Truskawki, szparagi i maftoul. Sałatka w Sezonowo od A do M

DSC_0335-002
 

Każdego troku w połowie maja wyprawiam się do znajomego gospodarstwa ogrodniczego i kupuję dwie doniczki truskawek. Wieszam je na tarsie, regularnie podlewam, zasilam i pielęgnuję.
Najbardziej lubię odmiany z różowymi kwiatami.
Są bezproblemowe w uprawie i dają dużo słodkich owoców.
U mnie pojawiają się pod koniec maja i są fantastycznym urozmaiceniem tarasowych sniadań i podwieczorków.
Dodatkowo pięknie się prezentują i są oczywistym zwiastunem rychłego początku lata.
Co za uczucie zrywać dla siebie świeże truskawkowe jagody prosto z krzaka!
A potem jeść je z radością mając świadomość, że są najlepsze ze wszystkich truskawek.
Wystarcza nam ich też do koktajlów, ciast i deserów.
A tym razem Magda z Konwaliowej kuchni wybrała truskawki na nasze sezonowe spotkanie.
U mnie pysznie odnalazły się w sałatce.
Zapraszam na letnią i wytrawną ich odsłonę!

 

DSC_0228-002
 

Sałatka z truskawek, szaparagów i maftoul

Maftoul to rodzaj makaronu pochodzący z Bliskiego Wschodu.
Bardzo popularny w Palestynie, Libanie i Syrii. I nadal robiony ręcznie w warunkach domowych.
Maftoul powstaje z niebielonej mąki pszennej i bulguru.
W smaku zbliżony jest do kuskusu, choć wyróżnia go zdecydowany smak ziaren i zapach.
Maftoul przywieźliśmy z Palestyny, gdzie podawany jest bardzo często do wielu posiłków.
Tutaj można zobaczyć  jak zrobić własny maftoul – klik.
W mojej sałatce można go zastapić quinoa, ulubionym ryżem lub kaszą.

1 szklanka maftoul
2 szklanki wody
laska cynamonu (można pominąć)
2 liście laurowe
3 ziarna kardamonu
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i przyprawy i zagotowujemy. Na garnek z wrzącą wodą stawiamy koszyczek bambusowy lub sito z maftoulem. Gotujemy 15 minut. Maftoul przekładamy do miski, polewamy oliwą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

sos
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu akacjowego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu

Składniki mieszamy i odstawiamy aby smaki dobrze się połączyły.

250g truskawek
pęczek zielonych szparagów
1 łyżka liści mięty
1 łyżka liści bazylii

Szparagi łamiemy w połowie łodyg, płuczemy i gotujemy 5 minut na parze.
Truskawki odrywamy od szypułek, myjemy je, osuszamy na sicie i kroimy na połowy. Małe zostawiamy w całości.
Świeże liście mięty i bazylii siekamy.
Dodajemy maftoul, delikatnie mieszamy i polewamy sosem.

 

DSC_0322-001

40 thoughts on “Truskawki, szparagi i maftoul. Sałatka w Sezonowo od A do M

  1. I u Ciebie sałatkowo.:) Z wielką chęcią skosztowałabym Twojej, tym bardziej, że jest w niej nieznany mi składnik, maftoul. Piękna kompozycja na talerzu! Muszę rozejrzeć się za truskawkami z różowymi kwiatami, bo nasze wiszące truskawki niestety nie zachwycają smakiem. Na szczęście w zaprzyjaźnionym gospodarstwie są wyjątkowo smacznego tego roku.:) Dziękuję za truskawkowy czas!

    • Magda,
      zapraszam!
      Tym bardziej, że sama mam zamiar zrobić maftoul…
      A truskawki o różówych kwiatach chyba są najlepsze ze wszystkich doniczkowych, które kupowałam.
      Wszystkiego truskawkowego!

  2. Sałatki z truskawkami jeszcze nie próbowałam, a wygląda fantastycznie 🙂
    Trzeba będzie to nadrobić przy najbliższej okazji 🙂

  3. Nowe doświadczenie kulinarne i ciekawa propozycja. Maftoul…gdzieś mi się obiło o uszy, chyba w jakimś programie kulinarnym, ale nie “zarejestrowałam” w głowie tej nazwy. Wspaniale jest się dowiedzieć od kogoś, kto wie z czym to się je. Jednym słowem – podróże kształcą i blogowy świat również. 🙂

    • Bożenko,
      polecam tę wersję letnich truskawek i maftoul jak najbardziej.
      Tak! Podróże edukują i to w dobrym kierunku.
      Ileż to nauczyłam się podróżując po świecie!
      Pozdrowienia.

  4. Pysznie, wiosennie 🙂 Tak smacznie podanych truskawek jeszcze nie jadłam!

  5. Uwielbiam truskawki w każdym zestawieniu!
    Bardzo ciekawi mnie ta sałatka, muszę tylko dorwać albo zrobić maftoul 🙂
    Pyszności!

  6. Pierwszy raz słyszę o taki makaronie, jak zwykle pozostaję pod wrażeniem kreatywności:)

  7. Maftoul nie znałyśmy. Truskaweczki ślicznie się prezentują w doniczce! 🙂

  8. Cesarskie połączenie , pęknie się prezentuje też
    Hm, ten makaron bardzo mnie zaciekawił

  9. Moja mama bodajże dwa lata temu zamieniła grządkę na doniczkę na tarasie. I muszę przyznać, że truskawki są pyszne :).

    Spróbowałabym chętnie Twojej sałatki :).

  10. Wspaniała letnia sałatka:-) Bardzo jestem ciekawa jak smakuje ten maftoul;-)

  11. Truskawki w doniczce wyglądają pięknie, ale na talerzu jeszcze lepiej 🙂 Smakowicie i to bardzo!

  12. Aniu zachwycasz mnie swoją kuchnią …. cudowna sałatka:)

  13. Bardzo ciekawa propozycja sałatki 🙂 Pozdrowienia

  14. Mniam, bardzo apetyczna 😀

  15. Znowu poznaje u Ciebie kolejny, wspaniały produkt! 🙂

  16. Ja z kolei od lat mam na balkonie poziomki. Twoje truskawki bardzo mi się podobają, więc chyba od przyszłego roku do poziomekdołączą truskawki. Sałatka też mi się bardzo podoba, jeżeli uda mi się jeszcze dodać szparagi z przyjemnością zrobię.

    • Post Author Amber

      Agnieszko,
      poziomki też hoduję w doniczkach, ale i w gruncie rosną sobie.
      Szparagi są u mnie wszędzie.
      Smacznego!

  17. Pysznie to wygląda, bardzo ciekawe połączenie 🙂

  18. Bardzo lubię takie sałatki z dodatkiem owoców. A u Ciebie jak zawsze – pomysłowo i pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.