Śliwki pieczone w rumie i buchty drożdżowe z kruszonką. Śniadanie na jesień

 

Kalosze, parasol i kurtka z kapturem na stale zagościły w przedpokoju.
Są gotowe, aby wyprowadzić mnie na deszczową jesień.
Jeszcze mały mały koszyk i wędruję kilka ulic dalej.
Miła starsza Pani zaprosiła mnie na śliwki i herbatę.
Poznałyśmy się w osiedlowym sklepie, kiedy pomagałam Jej przy pakowaniu zakupów.
Pani ma niewielki ogródek i skrzynkę śliwek w piwnicy.
Siadamy przy stoliku nakrytym koronkową serwetą, a Ona podaje herbatę z wiśniową konfiturą.
Narzekamy na niemiłą jesień i szare niebo…
Dostaję koszyk śliwek i uśmiech na do zobaczenia.
Wracam mokrymi ulicami i rozgrzewam piekarnik.
Lubimy pieczone śliwki!

 

 

Śliwki pieczone w rumie
2 kg dojrzałych węgierek (najlepiej takich, którym przy ogonku marszczy się już skórka – są najsłodsze)
100 ml dobrego ciemnego rumu
naczynie żeliwne

Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Do żeliwnej formy wkładamy śliwki i przykrywamy je pokrywą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Po 30 minutach, kiedy puszczą sok, odkrywamy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut. Zostawiamy je do następnego dnia i znowu pieczemy przez godzinę. W czasie pieczenia mieszamy śliwki drewnianą łopatką, aby te mocniej przypieczone ustąpiły miejsca tym z dna naczynia.
Wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Pieczenie kontynuujemy kolejnego dnia, ale po 30 minutach wlewamy rum. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Trzymamy w piekarniku nagrzanym do 100 st. C przez 30 minut. Są gotowe do przechowywania na zimę.

Buchty z kruszonką
ciasto
250 g mąki
15 g świeżych drożdży
120 ml (1/2szklanki) ciepłego mleka
30 g cukru
25 g masła (roztopionego i wystudzonego)
2-3 żółtka

Do posmarowania
3 łyżki roztopionego masła

kruszonka
20 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej

Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy do rozczynu pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę – naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką. Po wyrośnięciu ciasto lekko zagniatamy na blacie i dzielimy na cztery części. Z każdej formujemy kulkę. Kulki ciasta układamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem. Odstawiamy do ponownego do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Buchty powinny podwoić objętość. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C oraz łączymy wszystkie składniki kruszonki. Buchty smarujemy roztopionym masłem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Jeśli bułeczki będą się zbytnio rumienić, przykrywamy je papierem do pieczenia.

22 thoughts on “Śliwki pieczone w rumie i buchty drożdżowe z kruszonką. Śniadanie na jesień

  1. Zarówno bułeczki, jak i śliwki porwałabym do siebie…

  2. Pyszne sniadanko Amber! Te pieczone sliwki musza bosko smakowac…

  3. O tak ! śliwki w rumie to jest to co potrzebuję -:) Pyszne bułeczki. Aniu masz talent kochana.

  4. Takie śniadanie to prawdziwa poezja Aniu 🙂 Bardzo chętnie bym taką bułeczkę przygarnęła 🙂

  5. Przypominają mi wyglądem czterolistną koniczynę 🙂 Pyszne !

  6. Fajnie tak sobie pogawędzić , szczególnie jak jesień bura i deszczowa ,a śliwki w formie przetworzonej uwielbiam .Takie rumowe to pewnie ambrozja, a buchty (już sama nazwa jak i legumina działają na mnie bardzo odprężająco) to ja mogę jeść o każdej porze Jeszcze na dodatek na mercedesowe , puszyste z kruszonką jak Twoje Aniu

  7. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Pyszności Aniu, koniecznie chcę wypróbować tak pieczone śliwki 🙂 pozdrawiam serdecznie

    • Małgosiu,
      koniecznie!
      Pieczone śliwki to bardzo stary sposób. Moja babcia preferowała takie śliwkowe konfitury.

      • Małgosia z Akacjowego Bloga

        No widzisz Aniu – sposób stary a ja pierwszy raz o tym czytam. Nie mam naczynia żeliwnego i zastanawiam się czy jeśli zrobię to w metalowy garnku, patelni lub w naczyniu żaroodpornym i przykryję folia aluminiowa to tez będzie dobrze ?

  8. Takie śniadanie sprzyja weekendowemu rozmarzeniu. Mam nadzieję, że to słońce, które mamy dopiero od wczoraj, wytrzyma. Bo marzę o takim śniadaniu w jego promieniach :-).

  9. Śliwki plus rum idealne połączenie na jesień do tego chałka czego chcieć więcej!

  10. Czy te śliwki w rumie można zrobić w garnku glinianym?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.