“Szarlotka” z pieczonych jabłek i amaretti. W słoiku

 

Jabłka. Pieczone, duszone, świeże. Jesienią to bardzo polski i sezonowy owoc. Pełen smaków i aromatów dojrzałego lata i słonecznej jesieni. Można delektować się nim do woli na różne sposoby. Bo jabłko to owoc uniwersalny. Uwielbiam je z pieczoną kaczką, ze schabem pieczonym w soku jabłkowym. Lubię cydr jabłkowy i ocet jabłkowy. Ciasto z jabłkami i pieczone jabłka . Marmoladę z jabłek i klasyczną szarlotkę. Ale dzisiaj upiekłam jabłka i włożyłam je do słoika, z ciasteczkami amaretti, gęstym jogurtem i jabłkowym chipsem. Smakuje fantastycznie.
A w dodatku można zabrać ją ze sobą na wynos albo zanieść komuś w prezencie. Pyszności!

 

 

“Szarlotka” z amaretti i jogurtem greckim
inspiracja przepisem Caroline Fleming

1 kg jabłek do pieczenia
100 g cukru trzcinowego bio
sok z 1/2 cytryny bio
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu

200 g włoskich amaretti
100 ml gęstego jogurtu greckiego
chipsy jabłkowe

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Układamy je w formie do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Jedno jabłko kroimy na grube plastry i układamy w piekarniku. Pieczemy ok. 30 minut. za pomocą rękawicy kuchennej wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Kiedy jabłka są już tylko ciepłe, rozdrabiamy je widelcem, dodajemy esencję waniliową i cynamon, i mieszamy. Ciastka amaretti wkładamy do woreczka foliowego i rozkruszamy je wałkiem. W słoikach układamy warstwę pokruszonych amaretti, dużą porcję jabłek, kolejną warstwę ciastek i znowu pieczone jabłka. Na wierzchu układamy łyżkę jogurtu i dekorujemy chipsem jabłkowym.
Taki słoik z szarlotką można zabrać ze sobą na wynos. Będzie wspaniałym deserem w podróży, w pracy lub jadalnym prezentem !

 

22 thoughts on ““Szarlotka” z pieczonych jabłek i amaretti. W słoiku

  1. Jabłka jadam tylko pieczone. Nie lubię surowych i soku jabłkowego od czasów studenckich, kiedy to się zatrułam żubrówką z sokiem jabłkowym;-) Oj do dziś ten smak przyprawia mnie o mdłości;-) Ale szarlotki, jabłeczniki i pieczone owoce uwielbiam. A Twój sposób jest cudny. Kupuję go:-)

    • Marzenko,
      przykro mi, że masz takie jabłkowe wspomnienia…
      Cieszę się więc, że moje pieczone jabłka przypadły Ci do gustu!

  2. ile ja bym dała teraz za taki słoiczek!

  3. Mini szarlotka, bardzo mi się podoba

    • Sandra, to słoik o pojemności 300 ml.
      Nie jest to mini porcja. a z tej ilości jabłek wyjdą przynajmniej porcje dla trzech osób.

  4. Rozczulające te mini ,, szarlotki”

  5. Ale fajny pomysł, na pewno świetnie smakuje, no i ślicznie wygląda 🙂
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

  6. Zauroczył mnie Twój sposób na szarlotkę. Musze go wykorzystać 🙂

  7. Uwielbiam jabłka pieczone, zapiekane i w szarlotkach.
    Co to musi być za smak i aromat! Mniam!

  8. Fajny pomysł na szarlotkę 😉

  9. Wspaniały deser, uwielbiam pieczone jabłka! Podoba mi się również taca :))

Skomentuj Sandra Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.