Szparagi mimosa. Delektuj się tym co najlepsze!

 

Kupiłam szparagi prosto z pola. Jeszcze pachniały nagrzaną słońcem ziemią… Myślałam przy tym, że szparagowy sezon wkrótce się zakończy i warto nacieszyć się jeszcze tym wyjątkowym smakiem. Wybrałam prosty przepis, aby szparagi grały w nim główną rolę i byłam pewna, że ten wybór we właściwy sposób wyeksponuje ich smak. Zamiast oliwy wykorzystałam olej konopny, którym od jakiegoś czasu się zachwycam. I to był dobry kierunek, bo orzechowy smak konopi pysznie połączył się ze szparagami i jajkami. Jeżeli nie masz akurat oleju z konopi, użyj najlepszej oliwy. Warto delektować się tym co najlepsze!

 

 

Szparagi mimosa

dla dwóch osób
inspiracja przepisem Yotama Ottolenghiego

2 pęczki świeżych szparagów
3 jajka z wolnego chowu
2 łyżki oleju konopnego
2 łyżeczki kaparów w soli*
świeżo mielony pieprz

Ugotuj jajka na twardo – 7 minut. Pozostaw je do całkowitego ostygnięcia w zimnej wodzie.
Szparagi obierz obieraczką do warzyw, odłam twarde końcówki. Gotuj je 15 minut na parze – powinny być jędrne. Przełóż na półmisek, dopraw pieprzem i polej olejem. Jajka obierz ze skorupek i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp szparagi jajkiem i kaparami. Delektuj się!

  • używam wyłącznie solonych kaparów. Uważam, że są najlepsze. Ale możesz użyć też takich w zalewie, jeżeli lubisz – wtedy posól danie solą morską.

26 thoughts on “Szparagi mimosa. Delektuj się tym co najlepsze!

  1. Wyglada ja kz restauracji 🙂

  2. Mniam, uwielbiam szparagi 🙂 Olej konopny to dla mnie jeszcze nieznany smak. Czas to zmienić. Uwielbiam takie potrawy 🙂 Pochwała prostoty 🙂 Pysznie wygląda!

  3. olej konopny powędrował ostatnio do mojej mamy, jak ją odwiedzę muszę sprawdzić jak smakuje 🙂 a Twoje danie wygląda pysznie

    • Aga,
      olej z konopi jest naprawdę super!
      Używam go od jakiegoś roku i do potraw i na skórę.
      Dziękuję za komentarz!

  4. Nie przepadam za białymi szparagami ale pomysł bardzo ciekawy. Może kiedts wypróbuję

  5. Mogę podmienić na zielone szparagi czy zepsuje danie? 🙂

    • Kasiu,
      możesz. Ciekawe z tymi białymi. Stawiam na to, że albo kupujecie stare albo- sorry – nie umiecie ich przygotować…

  6. Danie po prostu wyjątkowe. Ty mnie zawsze pysznie inspirujesz :*

  7. Szparagi z jajkami to super połączenie, ale na twardo jeszcze nie próbowałam 🙂

  8. szparagi uwielbiam pod każdą postacią! z chęcią wypróbuję Twoją propozycję Aniu :*

  9. Wiola Korzeniowska

    Danie wygląda pięknie! Ja niestety nie przepadam za białymi szparagami… Zdecydowanie wolę zielone

    • Wiola, dziękuję.
      danie jest też pyszne. Zielone szparagi dobrze przygotować to nie jest filozofia.
      Chyba to jakaś zbiorowa histeria z białymi szparagami…

  10. Przyrządzic dobrze szparagi jest sztuką gratuluję pomysłu i zdolności kulinarnych ❤️

  11. Czasami najprostsze połączenie jest najlepsze na świecie!
    Mniam! Uwielbiam tak!

  12. marcepanowy kącik

    Bardzo smakowicie wyglądają 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.