Zupa z cukinii i szpinaku na mleku kokosowym z ostrą nutą. Fragment

 

(…)Pierwsza miłość układa życie na zawsze:tyle odkryłem przez lata. Może nie mieć większego znaczenia niż kolejne, ale jej istnienie zawsze będzie na życie wpływać. Może służyć za model albo kontrprzykład. Może przyćmiewać kolejne miłości; z drugiej strony może czynić je łatwiejszymi, lepszymi. Choć czasem pierwsza miłość wypala serce i jakiś przyszły poszukiwacz znajdzie tylko tkankę bliznowatą.(…)

  • Julian Barnes – Jedyna historia

 

Zupa z cukinii i szpinaku z mlekiem kokosowym

1 łyżka oleju kokosowego bio
1 łyżeczka curry w proszku
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 duży por
1 średni ziemniak
1 średnia cukinia + cukinia mini do podania
1 zielone chilli
240 ml gorącego bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego bio
100 g świeżego szpinaku
sól i pieprz do smaku

2 kromki czerstwego chleba na zakwasie pokrojone w kostkę
1 łyżka oliwy EV
1/2 łyżeczki posiekanego drobno czosnku

Pokrój chleb na kostki i wymieszaj z czosnkiem. Podgrzej oliwę na patelni i smaż kostki chleba, często mieszając, aż staną się chrupiące. Odłóż je do miseczki.
Por, ziemniaki, cukinię i chili pokrój w kostkę. Szpinak opłukaj na sicie.
Podgrzej olej kokosowy w dużym garnku. Dodaj przyprawy i mieszaj przez minutę.
Dodaj por, ziemniaki, cukinię i chili i mieszaj, aby pokryły się przyprawami. Dopraw solą i pieprzem, przykryj garnek i duś warzywa na małym ogniu przez pięć minut.
Dodaj bulion warzywny i mleko kokosowe i gotuj przez kolejne 10 minut, aż ziemniak stanie się miękki. Dodaj szpinak i zamieszaj. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
Przelej zupę do blendera, przykryj pokrywą i miksuj, aż stanie się kremowa.
Podawaj zupę udekorowaną wstążkami świeżej cukinii i grzankami.

22 thoughts on “Zupa z cukinii i szpinaku na mleku kokosowym z ostrą nutą. Fragment

  1. Ale pyszna 🙂 W weekend zrobię jak nic:-)

  2. Jak ja lubię takie pyszne, letnie smaki. Wspaniały pomysł Aniu 🙂

  3. Bardzo fajne i na pewno mega smaczne połączenie. takiej zupy jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję Twój przepis Aniu 🙂

  4. ale pyszne połączenie. Ta ostra nuta kusi:)

  5. Pyszna, letnia zupka! Mniam! A mleko kokosowe uwielbiam 🙂

  6. marcepanowy kącik

    Pyszna zupa. Już wyobrażam sobie jej smak. Na mleku kokosowym robiłam botwinkę, też była pyszna. Teraz na taką narobiłaś mi ochoty 🙂

    • Post Author Amber

      Gosiu,
      botwinka na mleku kokosowym to moje odkrycie sprzed wielu lat!
      Teraz postanowiłam spróbować z cukinią. Strzał w dziesiątkę!
      Dziękuję.

  7. Taką zupę wsunę bez mrugnięcia okiem, Lubię wszystko co jest zielone, bo wiem, że jest zdrowe!

  8. Takimi zupami lubię się zajadać w letnie dni!
    Pycha!

  9. Aj, jakie pyszności , chyba na czas letni przeprowadzę się Aniu do Ciebie 😀

  10. cudowna ta zupa, od razu nabrałam ochoty 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.