Zupa z soczewicą, jarmużem i słodkim ziemniakiem. Dla Niej i dla Niego

 

Ta zupa to potrawa uniwersalna. Idealna na zimowe chłody. Może być pożywnym obiadem i satysfakcjonującą zimową kolacją. Można podać ją w dwóch wersjach – wegetariańskiej i z mięsną wkładką. Jest także dobrym pomysłem na śniadanie. Tak! – zupa na śniadanie. Załatwi nam dzień, jeżeli musimy go spędzić poza domem. A poza tym Azjaci znani z dobrego zdrowia jedzą zupy właśnie na śniadanie!
Ta zupa także pięknie się odgrzewa, możemy ją więc zabrać na lunch na wynos i cieszyć się zdrowym posiłkiem.
Można zjeść ją w domu we dwoje, tak jak my. Dla Niej w wersji wegetariańskiej, dla Niego z salsiccią.
Zupy łączą!

 

Zimowa zupa ze słodkim ziemniakiem, jarmużem i soczewicą
dla Niej i dla Niego

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 średnia cebula, pokrojona
2 duże ząbki czosnku, posiekane
1 słodki ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
2 szklanki domowego bulionu z warzyw
1 szklanka wody
2 gałązki jarmużu – liście oddzielone od łodygi i pokrojone
3/4 szklanki drobnej soczewicy
1 łyżeczka dobrej przyprawy curry ( z orientalnego sklepu)
sól morska i świeżo mielony pieprz
plasterek limonki lub cytryny
gałązki świeżego majeranku
1 domowa salsiccia (lub chorizo)

Garnek z ciężkim dnem stawiamy na średnio rozgrzaną płytę, wlewamy oliwę i dodajemy cebulę i czosnek. Mieszamy od czasu do czasu, smażymy, aż będą półprzezroczyste i dodajemy curry. Wkładamy kostki ziemniaka ​​i smażymy kilka minut, mieszając drewnianą łyżką. Dolewamy bulion, wodę i gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Dodajemy jarmuż i soczewicę i gotujemy, aż soczewica będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać – ok. 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy plasterek cytryny i gałązki świeżego majeranku.
Dla Niego – salsiccię obieramy z osłonki, kroimy na pasterki i podsmażamy na suchej patelni. Podajemy obok w miseczce.

30 thoughts on “Zupa z soczewicą, jarmużem i słodkim ziemniakiem. Dla Niej i dla Niego

  1. Oj chętnie bym zjadła taka zupę

  2. Bardzo lubię takie rozgrzewające i wartościowe zupy. Idealna dla całej rodziny <3

  3. Pyszna, zdrowa,sycąca. Mniam! Moja ulubiona!

  4. Świetna, na pewno wykorzystam.

  5. Oj, uwielbiam takie zupki:-) Na pewno zrobię:-)

  6. Zupa marzenie 🙂

  7. Trzeba lubieć takie smaki ale z chęcią bym wypróbowała bo może by mi zasmakowało

  8. Wiola Korzeniowska

    Wygląda pięknie! Zapisuje przepis i będę próbować!

  9. U nas tylko dla mnie. Mój mąż na widok jarmużu i soczewicy ucieka. ;P

  10. Smakowita zupa, ale dla mnie zdecydowanie w porze obiadu 🙂
    Pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Kamila,
      zupa w porze obiadu jest jak najbardziej dobra.
      Dla mnie na zupę zawsze jest odpowiedni czas.

  11. ciekawa ta zupa 🙂

  12. Świetna zupa na zimne dni. Pyszna 🙂

  13. pyszny pomysł Aniu, <3 często jadam zupy na obiad i kolację

  14. Wygląda mega apetycznie. Zdrowa i zozgrzewająca, to lubię

  15. To będzie pyszna zupa, a jaką soczewicę użyłaś ?

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.