Sernik z tahini i sezamem jak z Cafe la Ruina i Raj…

 

Przyznam, że serniki w Poznańskiej Cafe la Ruina i Raj są nietuzinkowe i wyborne. A na sernikach to ja się znam i nie jeden sernik w życiu upiekłam.
Dlatego będąc niedawno w Poznaniu pognałam na Śródkę, aby sernik najpyszniejszy w Poznaniu zjeść.
Trafiłam na trufle z czekoladą, które z wietnamską kawą stworzyły duet egzotyczny i zacny w smaku. Sernik i kawa rozpieściły moje kubki smakowe tak, że zapragnęłam jakiś śródkowy i ruinowy sernik w swoim domu wykonać. Czas mijał, serniki śniły mi się po nocach i pewnego dnia znalazłam się w warszawskiej Caffeedesk, gdzie wpadła mi w ręce książka Właścicieli poznańskiej Cafe la Ruina i Raj obdarzona krótkim tytułem – Lubię. Książki nie wypuściłam z ręki, bo rzecz to wyjątkowa. Łączy miłość do podróży z miłością do jedzenia, co jest mi szczególnie bliskie.
I tak ziścił się sernik z tahiny i sezamu w mojej wariacji. Jest kremowy, rozkosznie wilgotny i nieziemsko pyszny.
Jeżeli raz go wykonasz, będziesz już tęsknić za nim zawsze!

 

 

Sernik z tahiną i sezamem
przepis z książki – Lubię z moimi zmianami

Przygotuj tortownicę o średnicy 24 – 26 cm.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C bez wiatraka.

spód
120 g mąki
60 g masła
50 g uprażonych ziaren sezamu
2 łyżki 100 % tahini

Roztop masło i włóż wszystkie składniki do miski. Połącz je dłońmi, zagniatając mocno między palcami. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadź. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut, aż się lekko zrumieni. Odstaw do wystygnięcia.

masa
500 g dobrego twarogu
200 g mascarpone
100 g tahiny
100 g brązowego nierafinowanego cukru
100 ml słodkiego mleka zagęszczonego
200 g kwaśnej smietany
3 jajka
szczypta soli

W misie robota umieść twaróg i mascarpone, wymieszaj. Dodawaj po kolei pozostałe składniki, mieszając je tylko do połączenia – tahinę, cukier i sól. Następnie jedno po drugim jajka, śmietanę i zagęszczone mleko. Przelej do formy na upieczony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.
Piecz 40 minut lub do czasu, kiedy boki sernika będą ścięte, a środek trzęsący. Wyłącz grzanie i zostaw sernik 10 minut w zamkniętym piekarniku. Potem uchyl lekko drzwiczki i zostaw sernik do ostygnięcia. Wstaw go na noc do lodówki.

Przed podaniem upraż 100 g sezamu na patelni i posyp sernik. Delektuj się!
A może zechcesz przygotować ten sernik na Wielkanoc? Zapewniam, że wzbudzi zachwyt domowników i gości.

20 thoughts on “Sernik z tahini i sezamem jak z Cafe la Ruina i Raj…

  1. Wspaniały sernik, bardzo ciekawa jestem jak smakuje 🙂

  2. Na pewno pyszny, I w Twoje doświadczenie w ich przyrządzaniu jestem pewna! <3

  3. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Obłędny 🙂 Z pewnością upiekę tym bardziej, że mam bardzo dobrą tahinę. Pozdrawiam serdecznie

  4. Wspaniałości! Królowa serników 🙂

  5. Wspaniały wypiek. Sernik uwielbiam w każdej wersji, w takiej ciekawej jeszcze nie próbowałam. Jeszcze 🙂

  6. Kusi, kusi 😉 I dokładnie tak – przygotuję go na Wielkanoc. Amber, tahini robisz sama czy kupujesz gotowe ?

  7. Do ciasta na spód dodajemy 130 g masła, tak? Pytam, gdyż ten podział na 70 g i 60 g mnie zbija trochę z tropu 🙂

    • Post Author Amber

      Rachela,
      dodałam tyle ile napisałam. Kierowałam się przepisem Autorów, a nie podziałem. Ciasto jest wyjątkowo kruche i pyszne.

  8. Ale tu wdepnęłam na pokuszenie…ślinotok mam normalnie:-)

  9. Jeśli chodzi o kwaśną śmietanę, to jaką polecasz kupić? Ile ma mieć procent?

  10. Można prościej, tzn wymieszać 1kg twarogu z wiaderka piątnicy 18% tłuszczu z 200g tahini i 3 jajkami oraz słodzikiem. Wyjdzie? 🙂

    • Moniko, nie wiem, czy można… Robiłam ten sernik według przepisu z książki.
      I wtedy podaje się oryginalną recepturę. Wymaga tego szacunek dla autora.
      Ty możesz robić jak chcesz.

Pozostaw odpowiedź Kamila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.