Weekendowa Piekarnia #95. Zapraszam!

Kiedy przyszła propozycja od Gospodarnej Narzeczonej,żebym gospodarzyła Weekendowej Piekarni ,bardzo się ucieszyłam. Refleksja przyszła później,bowiem duża to odpowiedzialność .Ale i przyjemność,bo pieczenie chleba z innymi sprawia tyle radości.
Do 95 edycji WP wybrałam dwie propozycje z blogu Stev’a Bread Cetera

Cloverlaf Rolls – mini chlebki-bułeczki
przepis pochodzi z książki J.Hamelmana Brad:Book of Techniques and Recipes.
A cytuję go za Stev’em.
500g mąki pszennej
230g wody
1 duże jajko
40g miękkiego masła
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżeczki soli
 1 łyżeczka drożdży instant
Wszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem i mieszać,aż wszystko się połączy – ok. 3 minuty.
Zwiększyć prędkość miksera i mieszać do większego rozwinięcia glutenu – ok.7 minut.
Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce,przykryć i zostawić do fermentacji na 1 godzinę.
Podzielić ciasto na kawałki o wadze 40g, a następnie każdy kawałek na trzy części.
Z każdego kawałka uformować kulkę.
Formę do muffinów na 12 sztuk lekko posmarować masłem.W każdy otwór włożyć po trzy kulki.
Odstawić przykryte na ok. 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia.
Wyrośnięte kulki ciasta posmarować roztopionym masłem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 15 minut.
Formę z ciastem odwrócić i wyjąć gotowe bułeczki.

Stev proponuje mąkę niebieloną, organiczną o niższej zawartości białka, np. 550.
Ja piekłam z mąki pszennej organicznej M&S,ale każda pszenna tutaj się spełni.Dodałam półtorej łyżeczki drożdży instant.Ciasto wyrabiałam ręcznie ok. 10 minut.Bardzo dobrze się wyrabia i formuje.Mnie wyszło 18 bułeczek, ponieważ ciasto bardzo obficie wyrosło.Może to zwiększona ilość drożdży?
Część chlebków posypałam brązowym cukrem.
 A oto moje Cloverleaf Rolls.Upiekę je jeszcze nie raz.

Druga propozycja jest dla miłośników chleba na zakwasie.
Czy lubicie pieczywo o smaku sezamu?
Tahini Bread
cytuję za oryginałem
770g pszennej mąki*
515g wody
15g soli
240g dojrzałego zakwasu pszennego 60% hydracji
50 g pasty tahini lub ziarna sezamowego**
Do miski wlać wodę i 50g mąki, i miksować mikserem do uzyskania gładkiej masy – 1 minutę.
Dodawać stopniowo pozostała mąkę przy zwiększonej prędkości miksera – ok. 2 minuty.
Miskę przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej do autolizy na 30 minut.
Następnie dodać sól i aktywny zakwas i miksować za pomocą haka do ciasta ok. 3 minuty.
Następnie dodać tahini i miksować ciasto aż wszystkie składniki się połączą – ok. 2 minuty.
Ciasto umieścić w naoliwionej misce,przykryć i odstawić do fermentacji na 4 godziny.Po 2 godzinach ciasto złożyć.Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części, z każdej uformować zaokrąglony bochenek.
Zostawić przykryte na 15 minut,żeby ciasto odpoczęło.
Ukształtować bochenki .Blat posypać ziarnem sezamowym,położyć chleby i zostawić do ponownej fermentacji w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
Chleby odwrócić, wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 40 minut. Przez pierwsze 20 minut piec z parą, a kolejne 20 minut bez pary.
** zamiast pasty tahini można użyć nasion sezamu
** ilość tahini i nasion sezamu można zwiększyć.
*Stev używa mąki organicznej niebielonej.
Chleb będę piekła razem z Wami.
Zapraszam do wspólnego mieszania, wyrabiania,pieczenia.
Niech nam się upiecze!

71 thoughts on “Weekendowa Piekarnia #95. Zapraszam!

  1. No to zamawiam tahini :). Jak zdąży do mnie dotrzeć upiekę na pewno. Zaintrygował mnie ten chleb.

  2. Cudowne, zaraz biorę się do pieczenia. Chleb też obiecujący!!!

  3. ale wygladaja fajnie:) pozwolisz, ze sie poczestuje taka pyszna buleczka:)

  4. Rzeczywiście, bardzo ładne te bułeczki.
    Pozdrawiam i mam nadzieję, że będziesz częściej publikować posty 🙂

  5. Amber! Gratuluję gospodyni takiego ciekawego wyboru! Może zaproszenie od Ciebie w końcu mnie zmobilizuje do dołączenia się do WP…. Nie obiecuję, ale będę się starać:) Pozdrowienia!

  6. Amber, obie propozycje mnie korcą :)))
    chleb z sezamem… chlebki-bułeczki… chleb z sezamem… chlebki-bułeczki… toż mam zagwostkę… a spróbuję upiec obie, a co!

    PS. a jaką średnicę mają otworki Twojej formie do muffinów?

  7. Rewelacyjne propozycje i wspaniałe gospodarzenie 🙂 Cieszę się ogromnie, że gospodarzysz 🙂

  8. Super propozycje, zaproszenie już gotowe.

  9. Amber , droga Amber tak jak się umawiałyśmy oczywiście piekę, jeszcze nie wiem czy bułki czy chleb czy wszystko 😛
    Wiesz ty jesteś bardzo rasowy piekarz i te [propozycje już czytając wiem ,że takie z wysokiej półeczki

  10. Cudownie wybrałaś, Amber! Teraz tylko pozostaje mieć nadzieję, że uda mi się upiec cokolwiek. To znaczy – bułeczki. Wszak zakwas zagłodziłam… :< Pozdrawiam!

  11. Kochane, jak miło,że podobają się Wam moje propozycje. Ufffff!
    Bułeczki wypróbowałam,więc polecam BARDZO! One nie są słodkie, więc pasują do sera – pleśniowy, kozi, do szynki, do twarożku i do konfitur!
    Chleb dopiero wypróbuję.Niezmiernie intryguje mnie jego chałwowy smak !
    Ściskam i trzymam kciuki za wypieki!

  12. Iv, tahini można zrobić samemu!

    Beata, bułeczki są super!

    Aga, biezr pełną garścią!

    Italia, zachęcam do pieczenia!

    Anno, mam nadzieję,że dołączysz…

    Eve, obie warte pieczenia. Moje otwory do muffinów mają 3 cm średnicy.

    Tili, dzięki!

    Gospodarna, dzięki. Poprawiłam link w poście.

    Margot, wyrosłam na Twojej szkole piekarniczej, więc nie mogłam Cię zawieść. Będę zaszczycona,jeżeli dołączysz.A tak się cieszę,że akceptujesz mój wybór. Dzięki!

    Zaytoon, bułeczki raz upieczone wejdą do Twojego piekarniczego repertuaru.Polecam!

    Serdeczności Wam przesyłam!

  13. Amber cudowne propozycje! ja oczywiście się pisze, tylko jeszcze nie wiem na którą;) Pozdrawiam!

  14. Podobają mi się te bułeczki! :))

  15. No tak, juz z rozpedu chcialam napisac, ze uwielbiam tahini, ale chyba drozdze bardziej, wiec buleczki „Cloverlaf Rolls” Amber droga wygladaja tak dobrze, ze nie mam watpliwosci ze pewnego dnia te kuleczki bede ukladac w formie :))) Usciski!

  16. Atino, bardzo fajnie,że dołączysz! Masz takie dobre ręce do pieczywa.

    Majano, mi też.I już myślę o następnych.

    Basiu, tahini w chlebie to może być to! A jak upieczesz bułeczki to będziemy razem delektować się ich smakiem – wirtualnie niestety…
    Dobrego dnia!

  17. Amber można, można, ale czy będzie mi się chciało ?:)

  18. wonderful recipe !!
    a piece like this, is always welcome…

  19. chetnie bym spróbowała

  20. Iv, oto jest pytanie…Odpowiedź znasz tylko TY.

    Alfons,muchas gracias!Convido!

    Dorota, tylko spróbowała? A pieczenie? Jest przecież najważniejsze.

    Pozdrawiam ciepło!

  21. upiekłam mini chlebki-bułeczki! dopiero się studzą, ale dwie już poszły 🙂 są tak dobre, mięciutkie, puszyste, ciekawe czy dotrwają jutro do pracy?
    pędzę robić zdjęcia, a jutro pochwalę się na blogu.

    pozdrawiam cieplutko!

  22. Chleb bardzo mi się podoba, ale pasty nie mam, więc odpada. Ciekawa jestem czy uda mi się z bułeczkami – najbliższe weekendy mam strasznie ciężkie 🙁

  23. Amber: Moim zdaniem chodzi o zakwas pszenny, napisałam to w zaproszeniu, bo w oryginale jest levain a nie sourdough. Jak wróce przelicze to na make i wodę i do rozmnożenia!!!!

  24. Eve, świetnie! U mnie też zaraz zniknęły…

    Kabamaiga, nie musisz piec w weekend.

    Gospodarna N., jasne.Też doczytałam i poprawiłam.Ale dzięki!

    Pozdrowienia z mroźnej W-wy!

  25. Amber, a oto one 🙂
    http://lubietogotowanie.blogspot.com/2010/11/cloverlaf-rolls-czyli-mini-chlebki.html

    dzisiaj zostały mi tylko 2 do pracy, a upiekłam je wczoraj wieczorem :))) na pewno upiekę je jeszcze i to nie raz 😉

  26. rewelacyjnie wyglądają! na razie unikam białej mąki, ale jak już się z nią pogodzę, wypróbuję 🙂

  27. Chcialbym upiec te buleczki. Czy musze koniecznie w ten weeknd? Nigdy nie pralam udzialu w weekendowej piekarni i nie bardzo rozumiem zasady.
    http://www.zkartoflanegopola.blox.pl

  28. Eve, a trzeba było piec z całej porcji. Teraz masz za swoje!

    Kaś ,mąka może być też ciemna.I problem masz z głowy!

    Karto_flana, każda akcja WP trwa od środy do środy. Masz więc jeszcze kilka dni.

    Ciepło Was pozdrawiam!

  29. OK, super, to zrobie w poniedzialek albo we wtorek 🙂 Dzieki! Pozdrowienia sle! Czy pszenna maka 550 jest ok? Acha i forme mafinnkowa ma w serduszka 😉 i zrobie z polowy, bo jest tam tylko 6 miejsc. Czy to ok?

  30. Mąka może być praktycznie każda.I każda forma będzie dobra.Powodzenia!

  31. Śliczności:)
    Niestety się nie wyrobię..
    Buziaczki, Amber

  32. Zaczęłam dzielić na porcje po 40g i strasznie malutkie wyszły porcyjki. Moje dziurki muffinowe są większe i podzieliłam na porcje po 80g. Rosną już 🙂

  33. Agnieszko, fajnie,że pieczesz! Porcje trzeba dostosować do własnej formy.I świetnie to zrobiłaś.Pochwal się wypiekiem.
    Ściskam!

  34. Upiekłam bułeczki – sa pyszne! Świetny wybór. A wiesz też wyszło mi ich 18 mimo, ze drożdży dałam tyle ile w przepisie;) Pozdrawiam!

  35. Atino, bardzo mi miło,że Ci smakowały.No i ta 18-ka.To znaczy,ze ilość drożdży na nią nie wpływa.
    Serdeczności!

  36. Amber! Uff, udało się – i to jeszcze sporo czasu przed północą;P Melduję się po raz pierwszy w WP z bułeczkami! Było pysznie! Całusy!
    http://kucharnia.blogspot.com/2010/12/w-pogoni-za-czasem-spozniona-marmolada.html

  37. Genialnie wygladaja!

  38. Margot, Jolu, wspaniale z Wami piec!
    A chleby marzenie.

    Anno, pięknie! To teraz masz WP już za sobą.Dalej poleci!

    Aleksandro, i tak smakują.Dzięki!

  39. Amber, wspaniale propozycje! Wybacz, ze (znow…) nie udalo mi sie przylaczyc 🙁
    Ale przepisy wydrukowane, wiec kiedys z checia wyprobuje 🙂

    Pozdrawiam serdecznie!

  40. Lepiej późno niż wcale. Dopiero teraz tu dotarłam. Zaintrygował mnie chleb z tahini – na pewno go wypróbuję.

  41. Ciekawa strona. Można znaleść dużo ciekawych
    informacji.

  42. Hello there! This post could not be written any better!
    Reading this post reminds me of my old room mate!

    He always kept talking about this. I will forward this page to him.
    Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

  43. I am curious to find out what blog system you’re working with?
    I’m experiencing some small security issues with
    my latest blog and I would like to find something more risk-free.
    Do you have any recommendations?www.sellroom.net

  44. Wow, wonderful weblog layout! How long have you been running
    a blog for? you made blogging look easy. The entire glance of your web site is great, let alone the content!

  45. I used to be able to find good information from your blog articles.

  46. Marvelous, what a weblog it is! This blog presents useful facts to
    us, keep it up.

  47. Helpful information. Lucky me I found your web site unintentionally,
    and I am stunned why this coincidence did not
    came about in advance! I bookmarked it.

  48. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it
    up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back down the road.
    Cheers

  49. Wow, that’s what I was seeking for, what a material! existing here
    at this web site, thanks admin of this site.

  50. I don’t even know the way I ended up right here, however I thought this
    put up was good. I do not recognise who you’re however definitely
    you are going to a well-known blogger should you aren’t already.
    Cheers!

  51. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the net the easiest
    thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries
    that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top
    and defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal.
    Will probably be back to get more. Thanks

  52. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out much.
    I hope to give something back and help others like
    you helped me.

  53. Wow, this article is fastidious, my sister is analyzing these
    things, so I am going to tell her.

  54. My brother recommended I might like this website.
    He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much
    time I had spent for this info! Thanks!

  55. Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  56. Yes! Finally someone writes about plan cul.

  57. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your webpage?
    My blog site is in the exact same niche as yours and my users would really benefit from some of the information you present here.

    Please let me know if this alright with you. Regards!

  58. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
    I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
    Please let me know if you run into anything. I truly enjoy
    reading your blog and I look forward to your new updates.

  59. I have been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts
    on this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled
    upon this web site. Studying this info So i am satisfied to convey
    that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I came upon exactly
    what I needed. I so much unquestionably will make sure to don?t fail to remember this web site and provides it a glance regularly.

  60. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be
    actually something which I think I would never understand.
    It seems too complicated and extremely broad for me.
    I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  61. Woah! I’m really digging the template/theme of this blog.
    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard
    to get that „perfect balance” between usability and appearance.
    I must say that you’ve done a amazing job with this. Additionally, the blog loads very fast for me on Firefox.
    Superb Blog!

  62. Greetings I am so excited I found your webpage, I really found you by error, while I was
    searching on Aol for something else, Anyhow I am here now and would just like
    to say many thanks for a fantastic post
    and a all round exciting blog (I also love the theme/design),
    I don’t have time to go through it all at
    the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the
    superb work.

  63. When I initially left a comment I appear to have
    clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I recieve four emails with the same
    comment. There has to be a way you are able to remove me from that service?
    Thank you!

  64. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and
    in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts.
    Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement
    you access consistently rapidly.

  65. Amazing! This blog looks just like my old one!
    It’s on a entirely different topic but it has pretty much the same page
    layout and design. Outstanding choice of colors!

  66. I don’t even understand how I stopped up
    right here, but I thought this post used to be good.

    I don’t realize who you’re however definitely you are going
    to a famous blogger when you aren’t already.

    Cheers!

  67. Wow, this article is good, my younger sister is analyzing such things, thus I am going to inform her.

  68. What’s up mates, good piece of writing and nice urging commented at this
    place, I am truly enjoying by these.

  69. We are a group of volunteers and starting a brand new scheme in our community.
    Your site offered us with valuable info to work on.
    You’ve performed a formidable activity and our entire neighborhood might be thankful to you.

Comments are closed.