Szparagi, dziki ryż i sos. Sałatka na majówkę. Warszawa jest smutna bez Ciebie…

DSC_0372-001
 

Skrupulatnie odmierzam dzień za dniem…
Kolekcjonuję chwilę za chwilą, zapisując je w zgrabne linijki.
Liczę kroki na długich spacerach i przynoszę do domu młode liście pokrzywy.
Zapisuję w pamięci łąki skąpane w żółtych mleczach.
Oglądam na nowo ostatni sezon dr Hous’a i popijam każdy odcinek czerwonym winem.
Odkładam na półkę następną przeczytaną książkę.
Nocne czytanie weszło mi w nawyk.
Rano wkładam do koszyka kolejny pęczek szparagów.
To moj szparagowy majowy weekend!
Ty delektujesz się smakami i kolorami Barcelony. Tysiące kilometrów stąd.
Warszawa jest smutna bez Ciebie…

 

DSC_0373-001
 

Sałatka z ryżem i szparagami

Ta sałatka zachwyca delikatnością i smakiem. Jest pochwałą prostoty i potwierdza zasadę, że doskonale znaczy mniej, niż więcej.

1 pęczek zielonych szparagów
1 woreczek mieszanego ryżu – długoziarnistego z dzikim Uncle Ben’s
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
sól morska

sos
sok z jednej cytryny
¼ filiżanki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli morskiej
¼ łyżeczki pieprzu

Czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy do słoika i dodajemy pozostałe składniki sosu. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim energicznie, aby wszystko dobrze się połączyło. Odstawiamy.

Szparagi odłamujemy w połowie długości. Końcówki przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki – wykorzystamy je do wywaru na zupę. Natomiast szapargi z główkami układamy w koszyczku do gotowania na parze i parujemy je przez 5 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Ryż gotujemy 20 minut, wyjmujemy woreczek z garnka i przekadamy ryż na durszlak, aby dobrze odciekł.
Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pokrojone w ksotkę szalotkę i czosnek i blanszujemy przez 3 minuty. Dodajemy ryż i mieszamy.
Ryż wykładamy na półmisek, układamy na nim szparagi i polewamy sosem. Posypujemy solą morską.

 

DSC_0365-002

22 thoughts on “Szparagi, dziki ryż i sos. Sałatka na majówkę. Warszawa jest smutna bez Ciebie…

  1. Uwielbiam lekkie dania ze szparagami i Barcelonę też ,ale troszkę mniej.Tłoczna jest.

  2. Uwielbiam szparagi. Cudowną sałatkę stworzyłaś kochana 🙂

  3. Prosta i pyszna, dużo nie potrzeba, by wyczarować wspaniałości 🙂
    Przyjemności!

  4. Nic dodać nic ująć +

  5. chociaż jestem już po kolacji to takie danie zjadłabym ze smakiem! 😉
    zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

  6. To jedno wino na jeden odcinek? 😉 Szparagi z ryżem – udany duet 🙂

    • Post Author Amber

      Marzena,
      chyba mnie przeceniasz…Na jeden odcinek, jeden kieliszek!
      Duet szparagowo-ryżowy bardzo polecam!

  7. Pomysłów na szparagi nigdy za wiele. A jeśli jest nie tylko smacznie, ale i prosto to tym lepiej 🙂

  8. szparagi i ryż dziki:) to musi byż pyszne 🙂 buziaczki Aniu-nie smuć się 🙂

  9. pyszna sałatka. uwielbiam szparagi i do tego ten dziki ryż, mmm : )

  10. zaRYŻykowałaś całkiem smacznie 🙂

  11. Aniu Barcelona sie skończy i znów będzie Warszawa:) i cudowna sałatka we dwoje:)

Skomentuj foodmania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.