Truskawkowe drożdżówki z migdałową kruszonką i lukrem. W podróży…

 

 

Uwielbiam podróżować. Odkrywać nowe miejsca i nowe smaki. Ale też odwiedzać stare szlaki, sprawdzone nie raz.
Właściwie z małymi przerwami mogłabym stale być w podróży. Nie, kocham swój dom i swoje miasto, ale ciągle gdzieś mnie gna! Dopiero wróciłam z Małopolski, a kiedy czytacie ten wpis, już jestem na Kaszubach!
W rezultacie nawet nie schowałam walizki, tylko ją przepakowałam. Zostawiłam przeczytane książki, zapisane zeszyty. Wzięłam nowe i z radością udałam się w nową podróż. Nowe miejsce bardzo mnie pociąga i jest obietnicą dobrych emocji i nowych smaków.
Tymczasem zostawiam na blogu przepis na drożdżówki z truskawkami, które zapakowałam na drogę.
Proszę się częstować, są bosskie!

 

 

 

Truskawkowe drożdżówki z kruszonką i lukrem

25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
125 ml mleka
150 g mąki tortowej bio
100 g mąki krupczatki
szczypta soli
50 g drobnego cukru
1 jajko
50 g masła
500 g truskawek
garść suszonej żurawiny błotnej – opcjonalnie! dodałam do truskawek, aby ją wykorzystać

kruszonka
4 łyżki mąki migdałowej
20 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru

do posmarowania bułek
1 żółtko
2 łyżki mleka

lukier
1 łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki cukru pudru

Najpierw zrób rozczyn – do miski wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlej ciepłe  mleko i wymieszaj. Zostaw w ciepłym miejscu na ok. 20 minut, aż rozczyn powiększy swoją objętość.
Do miski lub misy miksera  przesiej mąki, dodaj szczyptę soli i cukier. Wymieszaj, zrób wgłębienie  i wlej w nie rozczyn. Dłonią zagarniaj mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodaj jajko i dalej mieszaj zagarniając mąkę. Wymieszane wstępnie ciasto wyrabiaj dalej mikserem (lub dłońmi) przez ok. 10 minut. Po tym czasie – ciągle wyrabiając – dodawaj partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto jeszcze ok. 5 minut.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość.
Zrób kruszonkę – mąkę migdałową wsyp do miski, dodaj drobno posiekane zimne masło i rozcieraj palcami, aż powstaną drobne okruszki, a potem połącz składniki w jednolite ciasto.
Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat podsypany mąką  i chwilę je wyrabiaj . Podziel na 6 lu 12 równych części – w zależności czy chcesz większe czy mniejsze drożdżówki. Z każdej części ciasta uformuj okrągły placek o grubości ok. 1 cm i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw na ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia.
W wyrośniętych bułkach zrób wgłębienie na truskawki –  w środek delikatnie wciśnij dno małej  filiżanki.
Do wgłębień nałóż pokrojone na kawałki truskawki. Wierzch drożdżówek posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posyp  kruszonką.
Piecz przez ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C  (grzanie góra – dół).
Po przestudzeniu drożdżówki polej lukrem – sok z cytryny rozmieszaj z cukrem pudrem na gładki krem.

Uwaga! Drugi sposób formowania drożdżówek. Z ciasta odkładamy kawałek, z którego formujemy wałeczki. Po uformowaniu placków, wałeczki owijamy wokół placków z ciasta. W środek nakładamy truskawki. Dalej postępujemy jak w przepisie.

38 thoughts on “Truskawkowe drożdżówki z migdałową kruszonką i lukrem. W podróży…

  1. Mniam Aniu jakie cudowne buły Narobiłaś mi smaka

  2. Porywam jedną do porannej kawy, którą właśnie piję. 🙂
    Miłych wrażeń podczas podróży!

  3. Drozdzowki wygladaja bosko 🙂 Czestuje sie z wielka przyjemnoscia 🙂 A Tobie zycze milego i pysznego podrozowania 🙂

  4. Piękne są, w dodatku z moimi ukochanymi truskawkami! Zjadłabym wzystkie! 🙂

  5. Wyglądają rewelacyjnie 🙂

  6. Pięknie się prezentują 🙂 ja również mam dzis w planie drożdżówki z truskawkami 🙂 jutro wyjeżdżamy wiec takie drugie śniadanie sprawdzi się doskonale 🙂

    • Wiola,
      to pyszna przekąska na wyjazd. Do tego kubek dobrej kawy i masz energię na drogę, nawet najdłuższą!
      Dobrej podróży!

  7. Każde Twoje danie zdaje się nieprzypadkowe i pełne “czegoś” więcej niż smak i aromat. To nie są takie zwykłe drożdżówki to obietnica wyjątkowości 😉
    Udanej podróży, kochana!

    • Małgorzata,
      a Twoje słowa są takie piękne…mogę je czytać i czytać…
      Do celu dotarliśmy już wczoraj, a drożdżówki były dobrymi,towarzyszami’ podróży.
      Uściski!

  8. Nie odmawiam, częstuję się. Wyglądają tak apetycznie, że nie mogłabym ćwiczyć silnej woli, jeśli Twoje drożdżówki byłyby w moim zasięgu:)

  9. Muszę spróbować zrobić 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje

  10. Genialny pomysł na drugie śniadanie z kawą do pracy 🙂 oraz dzieciakom do przedszkola 🙂 super pomysł 🙂

  11. Fenomenalne, zamknąłem oczy i wyobraziłem sobie ich smak. Do tego dobra kawka i można miło zaczynać dzień 🙂

  12. Takie domowe drożdżówki są najlepsze 🙂 a te Twoje wyglądają bardzo zachęcająco 🙂

  13. właśnie piję kawę i zamarzyła mi się taka drożdżówka do niej, pyszna, z truskawkami 😉 Dzisiaj własnie mamy zbiór truskawek chyba odłożę trochę na popołudnie 😉

  14. Wspaniałe, idealne. Chyba tylko tyle mogę napisać, kiedy na nie patrzę. Doskonałe o tej porze roku!

  15. Świetne! Na pewno w piekarni ani ciastkarni takich nie uświadczymy. Za dużo pracy i kosztów by ze sobą niosły. Dla domowych smakoszy idealne.

  16. Wyglądają obłędnie! Ja też bardzo lubię podróżować i staram się to robić jak tylko mam możliwość, takie drożdżówki genialnie sprawdzają się na drogę. Pycha!

  17. Ojejku, cudowne! Coś wspaniałego, uwielbiam domowe drożdżówki 🙂

  18. Łał wspaniałe! Ale mi się teraz marzą 🙂

  19. Koniecznie muszę kupić truskawki i upiec drożdżówki!

Skomentuj Kamila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.