Sernik z leśną żurawiną na dobry roku koniec i początek! Sezonowo od A do M

dsc_0738
 

Żurawinę zadałam jako temat naszego spotkania  z Konwaliową kuchnią.
Ostatniego w tym roku. Na dobry jego koniec.
I było sporo pomysłów na sezonowy leśny owoc. Specjalnie wybrałam się na bazar, żeby kupić taką prawdziwą, z lasu. Nie jakieś hodowlane mamucie owoce…
I wszystko szło obmyślonym torem, aż pierwszego poświątecznego wieczoru zadzwonił telefon.
Ch. zdała mi relację z planowanego pobytu w Warszawie i rzuciła ot tak sobie swoją piękną francuską wymową – I pRosze cie baRdzo o supeR seRnik!
Bo Francuzi mają tysiące fantastycznych serów, ale nie mają sera na sernik. Tak! Twarogowy ser tam nie istnieje.
I to jest paradoks, bo uwielbiają serniki!
No i zmieniłam swoje żurawinowe plany, bo i tak sernik miał być.
W naszej rodzinie sernik wypieka się na Nowy Rok właśnie. Taka tradycja od pokoleń.
I oto jest. Sernik na dobry roku koniec i początek!

 

dsc_0743
 

Sernik z leśną żurawiną
tortownica o średnicy 18,5 cm

żurawinowa konfitura na wierzch sernika
300 g leśnej żurawiny
50 g miodu z kwiatów pomarańczy
50 ml rumu

Żurawinę przebieramy, płuczemy i osączamy na sicie. Do garnka wkładamy miód i stawiamy na średni ogień. Dodajemy żurawinę i wolno gotujemy, aż płyn się zredukuje, ale owoce pozostaną całe. Dolewamy rum, chwilę zagotowujemy i odstawiamy z płyty.

spód sernika
150 g ciastek Speculoos – klik!
40 g masła

Masło rozpuszczamy w rondelku. Wkruszamy ciastka i miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Dno tortownicy wykładamy kołem wyciętym z papieru do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wykładamy masą ciasteczkową spód i wstawiamy do lodówki.

masa serowa
800 g wiejskiego twarogu
4 jajka
1 budyń śmietankowy
200 ml śmietany 30%
1 ekologiczna pomarańcza
100 g drobnego cukru
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
1/3 łyżeczki soli
200 g suszonej żurawiny

Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C. Na dno wstawiamy naczynie z wodą. Do misy miksera przekładamy ser, cukier, cukier waniliowy i sól. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy budyń, jajka, śmietanę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Miksujemy do połączenia się składników.
Do masy serowej ścieramy skórkę z pomarańczy i wsypujemy żurawinę. Mieszamy masę łyżką.
Wykładamy masę do tortownicy, którą owijamy podwójną folią aluminiową, i wstawiamy do nagarzanego piekarnika. Pieczemy godzinę. Wierzch sernika powinien być ścięty i lekko zrumieniony. Wyjmujemy ostrożnie sernik z piekarnika i smarujemy go żurawiną z rumem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i po 5 minutach wyłączamy grzanie. Sernik zostawiamy w piekarniku na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika i zostawiamy go na kratce, żeby ostygł. Następnie przykrywamy kloszem do ciasta i wstawiamy na noc do lodówki. Sernik jest gotowy do podania następnego dnia.

Po inne moje serniki zapraszam tutaj – klik!

 

dsc_0744
 

Drodzy, na 2017 życzę Wam spokoju, dobra i spełnień wszelakich!

28 thoughts on “Sernik z leśną żurawiną na dobry roku koniec i początek! Sezonowo od A do M

  1. Koniec roku i u mnie na słodko! Twój seRnik wygląda kusząco, a żurawinowo-rumowa konfitura brzmi bardzo apetycznie. Dziękuję za żurawinowe spotkanie i cały rok sezonowych pyszności! Niech 2017 będzie dobry i ciekawy!

    • Magda,
      czyli mamy wspólnie słodki żurawinowy koniec roku!
      Dziękuję za to żurawinowe gotowanie i wszystkie inne, smakowite i przesympatyczne.
      Pozdrawiam Cię!

  2. Prezentuje się cudownie 🙂 Zapraszam do siebie 🙂

  3. wygląda po prostu obłędnie 🙂

  4. Aniu zjawiskowy sernik, bardzo elegancki … i jakże musi byc pyszny:).
    Podobnie jak Ty uwielbiam francuskie rrrrr ….
    Szczęśliwego Nowego Roku Aniu:)

  5. Cudowny serniczek kochana 🙂 wszystkiego najlepszego w Nowym Roczku 🙂

  6. Pomysł na sernik bardzo mi się podoba 🙂 Tradycja piękna i godna naśladowania 🙂 A ser na sernik to pięta achillesowa zachodniej kuchni 🙂 wszystkiego najlepszego na Nowy Rok Aniu

    • Małgosiu,
      jeżeli chodzi o serniki to są moimi ulubionymi deserami.
      POmysł przyszedł spontanicznie…
      Chyba achillesowa…, chociaż Włosi pieką całkiem dobre torta di ricotta.
      Najlepszego dla Ciebie!

  7. Aniu-wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 🙂 Sernik wspaniały i musi być pyszny. Chętnie skorzystam z Twojej propozycji, a tradycja godna naśladowania 🙂

  8. Sernik jest dobry na każdy koniec i nowy początek! Bardzo smakowity!
    Najlepszego dla Ciebie! By ten rok był taki jak chcesz!
    Pozdrawiam

    • Kamila,
      tak jest! Żurawinowa wersja barzdo akurat na ten czas.
      Rok taki jak chcę – cudowne życzenia. Niech się spełnią!

  9. Wspaniały! Ja też zakończyłam i rozpoczęłam rok sernikiem.

    Pięknego roku i samych cudowności, Amber!

  10. Ach cudowny sernik:-)
    Aniu, dobra i spokoju w takim razie ci życzę – właśnie takiego jakiego chcesz, aby się spełniło:-)!

  11. jestem przekonana że z takim sernikiem to ten rok musi być dobry!

  12. Bosko wygląda ten sernik

  13. No proszę, czyli Francuzi mają jeszcze coś do nadrobienia w kwestii serów 😉
    Wszystkiego najlepszego w 2017!

    • Beata,
      no nie wiem…Tak naprawdę reszta Ich serów to mistrzostwo i nie muszą nadrabiać…
      Twaróg to po prostu nie jest francuska tradycja.
      Szczęśliwego 2017!

Odpowiedz na „AmberAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.