Świątecznie…Udziec jagnięcy z gruszką i jarzębiną

 

DSC_0387
 

Świąteczny dzień…
Choinka mieni się wszystkimi kolorami tęczy.
Prezenty już zniknęły.
Teraz cieszymy się nimi,opowiadamy o swoich prezentowych spełnieniach.
W moim domu Bliscy.
Obecni.
Z bliska i z daleka.
Czerwone wino w kieliszkach.
Radosne głosy dzieci i dorosłych.
Stół nakryty do bożonarodzeniowego obiadu.
Złote lampiony,zielone gałązki na obrusie.
Siadamy do stołu.
Zaległe życzenia,opowieści o tym jak świętowaliśmy dawniej.
Dotykamy wspomnień…
Podaję świąteczny obiad.
Wznosimy toasty.
Świętujemy!

 

DSC_0401

 

Udziec jagnięcy z gruszką i jarzębiną
dla 10 -12 osób

udziec jagnięcy 2,5 kg
2 łyżki soli
świeże zioła: rozmaryn,majeranek,cząber,tymianek – po 1 łyżce
5 ząbków czosnku w łupinach
kilka liści laurowych
pół cytryny w plastrach
olej Kujawski smakowy:pomidory,czosnek i bazylia
czarny pieprz mielony
dwie marchewki
dwie cebule
szklanka wody

Mięso umyć,osuszyć i natrzeć solą i ziołami.
Włożyć do naczynia,obłożyć plastrami cytryny,czosnkiem i liśćmi laurowymi.
I polać obficie olejem Kujawskim z ziołami.
Przykryć szczelnie i odstawić w chłodne miejsce na dobę.
Przewracać mięso dwa razy dziennie.
Mięso przynieść z chłodu i zostawić w temperaturze pokojowej na dwie godziny.
Piekarnik nagrzać do 220 st.C.
Posypać mięso pieprzem.
Na dno brytwanny położyć marchewki i cebule pokrojone na połówki.
Położyć na nie mięso.
Wlać wodę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Zminiejszyć temperaturę do 70 st.C, a mięso przykryć szczelnie pokrywą lub folią aluminiową.
Piec 7 godzin polewając udziec wytworzonym sosem co 30 minut.

Sos do udźca:
Kiedy jagnięcina jest gotowa,wyjmujemy ją na półmisek lub deskę i przykrywamy folią aby nie wystygła.
Z wytworzonego podczas pieczenia sosu zdjemujemy z wierzchu tłuszcz.
Warzywa wykładamy na sito i przecieramy je do naczynia.
Dodajemy odtłuszczony sos.
Stawiamy na średnim ogniu i dolewamy szklankę czerwonego wina.
Redukujemy sos do gęstego kremu.

Gruszki z jarzębiną
gruszki w syropie – tyle połówek ilu jest gości na obiedzie
konfitura z jarzębiny
Do każdej gruszki kładziemy po łyżce konfitury jarzębinowej.

Na świątecznym stole stawiamy półmisek z udźcem,sosjerkę z sosem i gruszki z jarzębiną.
Odkrawamy plastry mięsa i kładziemy na każdy talerz.
Mięso należy polewać sosem i jeść z gruszką i jarzębiną.
Danie można podać z małymi kopytkami lub opiekanymi ziemniakami.

 

DSC_0408
 

Wspaniałych świąt!

Wpis powstał w ramach projektu pod patronatem ZT Kruszwica i portalu zPierwszegoTloczenia.pl i jest częścią elektronicznej książki kucharskiej Boże Narodzenie 2013.
Zawiera lokowanie produktu.

 

38 thoughts on “Świątecznie…Udziec jagnięcy z gruszką i jarzębiną

  1. Wspaniale świętujecie, u nas tez był udziec jagnięcy ;D Wszystkiego najlepszego Amber 🙂 pozdrawiamy serdecznie

  2. wesolych swiat Kochana:))))))))))))))
    piekny wpis – pozdrawiam agata

  3. Aniu droga właśnie taka sztuka mięsa siedzi w moim piekarniku, całkowity czas pieczenia to 8 godzin:-), na 18 będzie u nas kolacje:-). Szkoda,że wcześniej do Ciebie nie wpadłam bo bardzo ciekawie zapowiada się dodatek gruszki i jarzębiny:-). Jeszcze raz wesołych:-)

    • Świetnie Olimpio!
      Kolacja z pewnością się pysznie udała.
      Zastanawiam sią,jaka jest róznica między 7 a 8 godzin pieczenia?
      U mnie zawsze jest siedem.
      A gruszka z jarzębiną do jagnięciny bardzo pasuje.
      Pozdrowienia!

  4. Aniu, cudownie świąteczny obiad. Smacznego i wszelkiego wesołego 🙂

  5. Pyszności!:)
    Święta powinny trwać co najmniej dwa razy dłużej!
    Wszystkiego dobrego!:)

  6. Hello to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this site, and your views are nice in support of new visitors.

  7. Całkiem niedawno robiłam bardzo podobny udziec, mój był z winem i bez cytryny. Wstawiłam mięso jeszcze przed śniadaniem, a potem się piekło i piekło i piekło przez 7 godzin. Ten przepis zachwycił mnie u Francuzów, mięso odchodzi od kości i jest cudnie aromatyczne, ale miałaś świetny świąteczny obiad, u mnie bezmięsnie – jechaliśmy na barszczu, uszkach i pierogach przez trzy dni 🙂 Jak zwykle zachwycają mnie Twoje dodatki do dań głównych!

    • Aga,
      ten przepis znam od lat i zawsze dobrze wychodzi.
      Czasami też robię z winem,chociaż wino daję do sosu.
      U mnie neimożliwe aby kilka dni z rzędu to samo,bo Goście na świątecznym obiedzie!
      A dodatki uwielbiam dobierać do potraw.

  8. Trochę za późno na życzenia Świąteczne .Więc życzę Szczęśliwego Nowego roku.Samych wspaniałych wypieków no i zdrowia i jeszcze raz zdrowia

    • Iga, na życzenia zawsze jest pora.
      Dziękuję!
      Na Nowy Rok już nic nie piekę,nie gotuję.
      Świętuję poza domem.
      Należy mi się.

  9. Prawdziwie świąteczny obiad! Pozdrawiam poświątecznie!

  10. Wspaniałe mięso, godne Świąt 🙂

  11. Ładnie świętowaliście 🙂 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku (i nie tylko do jedzenia)!

  12. Święta, święta i po świętach… widzę u Ciebie było bardzo smacznie 🙂 U nas również tyle że tak zajęłam się jedzeniem, że zapomniałam robić zdjęcia hehe

    Pozdrawiam Cię Amber cieplutko i przy okazji życzę szczęśliwego Nowego Roku 🙂

  13. Trochę się spóźniłam, a podawałaś Aniu takie smakołyki 🙂 mniam, mniam…
    Życzę udanego każdego dnia nadchodzącego 2014 roku!

  14. Taki udziec to mi kiedyś przyrządził mój małżonek! Wspaniale się prezentuje, a konfiturą z jarzębiny bardzo mnie zaintrygowałaś!
    Pozdrawiam serdecznie Aniu!

  15. Mmmmmm pyszności Amber, pyszności 🙂

  16. Wspaniały obiad świąteczny zaserwowałaś swoim bliskim. Jeśli dostanę taką sztukę mięsa to zaserwuję taki półmisek na swoje urodziny, świetny pomysł:-)_ Pozdrawiam Aniu poświątecznie:-)

  17. Zacne danie świąteczne! Amber, dla Ciebie wszystkiego dobrego na Nowy Rok, bo z życzeniami świątecznymi nieco sie spóźniłam…;)

  18. Aniu iście świąteczne danie ….. nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić jakie musi być aromatyczne:) ….. życzę szczęśliwego Nowego Roku Kochana:)

  19. Widzę ile straciłam, że dopiero teraz wpadłam na Twojego bloga. Muszę to nadrobić, a na razie żałuję że nie mam jarzębinowej konfitury i że nie umiem piec chleba. 🙂

  20. nie wiem jak mogłam przegapić taki wpis? super!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.