 g masła
3 duże jajka ze wsi

500 ml oleju z pestek winogron do smażenia

cukier z cynamonem do obtaczania churros
100 g drobnego cukru
3 łyżeczki cynamonu w proszku

Cukier przesypujemy do pojemnika i dodajemy cynamon. Mieszamy.

churros
Mąkę, sól, proszek do pieczenia i cynamon mieszamy w misce. Do kubka wybijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem.
Wodę podgrzewamy razem z masłem. Mieszamy. Kiedy masło się rozpuści, wyłączamy grzanie i wsypujemy do wody mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką, aby dokładnie je połączyć. Odstawiamy na 5 minut, aby ciasto przestygło. Dodajemy jajka i znowu mieszamy łyżką, aż składniki utworzą jednolitą masę. Przykrywamy talerzem i zostawiamy na pół godziny.
Na głęboką patelnię wylewamy tłuszcz i podgrzewamy go. Wrzucamy kawałek ciasta – jeżeli szybko wypłynie, tłuszcz jest odpowiedni do smażenia.
Do lejka z szerokim otworem wlewamy ciasto i porcjami rzucamy je na tłuszcz. Smażymy z obu stron, aż będzie złote i wyjmujemy na papierowy ręcznik. Następnie przekładamy do pojemnika z cukrem i obtaczamy w nim churros.
Postępujemy tak z całym ciastem.

czekolada z chili do churros

200 g gorzkiej czekolady 70%
1 łyżeczka sproszkowanego chili

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy chili i mieszamy. Przelewamy do naczynia. Maczamy w niej churros.

28 thoughts on “Churros z czekoladą i chili. !Hola Meksyk!

  1. Churros jadłam tylko 2 razy w życiu w restauracji. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje domowa wersja, na pewno wypróbuję!

  2. zaintrygował mnie ich kształt bo zawsze churros kojarzyło mi się inaczej a tu proszą jaki prosty patent z lejkiem:) biorę !

  3. amanda-butikzprzepisami

    Hola! 🙂 Bardzo apetyczne i ta czekolada w dzbanuszku … 🙂

  4. A ja pierwsze churros jadlam chyba w Barcelonie Ze zwyklej ulicznej budki Były gorace i słodkie Uwielbiam je ale oczywiście sama nigdy nie robiłam Dzieki za ten przepis Przenioslas mnie w dużo cieplejsze miejsce Pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Agnes Mendes,
      churros można teraz zjeść i w Warszawie, jednak własne są najlepsze.
      Gorąco Ci polecam!

  5. Ale bym sobie teraz zjadła churros z czekoladą! A w ostateczności i bez 😉

  6. Jakie cudne, aż ślinka cieknie 😉

  7. Kusisz Amber, oj kusisz, i to skutecznie 🙂
    Pozdrawiam

  8. Przepyszne i piękne. Dodatek czekolady niezastąpiony 🙂

  9. Prawdziwa rozpusta, ale w końcu mamy karnawał!

  10. Pyszności na karnawał

  11. Narzeczony mojej kuzynki-Hiszpan zrobił taki deser na święta. Można umrzeć od razu na zawał i cukrzycę, ale warto zajadać bo to pychota;)

    • Post Author Amber

      Magdalena,
      churros jadam od lat.
      Nie mam cukrzycy i serce też w porządku. Nie dajmy się zwariować…
      Smacznego!

  12. Aniu churros jadłam po raz pierwszy jakieś 2-3 miesiące temu na jarmarku bożonarodzeniowym. Było tylko posypane cukrem z cynamonem, przepadłam. To coś wspaniałego, podzielam Twoją miłość:).

  13. Również zakochałam się w churros będąc w Hiszpanii 🙂 Że też coś tak prostego w smaku może być tak pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.