Zaproszenie do grudniowej Piekarni!

Kochani,
to nasze ostatnie spotkanie w tym roku…Wspólne pieczenie a. d. 2019 zakończmy więc oryginalnym wypiekiem. Wybrałam chleb dyniowy w kształcie dyni. Mam nadzieję, że przyjmiecie wyzwanie z radością.
A może ten właśnie chleb z sezonową dynią i suszonymi owcami zagości na Waszym świątecznym stole?
Serdecznie Was zapraszam!

Kiedy pieczemy?
W weekend – 6,7, 8 grudnia.
Kiedy publikujemy?
w poniedziałek 9 grudnia o 20.00

Niech nam się upiecze!

Chleb dyniowy
przepis z bloga – Home baking blog

na dwa chleby o wadze ok. 612 g
Zakwas pszenny
150 g wody
150 g mąki pszennej typu 700 lub 550
15 g dojrzałego zakwasu żytniego

Składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin w temperaturze 25-27 ° C.

przygotowanie dyni
400 g wody
180 g dyni w kawałkach ( bez skóry)

Umieść wodę w garnku, zagotuj i gotuj kawałki dyni na parze, aż będą miękkie. Następnie odsącz na sicie i dokładnie zmiksuj ugotowane kawałki dyni. Wlej przecier dyniowy do miski i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw go do lodówki.

bibosz
50 g suszonych wiśni lub 50 g żurawiny
30 g wody do namaczania

Owoce zalej wodą i odstaw do napęcznienia na 3-4 godziny.

ciasto właściwe
400 g mąki pszennej typu 550 lub 700 plus do podsypania
100 g mąki żytniej typu 1150
315 g zakwasu pszennego
puree z dyni ( powinno być ok. 200 g)
170 g wody
5 g świeżych drożdży
20 g miodu
15 g soli

Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto i na końcu wgnieć wiśnie lub żurawinę. Polecam początkowo trochę zmniejszyć ilość wody i uzupełniać ją tylko w razie potrzeby (przecier dyniowy może mieć różne konsystencje !!)
Po wyrobieniu pozwól, aby ciasto dojrzewało w naoliwionej misce przez 90 minut (złóż po 30/60 minutach).

Wyjmij ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą, odetnij 40 g ciasta na patyczki dyniowe i odłóż na bok. Podziel pozostałe ciasto na 2 równe kawałki (po około 600 g). Obiema rękami chwyć przeciwległe krawędzie ciasta, lekko rozciągnij i uderz w środek. Chwyć pozostałe dwie przeciwległe krawędzie ciasta, lekko rozciągnij i złóż jak kopertę z listem w kierunku środka.
Obróć ciasto, zaokrąglij i pozostaw na 15 minut. Zrób to samo z drugim kawałkiem ciasta.
Następnie wytnij 2 kółka (średnica ok. 30 cm) z papieru do pieczenia, wytnij 8 sznurków ze sznurka kuchennego o długości około 50 cm i zanurz w oleju. Zawiąż 4 sznury razem z węzłem na środku i umieść je w kształcie gwiazdy na papierze do pieczenia.
Na każdą połóż jedną kulę ciasta. Poprowadź sznurki równomiernie nad kulami ciasta i luźno zwiąż je ze sobą, aby ciasto się podniosło.
Z odłożonego ciasta uformuj 2 ogonki dyni, zrób palcem otwór w kulach ciasta i włóż łodygi między sznurki. Przykryj bochenki i zostaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Chleb dyniowy piecz w temperaturze 250 ° C, zmniejszając temperaturę do 220 ° C. Czas pieczenia ok. 40–45 minut.

Którą dynię wybrać do chleba? Ładną barwę daje dynia Hokkaido i  Butternut (albo inna dynia) – muszą być obrane przed gotowaniem na parze.

* zdjęcie chleba z bloga – kilk!

20 thoughts on “Zaproszenie do grudniowej Piekarni!

  1. Super pomysł, podoba mi się i mam nadzieję że zrobię. Szkoda że nie ma jak formować chlebek – film, bo jakoś nie wiem o co chodzi z opisu z trymi sznurkami ale chyba sobie poradzę. Niech nam się upiecze.

    • Dorota, ale wydaje mi się, że sprawa ze sznurkami jest prosta…
      Przygotowujesz sznurki, układasz je promieniście na papierze, związujesz w środku i na nie kładziesz ciasto chlebowe. Związujesz sznurki u góry i tyle. Sorry, ale filmów nie nagrywam…
      Powodzenia!

      • Ale ja nie mówiłam żebyś nagrywała film, po prostu się zastanawiałam jak to zrobić. Ale po Waszych sznureczkowych opowieściach juz chyba wiem. Dzięki za rady.

        • Dorota,
          a ja przeczytałam Twój komentarz: Szkoda że nie ma jak formować chlebek – film, bo jakoś nie wiem o co chodzi z opisu z trymi sznurkami ale chyba sobie poradzę. I odpisałam, że filmów nie nagrywam.
          Z pewnością sobie poradzisz!

    • 4 sznurki trzeba ułożyć promieniście. Na ich układa się kulkę ciasta. Na koniec trzeba na górze związać sznurki, ściągając je trochę, by “ponacinały” ciasto jak żebrowanie w dyniach.
      Piekłam podobny (na zakwasie, bez dodatku drożdży) na 11 listopada i naprawdę nie jest to trudne, a efekt robi wrażenie 🙂

    • Dorota ja robiłam w ten sposób bułki i nie cięłam na kawałki sznurka tylko przewijałam 🙂 Tu masz zdjęcia https://akacjowyblog.blogspot.com/2015/10/jesienny-dyniowy-czasna-bueczki-i-chia.html

      efekt ten sam, tylko użyj sznurka zwykłego, który nie jest woskowany

      Aniu chleba jeszcze takiego nie piekłam, ciekawe wyzwanie 🙂

  2. Chętnie upiekę chlebek dyniowy. Pozdrawiam Piekarki i Piekarzy.

  3. Już mi się podoba 🙂

  4. Jeśli tylko dam radę to będę z Wami:-)

  5. Ten chlebek kusi mnie bardzo. No i pomyślałam sobie, że wykorzystując sznurek można pobawić się i nadawać ciastu różne kształty. Hmm…chyba się pobawię przy okazji 😉

  6. Drodzy,
    mój wpis opublikuję wcześniej, a lista wszystkich wypieków ukaże się dzisiaj późnym wieczorem. Proszę o cierpliwość.
    Amber

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.