Sycylia.Wspomnienia jak okruszki…Spaghetti con salsa di pomodoro, olive e parmigiano

Samolot wynurzył się z chmur i widać było wyspę.
Sycylia mieniła się w słońcu.
Oblana ze wszystkich stron wodą, wyrosła z niej nagle.
Palermo. Monreale. Agrigento.
Okolice Lentini. Syrakuzy. Noto.Modica.
Giarra. Bronte. Cefalu.
Targ Ballaro.
Gaje migdałowe, cytrusowe i oliwne.
Drzewa świętojańskie i pistacjowe.
Etna onieśmielająca.Zamotana w mgłę i chmury.
Sycylia arabska i afrykańska.Grecka i barokowa.
Żyzna i bogata. Uboga i kamienista.
Mieniąca się jako jedna z najpiękniejszych krain świata.
Wspomnienia sypią się jak okruszki…

Smaki Sycylii.
Przepełnione słońcem,ciepłą ziemią i morskim powietrzem.
Ryby i owoce morza.
Makarony i pizza.
Chleb i salami.
Sery.Wino.Oliwa z oliwek.
Bogactwo warzyw, owoców i ziół.
Raj dla smakoszy.


Spaghetti con salsa di pomodoro, olive e parmigiano
Spaghetti z sosem pomidorowym,oliwkami i parmezanem

składniki na 4 dorosłe osoby i jedno dziecko

opakowanie dobrego spaghetti
pomidory pelati z puszki i dojrzałe gałązkowe
oliwa EV
czosnek
pieprz świeżo mielony
solone czarne oliwki bez pestek
tarty parmezan
oregano

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
W czasie,kiedy makaron się gotuje,przygotować sos.
Na dużej patelni zeszklić na oliwie obrane ząbki czosnku,dodać pomidory z puszki,
pomidorki na gałązce , oliwki i oregano.Pogotować wszystko razem.
Doprawić pieprzem i wyjąć gałązki po pomidorkach – gałązki razem z pomidorkami oddadzą sosowi cały pomidorowy aromat.
Sos wyłożyć do osobnej miski.Odcedzić spaghetti i od razu nakładać do misek.
Na każdą porcję wykładać sos i posypać parmezanem.

Spaghetti wykonał Grzegorz w urokliwym miejscu pod Palermo.
Wiał mistral, a my na tarasie delektowaliśmy się tym makaronem pełnym sycylijskich smaków i białym winem.
Bella Sicilia!

102 thoughts on “Sycylia.Wspomnienia jak okruszki…Spaghetti con salsa di pomodoro, olive e parmigiano

  1. Aniu ,ale widoki , to na drzewie zółte to cytryny?
    A taki makaron to ja zawsze i o każdej porze dnia , mniam

  2. zdjęcia cudne:), z dziką przyjemnością bym się przysiadła do takiego talerza:)))

  3. Piękne wspomnienia, miło pocieszyć oczy klimatem tego miejsca, przepyszne słoneczne smaki! Pozdrawiam

  4. czy post może pachnieć?… mi zapachniał słońcem, pomidorami i oliwą 😀 piękne te Twoje wspomnień okruszki :*

  5. Marzenie… piszesz a ja czuje smak i zapach. Pięknie! tez tak chce 😀

  6. cudowne danie i piękne zdjęcia!Jak ja bym tam chciała być- a nie byłam!pozdrawiam

  7. Amber dzięki wielkie za te wspaniałe zdjęcia. I cudne lato i piękna zima. A do tego takie jedzenie.

  8. Karolina,
    zima to na Etnie.Poza tym piękne lato, choć Sycylijczycy twierdzą,że właśnie mają zimę.
    Pozdrowienia!

  9. Piękne są te gruboskórne cytryny o nieregularnych kształtach. Ciekawi mnie makaron z zieloną posypką – to mielone pistacje? To coś żółtego w szklance też wygląda intrygująco.

  10. Haniu,
    to bucatini z pistacjowym pesto.
    To ,żółte’ to kremowy sorbet cytrynowy.
    Pyszności!

  11. szkoda, że nie zapakowałaś mnie do swojej walizki :(( zakochałam się w tych zdjęciach:) buziaki

  12. Ależ cudownie Ci tam było! Piękne zdjęcia Amber, zazdroszczę:)
    Uściski:*

  13. Aniu, odnalazłaś się wreszcie 😀 zdjęcia piękne, widoki jeszcze piękniejsze a już to co na talerzach to po prostu wspaniałości 🙂

  14. Mniam, ależ makaronik. I jakie cudowne, słoneczne wspomnienia 🙂

  15. super zdjęcia, a ten makaron…;-)

  16. Dzieki Ci dobra kobieto za przyblizenie nam tego pieknego kawalka swiata! Cudownosci! Bajecznie napisane i sfotografowane:)

  17. Kachna,
    moja Droga,koniecznie planuj wypad na Sycylię.
    To kwintesencja umiłowania życia i jedzenia.
    Uściski!

  18. Zapachniało oliwą i pomidorami dojrzewającymi w słońcu. Można się rozmarzyć!

  19. Bella bella… Jak cudownie, że mogłaś zamknąć kawałeczki w kadrach i nam pokazać.

  20. szczęściara:)))
    takie spaghetti najlepiej smakuje we Włoszech-prostota a zarazem elegancja posiłku!

    życie & podróże
    gotowanie

  21. cudne zdjęcia, Italia jest przepiękna, każda jej część to odkrycie – nowe smaki, inne krajobrazy, inne zabytki. Na Sycylii nigdy nie byłam, ale dzięki Tobie trochę jakbym była. Jadłam takie podobne spaghetti, ale bez oliwek.
    Pozdrawiam
    Monika

  22. Kochana mieliście cudowne wakacje, pełne pięknych widoków doskonałych smaków ….a taki makaron spowoduje, ze i ja będę mogła isę choc częściowo poczuc jak na Sycylii:) pozdrawiam ciepło Jolanta Szyndlarewicz

  23. piknie! aż tęskno za latem się zrobiło 🙂

  24. Aż czuć smak i nastrój dolce vita 🙂

  25. O! To dziś dla odmiany zrobię spaghetti. U mnie często gości na stole. Uwielbiam włoską kuchnię :))

    Piękne foty wspomnieniowe… ech….

    Uściski

  26. To dlatego Cie tyle czasu nie było! Ha! 😉 Cudowna podróż, Amber 🙂 A te sycylijskie cytryny…dzieło natury!

  27. Ależ się rozmarzyłam…. mieć to wszystko na wyciągnięcie ręki,,,,no, cóż zostają mi na razie tylko smaki i oglądanie zdjęć….

  28. Aniu! Wspaniałe okruszki:) Cieszę się, że wyjazd był tak udany.
    Pozdrawiam Cię:*

  29. Wlasnie wrocilismy…Wielkanocna procesja w Trapani i dziesieciodniowy pobyt w Scopello, gdzie polecam pobyt (i kuchnie!) w Pesjonacie Tranchina. Gabriela

    • Piaski,
      świetnie!

      My podróżujemy autem.Nie zatrzymujemy się w jednym miejscu.Zachwyca nas różnorodność Sycylii.
      Ale może kiedyś spędzimy więcej czasu w jakimś urokliwym miasteczku.
      Pozdrawiam!

  30. Ochhh, Sycylię mam w sercu i w kalendarzu – tylko kiedy 😉 Zazdroszczę i gratuluję 🙂 pięknie, pozdrawiam stęskniona (dawno nie odwiedziałam… ech, brak czasu) 🙂

  31. Ah jak chciałabym rozkoszować się w smaku Sycylią i podziwiać te piękne widoki na własne oczy. Na szczęście można zawsze podróżować w swojej kuchni 🙂

  32. piękne zdjęcie i zapewne jeszcze piękniejsze wspomnienia

  33. Piękne obrazki… aż można się rozmarzyć! 🙂

  34. Cudownie:) My w tym roku mieliśmy jechać do Toskanii, ale musimy to przełożyć na jakieś…za dwa lata:)

  35. such a beautiful visit. I dream to be here one day.

  36. Wonderful photos of Sicily. I sounds like you had a super trip. I would love to go to this little island.

  37. Od tych fotek zrobiłam się chora! zazdroszczę normalnie takich widoków, klimatu i tego jedzonka!!!!

  38. Aga,
    to naprawdę niezwykłe miejsce i chętnie bym zaraz tam znowu poleciała.
    Czyli obie ,chorujemy’ na Sycylię.
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

  39. mmm… apetyczne danie:)
    miejsce niezwykle urokliwe:)

  40. Zazdroszczę tych spacerów i widoków.
    Makaronik pyszota:-)

  41. Na Sycylii jeszcze nie byłam. Kiedyś. Na pewno.

  42. Beautiful pictures! Love the pasta too!

  43. Z chęcia bym się tam wybrała! 🙂 Piękne zdjęcia, któe mnie tam przeniosły i za to dziękuję 🙂

  44. Sicilia, un lugar maravilloso!!!! que bonitas fotografías y que delicioso plato de pasta!!!! un beso

  45. Un felice week end …ciao

  46. Pieknie. Musze koniecznie pokazac Twoje “okruszki” z Sycylii mojemu E.
    Kilka dni temu wspomnial o Sycylii i bedzie to chyba jedno z pierwszym miejsc, jakie odwiedzimy po przeprowadzce do Europy.
    Milego tygodnia.

  47. Agnieszko,
    Sycylię bardzo chętnie E.pokażę.
    Wspaniały wybór na wyjazd!
    Uściski!

  48. Właśnie sobie weszłam i wszystko przypomniałam… A w domu tylko zupa z młodej kapustki… Już tęsknię za Sycylią! Współtowarzyszka podróży 🙂

  49. Wiedziałam, że Ci się spodoba!
    Pewnie już chcesz wracać, co?
    Uściski… z maciupeńkim okruszkiem zazdrości 🙂

  50. Ale ładny tytuł notki 🙂 Okruszki z resztą też, strrrasznie Ci zazdroszczę, Amber.

  51. Aniu,
    dziękuję.
    Polecam Sycylię.
    Pozdrowienia!

Skomentuj Kamila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.