Zaproszenie do majowej Piekarni

 

Kochani,
w majowej Piekarni proponuję upiec bardzo ciekawy chleb Fendu. Chleb ten wywodzi się z Francji, a fendu znaczy ‚rozdzielony, przełamany’. Pieczono go z ciasta chlebowego charakterystycznego dla francuskiego chleba wiejskiego czyli pain de campagne. Do formowania fendu będziemy potrzebowali wałka drewnianego. Mam nadzieję, że chleb ten wzbudzi Waszą ciekawość i chętnie upieczecie go ze mną.
Kiedy pieczemy?
W weekend 10,11,12 maja
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 13 maja o 20.00

Niech nam się upiecze!

Chleb Fendu
oryginalny przepis i sposób formowania na stronie – klik!

składniki na dwa małe bochenki lub jeden duży
ciasto powinno mieć temperaturę ok. 26 st. C

496 g białej mąki pszennej
31 g mąki żytniej chlebowej
31 g mąki pełnoziarnistej – dodam orkiszową
339 g wody o temp. 21 st. C
138 g dojrzałego zakwasu 100% hydracji  – pszennego  lub żytniego
12 g soli
2,25 g drożdży instant

W misie miksera mieszaj mąki, wodę i zakwas na niskiej prędkości, aż do momentu połączenia- 1 minutę. Zostaw ciasto na 20 minut aby odpoczęło.
Dodaj sól i drożdże i kontynuuj mieszanie na niskiej lub średniej prędkości, aż ciasto osiągnie średni poziom rozwoju glutenu – powinno to zająć 3 – 4 minuty.
Przenieś ciasto do naoliwionego pojemnika – najlepiej niskiego, szerokiego, aby ciasto można było złożyć bez wyjmowania go z pojemnika.
Fermentuj je w temperaturze pokojowej (22 – 25 st. C) przez 1,5 godziny, złóż po 30 i 60 minutach.
Wyłóż ciasto na lekko posypany mąką blat. Podziel je na dwie części i uformuj kule. Posyp kule ciasta mąką, przykryj luźno folią spożywczą i zostaw na 15 minut.
Uformuj bochenki fendu i zamknij je w torbach foliowych przez 1-1,5 godziny.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik z kamieniem do pieczenia do 240 – 250 st. C. Odwróć wyrośnięte bochenki, przedziałkiem  do góry na  pergamin posypany semoliną. Przełóż je do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 230 st C. Piecz przez 10 minut za pomocą pary i kolejne 20 minut bez pary. Skórka powinna być głęboko brązowa. Aby uzyskać bardzo chrupiącą skórkę, wyłącz piekarnik i pozostaw bochenki na kolejne 5 minut z uchylonymi drzwiczkami. Schłódź na kratce. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie i pokrój.

12 thoughts on “Zaproszenie do majowej Piekarni

  1. Hej Aniu
    Chleb super, upiekę na pewno. Pytanie 31 g mąki pełnoziarnistej żytniej czy pszennej? jak powinno być bo w oryginale nie ma a żytnia cięższa niż pszenna? Czy wedle uznania? jak myślisz?

  2. Dla takiego ślicznego przedziałka też się zapisuję ::)

  3. Piekę oczywiście 🙂

  4. Myślę, że będę piec 🙂

  5. Super, wyglada bardzo apetycznie. Niestety, u mnie piecze się tylko bezglutenowo, ze względu na nietolerancję

    • Post Author Amber

      Dorota,
      rozumiem, ale masz celiakię czy po prostu nietolerancję?
      Przy nietolerancji możesz wykorzystywać orkiszową mąkę bio.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.