Szparagi, ach szparagi! Moja sałatka na majówkę

 

 

 

Maj rozszalał się ciepłem, słońcem i bujnością przyrody. Od początku pokazuje swoje najpiękniejsze oblicze! Cudowny miesiąc bzów, kasztanów i prawdziwie soczystej zieleni.
Czekałam niecierpliwie i z wielką tęsknotą na ten wyjątkowy czas. I korzystam z niego zachłannie każdego dnia. Słucham ptasich pieśni na moim tarasie, sadzę kwiaty, jem szparagi prosto z pola i piję wino! Celebruję majowy czas niespiesznie, chwila po chwili.
Kiedy czytacie ten wpis, my jesteśmy z naszym psem w środku najpiękniejszej polskiej puszczy. U naszych Przyjaciół. Razem cieszymy się sobą, cudownym czasem, swobodą i spokojem.
A tutaj zostawiam Wam moją majówkową sałatkę. I łapcie każdą majową chwilę!

 

 

Moja sałatka na majówkę

500 g młodych białych szparagów
500 g młodych zielonych szparagów
200 g wędzonego łososia atlantyckiego w plasterkach
4 szczęśliwe jaja
200 g liści tatsoi
50 g liści szczawika
50 g liści bazylii
3 gałązki kopru
szczypiorek
kwiaty mniszka lekarskiego

sos musztardowo-cytrynowy
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka płynnego miodu – u mnie kasztanowy
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
sól i świeżo mielony pieprz

W miseczce dokładnie mieszamy miód, musztardę i sok z cytryny. Następnie dolewamy oliwę – cały czas mieszając i tak długo, aż składniki się połączą. Wtedy dodajemy sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy. Sos możemy przelać do słoika i przechowywać w lodówce przez 3 dni.
Jeżeli chcemy zrobić więcej sosu, należy użyć tyle oliwy, aby było jej trzy razy więcej niż soku cytrynowego.

Szparagi odłamujemy tam, gdzie chcą się złamać. Białe obieramy delikatnie (końcówki i obierki zostawiamy na zupę – przechowujemy je w lodówce). Na parze gotujemy najpierw białe – ok. 8 minut i odkładamy. Potem zielone – ok. 5 minut. Jajka gotujemy 8 – 10 minut ( w zależności jak twarde lub miękkie lubimy). Studzimy w garnku zalane zimną wodą, obieramy ze skorupek.
Liście i zioła płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Na dużym półmisku układamy liście tatsoi, na nich na przemian białe i zielone szparagi, połówki jaj, plastry łososia, liście szczawiku, bazylii, koper, szczypiorek. Polewamy sosem i dekorujemy kwiatami mniszka lekarskiego.

22 thoughts on “Szparagi, ach szparagi! Moja sałatka na majówkę

  1. Pysznie się prezentuje !!! Na pewno skorzystam z przepisu.

  2. Jeszcze nie miałem okazji próbować szparagów w połączeniu z wędzonym łososiem. Jestem bardzo ciekawy tego smaku. Koniecznie muszę przetestować Twój przepis

  3. Ale cudnie wygląda! Będzie idealna do mojego sobotniego grilla! 🙂 zapisuję przepis 🙂

  4. Pyszna i piękna!
    Zjadłabym do ostatniego listka. 🙂

  5. Piękne i pyszne! Wszystko jadalne! Wszystko zdrowe! Moje smaki! Zapisuję!

  6. Cudowne połączenie wiosny i… wiosny!

  7. marcepanowy kącik

    Pyszna i bardzo pożywna sałatka 🙂

  8. Gdybym chciała zobrazować smaki maja, to Twoja sałatka, Aniu, byłaby do tego celu idealna 🙂

  9. Świetny pomysł na sałatkę 🙂 uwielbiam szparagi więc zjadłabym sama cała 😀

  10. Rewelacyjna propozycja! Uwielbiam szparagi 🙂

  11. I to się nazywa szparagowa rozpusta! 🙂 Nie znam smaku liści tatsoi, muszę koniecznie spróbować. Kompozycja smaków cuda!

    • Post Author Amber

      Pichceniomania,
      dziękuję i szczerze polecam. Zamiast tatsoi użyj szpinaku baby.
      Pozdrowienia.

Skomentuj Konwalie w kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.