Wieniec słonecznikowy. Weekendowa Piekarnia #73

Bardzo pyszna propozycja z piekarni Mirabbelki.Wiedziałam,że to coś dla mnie.Bo i trzy rodzaje mąki, i prażony słonecznik.
Chlebek jest puszysty,lekko wilgotny – to pewnie zasługa miodu i oliwy.Pachnie niesamowicie – ziarnem,mąką, zakwasem.

150g żytniego zakwasu
300g mąki pszennej
70g maki żytniej z pełnego przemiału
30g mąki pszennej z pełnego przemiału
200g letniej wody
100g ziaren słonecznika wcześniej podprażonych na suchej patelni
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli

Mąkę wymieszać z wodą,tylko żeby się z grubsza połączyły- odstawić na 20 minut.
Wymieszać zakwas,miód i drożdże,dodać do mieszaniny mąki,na końcu dodać sól.
Wyrabiać 10-15 sekund-odstawić na 10 minut.

Dodać oliwę,wyrabiać krótko – odstawić na 10 minut.

Dodać ziarno słonecznika,krótko wyrobić – odstawić na 1 godzinę w misce wysmarowanej oliwą.

Wyjąć z miski, krótko wyrobić, uformować kulę.Dać ciastu odpocząć parę minut.Następnie w kuli ciasta zrobić zagłębienie.Najlepiej robi się je za pomocą własnego łokcia.Tak to podobno formują zawodowi piekarze.
Żeby otwór nie zasklepił się w trakcie wyrastania,można go zabezpieczyć zrolowaną ścierką wysypaną mąką.Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem, bądź wysypanej make desce /jeżeli mamy zamiar piec na kamieniu/.Odstawić do wyrośnięcia.
Chleb Mirabbelki wyrastał 3,5 godziny.
Przed włożeniem do pieca naciąć dowolnie.Piekarnik nagrzać do 230 stopni-piec 10minut,zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 20 minut do zbrązowienia skórki.

*piekłam z połowy składników
*chlebek wyrastał dłużej niż w przepisie.Chyba to przez chłód w moim domu

 

5 thoughts on “Wieniec słonecznikowy. Weekendowa Piekarnia #73

  1. i korona piękna i cieszę ie ,ze masz swój blog

  2. Ale Gość w mojej skromnej kuchni!
    Dziękuję Margot i zapraszam.

  3. Amber wieniec wygląda cudownie! A te kromeczki – mniam, widać, że pyszne:)

    Gratuluje założenia blogu!

  4. Cudnie to mało powiedziane, ale nie znam ładniejszego słowa! Brawo!
    Amber, napiszę do Ciebie w najbliższych dniach, czasu mi jakoś zaczyna brakować…
    Pozdrawiam!

  5. Atina, Anna- Maria, częstujcie się !
    Tak się cieszę,że mnie odwiedzacie.

    Anno, z czasem to u mnie też kiepsko…
    Czekam na list!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.